Zaštitna oprema kao element bezbednog rada u svakom preduzeću


Građevinarstvo


Svaki zaposleni ima pravo na bezbedne radne uslove, pozitivnu atmosferu, pomoć i podršku u svakom trenutku boravka u preduzeću. Bavljenje ljudskim resursima, kao i bezbednošću i zdravljem na radu, najvažniji je segment poslovanja malih, srednjih i velikih preduzeća u svim delatnostima. 

Ljudi su najvažniji resurs i faktor uspešnog obavljanja poslovnih aktivnosti, zbog čega je imperativ sa aspekta bezbednog i sigurnog rada upravo adekvatna zaštitna oprema. Mnogi radnici su izloženi određenom stepenu rizika tokom radnog vremena, pa je posvećivanje pažnje maksimalnoj zaštiti jedan od najvažnijih postulata upravljanja i rukovođenja svakim biznisom.


Šta obuhvata oprema za zaštitu prilikom obavljanja delatnosti?


Zaštitna oprema odnosi se na predmete koji se neminovno kupuju za zaposlene i privatne potrebe u slučaju obavljanja rizičnih aktivnosti. Konkretno, stepen rizika određuje se procenom u preduzeću i može biti nizak, srednji i visok. Bez obzira na to, izlaganje i u sopstvenoj radionici električnoj energiji i naponima, varnicama i vatri, visokim visinama i radu na nepreglednim terenima, buci, oštrim predmetima i upravljanju mašinama, zahteva da se nosi adekvatna zaštitna oprema. 

Ona se još naziva i ličnim zaštitnim sredstvima i obuhvata opremu kojom se štiti glava i lice, vid, sluh, telo i šake, stopala, disajni organi i celokupno zdravlje ljudi. Osnovna oprema u tom pogledu jeste obuća, odeća, šlem, naočare, rukavice, slušalice ili čepovi za uši, maske za lice, fluorescentni prsluci, pojasevi za rad na visini i drugo. 


Zašto je bitno da zaposleni imaju odgovarajuća lična zaštitna sredstva?


Svaki nivo rizičnih aktivnosti zahteva da zaposleni poseduju adekvatnu zaštitnu opremu. Već je istaknuto da rad u nebezbednim uslovima, kao i bez zaštite glave, udova i kompletnog tela može izazvati nezgode, povrede i trajno teške posledice. Zbog toga je neophodnost svakog preduzeća razvoj svesti zaposlenih o važnosti korišćenja ličnih zaštitnih sredstava, predviđenih pravilnikom i bezbednosnom procenom rizika. 

U tom smislu, kupovina ovakve opreme podrazumeva uključivanje zaposlenih u izbor odgovarajuće veličine obuće i odeće, kao i isprobavanje u cilju svakodnevnog udobnog i ležernog nošenja, bez tegoba, tenzije i nervoze. 


Kako nabaviti najbolju opremu za zaposlene?


Najbolja zaštitna oprema može se nabaviti kod prepoznatljivog proizvođača, distributera i u ambijentu prodajnih objekata snabdevenih najnovijim i modelima proverenog kvaliteta. Online prodaja omogućila je poručivanje svake kategorije opreme za bezbedan rad uz isporuku na željenu adresu. Takođe, mnogi ponuđači daju opciju dolaska u preduzeće i prezentacije, a zatim i isprobavanja kvalitetne opreme, kako bi se svi zaposleni uverili u udobnost, komfor i najbolje materijale. 

Zatim se, prema porudžbini, isporučuju odabrane veličine zaštitne opreme u dogovorenom roku. Sve to, olakšava proceduru pronalaska kvalitetnih saradnika u ovoj oblasti, poručivanje i isporuku čini efikasnijim procesom, što je značajno i sa aspekta raspoloživog vremena. Naime, svakom zaposlenom koji počne sa radom oprema je neophodna gotovo momentalno, zbog čega i mora biti na raspolaganju odmah kada počne radno vreme u rizičnim okolnostima.

Svako preduzeće za svoje zaposlene treba da nabavi određenu zaštitnu opremu, bez obzira na nivo rizika i izloženosti određenim uticajima tokom obavljanja radnih zadataka. Posebno ukoliko se radi o poduhvatima u kojima su radnici izloženi i najmanjem riziku, nošenje zaštitne obuće, odeće, šlemova, rukavica, naočara, pojaseva, slušalica, maski i drugih predmeta, apsolutno je neophodno.

Srodni tekstovi:


Kako prepoznati moždani udar?

Moždani udar može ostaviti nesagledive posledice i jako je bitno hitno reagovati ukoliko do njega do...

Detaljnije

Mini vodič za sve kreativne i talentovane ljude

Biti talentovan je dar koji nam je dat na rođenju. Talentovanost se ne može učiti, ne može se kupiti...

Detaljnije

Primena šinske rasvete

U traganju za optimalnim izborom rasvete jedno od rešenja može biti šinska rasveta. Ov...

Detaljnije

Prevara u vezi - od sumnje do prisluškivanja

Visok broj sklopljenih brakova se završi prevarom. Iako neka istraživanja naginju jednom polu...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS