Specifičan ukus kafe doprinosi čestoj upotrebi


Hrana i piće Hrana i piće

Od davnina se specifičan ukus kafe smatra posebnim i jedinstvenim izborom u procesu ispijanja. Ljubiteljima kafe najviše prija opuštanje uz omiljene razgovore i pun ukus kafene gorčine koji pojedini sladokusci mogu zasladiti. Optimalan sadržaj kofeina utiče na bolje raspoloženje, pri čemu reski ukus pečenih zrna budi sva mirisna čula. Kofein se smatra korisnim u izvesnim odnosno umerenim količinama, čime se preporučuje ograničeno konzumiranje. Prepoznatljivi ljubitelji kafe odlično znaju različite vrste kafenih napitaka, prema kojima je sadržaj kofeina upravo određen. Među efektnim kafama jeste espresso koji kao kratak napitak nastaje pod presom odnosno dovoljnim pritiskom da samlevena zrna kafe u aparatu proizvedu kratak okrepljujući napitak. 

Primena aparata za espresso kafu za kućnu upotrebu


Ukoliko ste ljubitelji espresso napitaka dužeg ili kraćeg sastava, moguće je kombinovati pravljenje iste u kućnim uslovima. Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu dostupan je u širim lancima prodaje i predstavlja pravi hedonizam za sve ljubitelje kafenih napitaka. Uz aparat možete birati fino pečena ili pržena zrna kafe, pri čemu se za kvalitet espressa savetuje kombinacija bar dva ukusa od kojih je Arabica posebno važna. 

Još jedan proizvoljan aspekat upotrebe kućnih espresso aparata, pripada odabiru šoljica koje će upotpuniti stepen upotrebe i uživanje. Upotrebite kvalitetne šoljice od porcelana, kojima ćete sačuvati dragocenu toplotu same kafe i time pospešiti duže zadržavanje prave pene. Ono što svakako izdvaja espresso od drugih napitaka upravo je dobra pena koja prekriva šoljicu, gustina kafe i specifična aroma. 

Proces pravljenja espresso napitka predstavlja izuzetak 


Proces pripreme samih zrna kafe, dalje mlevenje i adekvatan pritsak pod kojim espresso nastaje izdvaja navedeni napitak od drugih kafenih ukusa. U odnosu na klasičan izbor turske kafe, espresso se ističe gušćom teksturom koja je poželjna za formiranje lepog sloja pene, po kojem je espresso u kafićima i proizveden iz kućnih aparata prepoznatljiv. 

Zastupljeni visok sadržaj kofeina je svakako osnovna osobina svakog espresso napitka, što je mnogima bitno kod jutarnje rutine buđenja. Ukoliko ipak niste ljubitelji espressa ili jednostavno kafe sa dosta kofeina, potražite blaže ukuse poput kapućina ili nes kafe. 

Pravljenje espresso napitaka može biti bez dodataka mleka, što je naročito važno za osobe koje nisu tolerantne na laktozu, ali se takođe mogu prilagoditi mleko sa nižim sadržajem laktoze. Poželjna je konzumacija jednog do dva espressa najviše u toku dana, pri čemu će kućni aparati za espresso napitak biti od koristi kada vam dolaze gosti. 


Saveti za uživanje u ispijanju espresso napitkaPoželjno je napomenuti da potpuni efekat uživanja u ispijanju espressa postižete laganim gutljajima bez žurbe. Nema kafenog napitka koji se ispija na brzinu, time se gubi dragoceni osećaj fino mlevenih zrna kafe. Ukoliko se pridržavate manjih gutljaja kafe, onda ćete potpuni efekat šećera, pene i gustine osetiti. 

Italija je prema kafenim napitcima veoma prepoznatljiva, naročito espressa kojim se veoma ponosi. Može se reći da tradicija navedene vrste kafe upravo potiče sa podneblja Italije, čime se takođe preuzeo karakterističan način ispijanja, laganih gutljaja do poslednjeg srka. 

Budite oprezni kod konzumiranja espressa, jer veće doze guste kafe sa šećerom mogu nepovoljno uticati na vaš san ili razdražljivost. 


Srodni tekstovi:


Prednosti i mane PVC stolarije

Drvena ili pvc stolarija, koju imate u vašem domu? Pvc stolarija s pravom nosi i naziv energe...

Detaljnije

Osvežite svoj dom laminatom

Laminat je počeo svoje osvajanje 1970. godine u Evropi, ali je svoj procvat doživeo 1980. godine u A...

Detaljnije

Kako povezati kompjuter i TV preko HDMI kabla?

Povezivanje dva ili više različitih uređaja danas je nešto što se vrlo lako mož...

Detaljnije

U kojim situacijama se rade spermokultura i spermogram?

Redovne analize krvi, mokraće, ali i semene tečnosti kod muškaraca trebalo bi da budu rutina....

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS