8 saveta za optimalnu termoizolaciju kuće



 

Računi za struju ili grejanje odavno nisu nešto o čemu se razmišlja samo sezonski, naročito u okolnostima globalne energetske neizvesnosti. Jedan od načina da potrošnju energije svedete na minimum svakako jeste adekvatna termoizolacija vašeg doma. Ako razmišljate o tome da prestanete da rasipate energiju ne samo zbog finansijskih već i ekoloških razloga, evo nekoliko saveta kako da vašu kuću učinite toplim porodičnim gnezdom u pravom smislu reči. 

 Izaberite kvalitetan materijal za termoizolaciju

Kada razmišljate o termoizolaciji spoljne fasade kuće, imajte u vidu da ona ne štiti samo od hladnoće, vrućine ili buke, već i od zagađenja vazduha sa kojim se poslednjih godina suočavamo najviše tokom zimskih meseci. Najvažniji zadatak je, zato, odabrati materijal kojim ćete obložiti svoj dom. Stiropor će svakako biti na vrhu liste zbog efikasnosti i niske cene, ali tu se priča sa prednostima ovog veštačkog materijala završava.

Ovo, međutim, nije slučaj sa mineralnom kamenom vunom. Ovaj materijal, osim što je odličan termoizolator sačinjen od potpuno prirodnih materijala, savršeno propušta paru. Zato po završetku radova neće biti negativnih iznenađenja zbog pojave vlage i buđi. Sa kamenom vunom, vaša kuća će moći da „diše” i imaće odličnu termoizolaciju. Osim ekološkog aspekta, još jedna prednost kamene vune u odnosu na stiropor je i to što nije zapaljiva. 

Dobra termoizolacija zaštitiće vas i od visokih temperatura, pa ćete tokom vrelih letnih dana imati utisak da ste podesili klima uređaj na optimalna 22 stepena. I tako ćete uštedeti struju.

 


Izolujte potkrovlje i podove

Potkrovlja se uglavnom zimi ne greju, a leti ne hlade, pa ćete kroz ovaj deo kuće izgubiti dragocenu toplotu ili pustiti vrućinu u dom. Zato je važno termički izolovati i ovaj prostor. Ne zaboravite da i ovom slučaju koristite paronepropusnu foliju, kako bi vlaga mogla da izađe van i ne biste imali buđ po plafonu i zidovima.

Sa druge strane, kroz podove može da se izgubi i do 10% toplotne energije, pa je važno izabrati dobre izolatore za patos. I u ovom slučaju preporuka je koristiti kamenu vunu. Osim toga, podna izolacija će vas značajno zaštititi od buke sa viših etaža, što će dodatno poboljšati komfor vašeg doma. Dobro rešenje mogu biti plivajući pod ili spušteni plafon. 

Ugradite kvalitetna PVC vrata i prozore

Otvori u spoljim zidovima - prozori i vrata, ranjiva su mesta koja mogu od vašeg doma napraviti „vilu promaju”. Zato je još jedna ključna stavka zameniti stolariju, odnosno ugraditi vrata i prozore od PVC-a. Prilikom odabira PVC vrata i prozora, vodite računa o otpornosti svih materijala na atmosferske uticaje, starenje ili zapaljivost. 

PVC profili sa više komora ispunjenih vazduhom (maksimalno ih je osam, a uobičajeno pet do šest) su svakako preporučivi, jer stvaraju dodatni sloj izolacije. Takođe, višeslojna zaptivna guma će uticati na bolje dihtovanje vrata ili prozora. O količini slojeva treba voditi računa i kada su u pitanju stakla, pa tako možete naći čak i troslojna. U ovom slučaju zaista važi deviza  „više je bolje”, baš kao i preporuke o višeslojnom oblačenju koje dobijamo u prelaznim periodima kada temperature variraju.

 

Roletne – dodatna zaštita od svetlosti, toplote i vetra 

Ako niste ranoranilac i spavate i posle izlaska sunca, svakako znate da su roletne nezaobilazan deo svakog prozora. Međutim, osim što nas štite od svetlosti, komšijskih pogleda, i dobar su dodatak za kvaliteniji i duži san, roletne će biti još jedan štit od udara jakih vetrova, kiše, grada i ostalih atmosferskih uticaja. Ako uz vaše PVC prozore ne idu roletne, svakako se konsultujte sa prodavcima da ih naknadno nabavite i obezbedite sebi još mirniji san. Ne zaboravite na balkonska vrata, koja su takođe većim delom od stakla, pa i ona mogu vapiti za roletnom. Pored roletni, obavezni aksesoari vratima i prozorima su i komarnici, koji će sprečiti ulazak insekata i gmizavaca u vaš dom. 

Kvalitetna ugradnja ALU i PVC stolarije

Koliko god da ste vični majstorisanju i pobornik parole  „uradi sam”, za neke stvari je najbolje angažovati stručnjake. Kada ste već dobro platili kvalitetnu stolariju ili termoizolacioni materijal, nemojte se izlagati riziku da zbog loše ugradnje ne rade posao kako treba. Zato je najbolje da umesto vas to urade firme koje ugrađuju PVC stolariju. Oni najbolje znaju specifikacije stolarije svakog proizvođača ponaosob i obučeni su da savršeno uklope vrata i prozore u vaše zidove. Finalne radove poput gletovanja i poravnjanja oko stolarije, možete obaviti i sami.

 

Razmišljajte dugoročno - ne štedite na zameni stolarije 

Cena PVC stolarije, osim od kvaliteta profila, zavisiće i od dimenzija i broja vrata i prozora koje imate na svojoj kući. Podsećamo da je reč investiciji koju nemate svake sezone, već o dugotrajnom ulaganju u kvalitet boravka, a samim tim i u kvalitet života u vašem domu. Koliko god da uložite u dobru termoizolaciju kuće, investicija će se isplatiti, naročito ako uzmemo u obzir sve više cene energenata. Uvek možete i sami napraviti računicu, ali stručnjaci kažu da ćete vratiti uloženo u periodu od 5 do 10 godina. Da ne govorimo o tome koliko ćete doprineti zaštiti životne sredine ako dobro termoizolujete dom.

Koristite subvencije države

Mnoge lokalne samouprave sufinansiraju energetsku efikasnost domova svojih građana, pa ovo može biti dobra prilika da se kuća kvalitenije izoluje od spoljašnjih uticaja. Učešće države u ovim troškovima, ako živite u nerazvijenoj opštini, može biti i od 70%. Pravo da konkurišu imaju svi vlasnici kuća ili stanova koji imaju prebivalište na toj adresi. Zato ne propustite ovu pogodnost i pratite konkurse u svojoj lokalnoj samoupravi kako ne biste zakasnili. Ove godine, kako je najavljeno iz Vlade Srbije, biće subvencionisano 20.000 korisnika u gotovo svim opštinama i gradovima.

Budite realni i ne žalite uloženo vreme

Svaka kuća je priča za sebe. Zato, prilikom odabira materijala za termoizolaciju izložite sve važne detalje o svom domu stručnjacima kod kojih kupujete, kao i onih firmi koje ugrađuju PVC stolariju ili izolaciju. Na ovaj način izbeći ćete rasipanje novca i vremena, pa ćete sa sigurnošću dobiti željeni efekat – a to je svakako ušteda. Neka vaša kuća bude vaša sloboda, u svakom smislu te reči. Ovo zahteva predanost i posvećenost - pored finansijskog, ulaganje vremena i truda. U svakom slučaju, ako vam kuća nije topla u ugodna, preporučujemo da sa radovima krenete na vreme kako biste već sledeću zimu dočekali spremni.

Da sumiramo - dobar termoizolacioni materijal na zidovima, podu i potkrovlju, kvalitetna vrata i prozori sa profesionalnom firmom koja ugrađuje PVC stolariju, novac i vreme. Ovo su preporuke ukoliko želite da vašu kuću pretvorite u topli dom tokom zime i u prijatnu oazu u letnjim mesecima. 








Srodni tekstovi:


Šta treba da znate prilikom kupovine satova?

Jeste više old fashion tip ili sasvim moderan tip osobe koji za sve, pa čak i merenje vremena...

Detaljnije

Vodič za studiranje u Austriji

Odvažnost je usuditi se na nove korake, koji menjaju životni pravac. Odvažni su oni koji u sebi imaj...

Detaljnije

Putovanje autobusom do nemačkih gradova

Putovanja na relaciji Srbija Nemačka su jako česta, zbog čega se u skoro svakom trenutku ka određeni...

Detaljnije

DIY Renoviranje Kupatila: Saveti za Neustrašive Samostalne Majstore

DIY (uradi sam) renoviranje kupatila može biti ispunjavajući i uštedeti vam novac, ali takođe...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS