Zašto su kozica papagaji dobri ljubimci i kako pravilno brinuti o njima?


Dom Porodica


Kada pomislimo na kućne ljubimce, očekivano je da se najpre misli skrenu ka psima i mačkama, zar ne? Međutim, postoji jedna vrsta ljubimaca koja je sve popularnija zbog mnogo svojih osobina. Tu su inteligencija, živopisno perje, ali i karakter koji je, mora se reći, divan, a u pitanju je kozica papagaj. I ne, ne liči na kozu, već je pravi predstavnik ptice savršenog perja i veselog temperamenta. Ovi mali čarobnjaci izražavaju svoju ljubav prema vlasnicima na jedinstven način, što ih čini posebnim i perfektnim odabirom kada su ljubimci u pitanju. Zašto je kozica papagaj dobra solucija bilo da imate decu ili ne, ali i kako o njima brinuti tako da žive dugo i srećno, teme su kojima smo se danas posvetili!


Zašto kozica papagaj za ljubimca?

Na prvom mestu, nešto što se ne može zaobići kada su ove ptice u pitanju jeste neverovatna inteligencija i moć učenja, odnosno, mogućnost za učenje. Kozica papagaji, poznati i kao agapornisi, izuzetno su inteligentne ptice. Mogu naučiti veliki broj komandi, ali i reči, što ih naposletku čini zanimljivim sagovornicima. Njihova sposobnost da oponašaju zvukove iz okoline može često i da iznenadi, ali i da donese mnogo smeha u domu. Vrlo lako, uz malo truda i ponavljanja, naučićete ih da se okreću, vrte oko prsta, ali i da progovore neku reč kada su gosti tu.

Kozica papagaj je ptica koju ćete lako prepoznati po šarenom perju, koje u zavisnosti od same vrste može doći u kombinaciji različitih boja. Osim što je vizuelno vrlo atraktivan, ovaj papagaj će vas oduševiti živopisnim „plesom perja“, što se dešava kada su zadovoljni i srećni. Što više plesa, onda ćete znati da radite pravu stvar u odgajanju ovakvog ljubimca. 

Kozica papagaji su poznati po svojoj ljubavi prema valsnicima. Oni se često vezuju za osobe koje o njima brinu, a to pokazuju najviše kroz traženje pažnje. Ova ljubavna priroda čini ih izuzetno privrženim i posebnim kućnim ljubimcima, tako da nemojte slučajno da pomislite kako će vam biti dosadno, jer nemate psa ili mačku da se mazite. 

Kozica papagaji spadaju u manje vrste papagaja, a to ih ujedno čini pogodnim ljubimcima za sve one koji žive u manjim stanovima i prostorima. Njihov mali razmer omogućava im da se lako smeste u kućne uslove, ali ne zaboravite nikako jednu činjenicu, iako mali, vole prostor, pa mali kavezi za njih nikada i nikako nisu dobra opcija.


Kako ispravno brinuti o kozica papagaju?

Krenimo od ishrane! Kozica papagaji zahtevaju raznovrsnu ishranu kako bi održali svoje zdravlje na zavidnom nivou. Osnovu ishrane činiće kvalitetna komercijalna hrana za papagaje njihove vrste, ali im takođe možete ponuditi sveže voće, povrće, orašaste plodove, što će za njih predstavljati i poslastice i svojevrsni dodatak ishrani kao dodatak dobrom zdravlju. Iako mali, malo jedu, ali su gurmanski raspoloženi. Već smo napomenuli da su ove ptice veoma društvene i da zahtevaju pažnju svojih ukućana. Redovno provodite vreme sa svojim kozica papagajem, igrajte se sa njim, stvarajte mu neke zanimljive prepreke i zadatke, razgovarajte sa njim. Nedostatak društva kod ovih ptica može izazvati stres, tako da ukoliko često niste kod kuće i ako nikoga u to vreme nema, dobro razmislite da li je ova vrsta ljubimca za vas.

Iako mali, kozica papagaji vole veći prostor. Osigurajte da kavez vašeg kozica papagaja bude dovoljno veliki kako bi omogućio slobodu kretanja. Takođe, obezbedite razne igračke u kavezu, prečke i prepreke, kako biste im pružili igru koja za njih u stvari predstavlja mentalnu stimulaciju i mogućnost konstantnog razvijanja.


Zdravlje kozica papagaja

Redovne posete veterinaru su ključne za održavanje zdravlja vašeg ljubimca. Ove posete mogu pomoći u ranom otkrivanju bilo kakvih problema i obezbediti preventivne mere. Prilično je teško pronaći veterinare koji imaju uopšte više iskustva sa papagajima, zato je tu potrebno više istraživanja, ali kada pronađete, onda ćete mu biti jako zahvalni, jer ćete dugi niz godina imati zdravog i lepog ljubimca koji je pravi član vašeg doma.

Za kraj, jedna bitna stavka jeste to da znate da je svaki kozica papagaj istraživački nastrojen, pa je važno osigurati bezbednost okruženja u kojem se nalazi. Pazite zato na potencijalne opasnosti poput otrovnih biljaka koje bi mogle da gricnu i malih predmeta koje bi ptica mogla da proguta. 

Kozica papagaji donose radost, ljubav i šarm u svaki dom. Njihova inteligencija, ljubavna priroda i svakako, živopisno perje, čine ih odličnim odabirom za kućne ljubimce za sve. Uz sve ove karakteristike, kao i savete za negu i njihovo održavanje, bićete sigurni da imate ljubimca koji će vam uzvratiti ljubav i pažnju, ali i koji će dugo biti sa vama.









Srodni tekstovi:


Sve prednosti IPTV-a

Do sad ste već verovatno čuli za IPTV, jer skoro svi operateri nude ovu uslugu u okviru svojih paket...

Detaljnije

Izjava povodom odluke američkog okružnog suda u okrugu Kolumbija

Beograd, Srbija, 26. maj – Kompanija Xiaomi, globalni tehnološki lider, sa zadovoljstvo...

Detaljnije

Kako prepoznati moždani udar?

Moždani udar može ostaviti nesagledive posledice i jako je bitno hitno reagovati ukoliko do njega do...

Detaljnije

8 saveta za optimalnu termoizolaciju kuće

 Računi za struju ili grejanje odavno nisu nešto o čemu se razmišlja samo sezonsk...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS