Zaštitna oprema kao element bezbednog rada u svakom preduzeću


Građevinarstvo


Svaki zaposleni ima pravo na bezbedne radne uslove, pozitivnu atmosferu, pomoć i podršku u svakom trenutku boravka u preduzeću. Bavljenje ljudskim resursima, kao i bezbednošću i zdravljem na radu, najvažniji je segment poslovanja malih, srednjih i velikih preduzeća u svim delatnostima. 

Ljudi su najvažniji resurs i faktor uspešnog obavljanja poslovnih aktivnosti, zbog čega je imperativ sa aspekta bezbednog i sigurnog rada upravo adekvatna zaštitna oprema. Mnogi radnici su izloženi određenom stepenu rizika tokom radnog vremena, pa je posvećivanje pažnje maksimalnoj zaštiti jedan od najvažnijih postulata upravljanja i rukovođenja svakim biznisom.


Šta obuhvata oprema za zaštitu prilikom obavljanja delatnosti?


Zaštitna oprema odnosi se na predmete koji se neminovno kupuju za zaposlene i privatne potrebe u slučaju obavljanja rizičnih aktivnosti. Konkretno, stepen rizika određuje se procenom u preduzeću i može biti nizak, srednji i visok. Bez obzira na to, izlaganje i u sopstvenoj radionici električnoj energiji i naponima, varnicama i vatri, visokim visinama i radu na nepreglednim terenima, buci, oštrim predmetima i upravljanju mašinama, zahteva da se nosi adekvatna zaštitna oprema. 

Ona se još naziva i ličnim zaštitnim sredstvima i obuhvata opremu kojom se štiti glava i lice, vid, sluh, telo i šake, stopala, disajni organi i celokupno zdravlje ljudi. Osnovna oprema u tom pogledu jeste obuća, odeća, šlem, naočare, rukavice, slušalice ili čepovi za uši, maske za lice, fluorescentni prsluci, pojasevi za rad na visini i drugo. 


Zašto je bitno da zaposleni imaju odgovarajuća lična zaštitna sredstva?


Svaki nivo rizičnih aktivnosti zahteva da zaposleni poseduju adekvatnu zaštitnu opremu. Već je istaknuto da rad u nebezbednim uslovima, kao i bez zaštite glave, udova i kompletnog tela može izazvati nezgode, povrede i trajno teške posledice. Zbog toga je neophodnost svakog preduzeća razvoj svesti zaposlenih o važnosti korišćenja ličnih zaštitnih sredstava, predviđenih pravilnikom i bezbednosnom procenom rizika. 

U tom smislu, kupovina ovakve opreme podrazumeva uključivanje zaposlenih u izbor odgovarajuće veličine obuće i odeće, kao i isprobavanje u cilju svakodnevnog udobnog i ležernog nošenja, bez tegoba, tenzije i nervoze. 


Kako nabaviti najbolju opremu za zaposlene?


Najbolja zaštitna oprema može se nabaviti kod prepoznatljivog proizvođača, distributera i u ambijentu prodajnih objekata snabdevenih najnovijim i modelima proverenog kvaliteta. Online prodaja omogućila je poručivanje svake kategorije opreme za bezbedan rad uz isporuku na željenu adresu. Takođe, mnogi ponuđači daju opciju dolaska u preduzeće i prezentacije, a zatim i isprobavanja kvalitetne opreme, kako bi se svi zaposleni uverili u udobnost, komfor i najbolje materijale. 

Zatim se, prema porudžbini, isporučuju odabrane veličine zaštitne opreme u dogovorenom roku. Sve to, olakšava proceduru pronalaska kvalitetnih saradnika u ovoj oblasti, poručivanje i isporuku čini efikasnijim procesom, što je značajno i sa aspekta raspoloživog vremena. Naime, svakom zaposlenom koji počne sa radom oprema je neophodna gotovo momentalno, zbog čega i mora biti na raspolaganju odmah kada počne radno vreme u rizičnim okolnostima.

Svako preduzeće za svoje zaposlene treba da nabavi određenu zaštitnu opremu, bez obzira na nivo rizika i izloženosti određenim uticajima tokom obavljanja radnih zadataka. Posebno ukoliko se radi o poduhvatima u kojima su radnici izloženi i najmanjem riziku, nošenje zaštitne obuće, odeće, šlemova, rukavica, naočara, pojaseva, slušalica, maski i drugih predmeta, apsolutno je neophodno.

Srodni tekstovi:


ZAŠTO SU MUŠKE PREMIATA PATIKE DOBAR IZBOR?

U velikoj ponudi obuće koja preplavljuje tržište nije uvek lako izabrati model koji savr&scar...

Detaljnije

Gde kupiti zastavu republike Srbije?

Često smo svedoci, naročito poslednjih nekoliko godina da se zastave naše zemlje ističu svugd...

Detaljnije

ČETIRI SAVETA ZA PAKOVANJE POKLONA

Kada ste konačno odlučili šta ćete nekoj dragoj osobi pokloniti za njen divan dan, onda dolaz...

Detaljnije

5 najboljih načina da investirate novac u 2022. godini

 Investiranje novca je uvek nesigurna stvar ali ukoliko dobro istražite tržište u kom pl...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS