Saveti za održavanje parketa i laminata


Dom Dom

Jedan od radova koji ćete sasvim sigurno imati u svom domaćinstvu makar jednom u životu jeste zamena podova, odnosno, postavljanje parketa ili laminata. Da li ste već odlučili da li će to biti parket ili laminat i da li uopšte znate razliku između ovih vrsta podnih obloga? Za slučaj da se i dalje dvoumite, pomoći ćemo vam da donesete konačnu odluku objašnjenjem glavnih karakteristika parketa i laminata, ali i savetima za održavanje ove dve vrste podnih obloga, što je od velike važnosti za očuvanje prvobitnog izgleda.


Parket

Parket se smatra izuzetno luksuznom podnom oblogom koja ne samo da stvara prijatnu i toplu kućnu atmosferu, već i uvećava vrednost samog prostora. Glavni razlog za ovo je to što se parket izrađuje od drveta, a najčešće se koriste orah, hrast, bagrem, jasen, trešnja ili bukva, a postoji i parket koji je izrađen od nešto egzotičnijih vrsta drveta, kao što je na primer bambus. Saznajte više o materijalima i vrstama parketa na sajtu Floor Expert. Drvo kao prirodni materijal određuje vrednost parketa, a važno je naglasiti i to da kvalitetan parket zaista može da vam traje godinama i  godinama, odnosno, kako stručnjaci za podove kažu – večno. Parket jeste nešto skuplji u odnosu na laminat, ali je dosta kvalitetniji i s vremena na vreme ga možete „osvežiti“ ponovnim brušenjem i lakiranjem kako bi on ponovo izgledao kao nov. S obzirom na to da je izuzetno prirodan kada je reč o poreklu, parket nije toliko otporan na vlagu što se svakako treba uzeti u obzir prilikom donošenja odluke koju vrstu podne obloge ćete odabrati.

Laminat

Laminat se izrađuje od veštačkih materijala, a svega 80% sastava čini drvo. Dakle, laminat je zapravo imitacija drveta ali ovo ne znači da je imitacija loša. Naprotiv! Laminat je po kvalitetu i dizajnu daleko dogurao, pa tako razlikujemo mnogo različitih dezena i boja koji vam omogućavaju da svoj dom uredite moderno i sa stilom. Laminat  je dosta kvalitetniji u odnosu na parket jer je reč o veštačkoj tvorevini, ali je i dosta otporniji na bilo koju vrstu oštećenja, baš iz tog razloga. Mana laminata je ipak ta što su njegov izgled i kvalitet jednom dati, odnosno, nema prostora za dalje dorade, a vrlo je verovatno da će laminat nakon desetak godina korišćenja početi da se haba i oštećuje.

Preporuka: Kako da preuredite stan bez mnogo troškova

Održavanje            

Stigli smo i do saveta za održavanje parketa i laminata. Iako je reč o skoro pa sasvim različitim podnim oblogama, način održavanja je sličan. I parket i laminat se lako održavaju – možete ih čistiti metlom, usisavati ili brisati. Ako govorimo o brisanju, važno je naglasiti da ni u jednom ni u drugom slučaju ne smete koristiti previše vode jer ona može naškoditi kako parketu, tako i laminatu nakon nekog vremena. Ako preterate sa vodom, obavezno pod prebrišite i suvom krpom. Uvek možete koristiti i specijalna sredstva za brisanje podova ili možete napraviti uradi sam tečnost za čišćenje. Izbegavajte previše agresivne hemikalije, naročito kada je reč o parketu koji je, s obzirom na to da je od čistog drveta, osetljiviji. Još jedan savet imajte na umu – nije samo voda ta koja može oštetiti vaš pod. Tu su i druga mehanička oštećenja koja takođe oštećuju podove, a koja potiču od prljavštine, peska i zemlje koje putem obuće možete da u dom unesete od spolja. Ove čestice na vaš pod imaju efekat šmirgle – i parket i laminat je tako lako ogrebati što će se i te kako videti, zato obavezno počnite da koristite otirač kako biste ove „neprijatelje“ ostavili ispred kuće i sačuvali svoj pod.


Srodni tekstovi:


Obaveze upravnika zgrade

Svaka zgrada je obavezna da ima svog upravnika zgrade, bio to upravnik kojeg su oni izabrali, profes...

Detaljnije

GDE SE SVE PRIMENJUJU ZAŠTITNE NAOČARE? I ZAŠTO SU TOLIKO VAŽNE? OBLASTI PRIMENE, SVRHA I FUNKCIJA

Primena zaštitnih naočara u različitim sferama života je potekla iz potrebe da se zašt...

Detaljnije

Naučite bebu da jede u hranilicama za bebe

Želite da budete u stanju da odgajate ljubazno dete koje će uživati u jelu i obrocima sa porodicom,...

Detaljnije

Zbog čega je probiotik važan za zdravlje vašeg mališana?

Definitivno jedan od najvažnijih proizvoda koje kupujemo i daje mo svojoj deci u trenucima kada su z...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS