Prevoz pokojnika iz inostranstva – od zahteva do realizacije


Vesti


Ne tako mali broj srpskih državljana u toku jedne godine život izgubi ili premine u okvirima granica drugih država. Usled nekih nezgoda, nastupanja prirodne smrti tokom putovanja, tranzita ili se radi o osobama koje su svoj život i rad provele u drugim zemljama. Kod većine, kako statistika govori, potražuje se sahranjivanje posmrtnih ostataka u Srbiji, a najpre u rodnom gradu. Ono šta se u ovakvim situacijama događa jeste ozbiljan administrativno-pravni proces koji je potreban kako bi se dobila sprovodnica, tj. dozvola za prevoz pokojnika iz inostranstva. 

Kompletna procedura započinje odmah nakon nastupanja smrti određene osobe, a završava se dobijanjem pomenute dozvole i sahranjivanjem prema željenim i traženim običajima. Kompletnom procedurom se u najvećem delu može baviti porodica ili neko od bližnjih preminuloj osobi ko je za to ovlašćen, ali se pravnom procedurom može baviti i osoba iz pogrebne firme koja je od porodice dobila overeno punomoćje za prikupljanje dokumentacije i podnošenje zahteva za sporovdnicu kako bi se prevoz pokojnika uz inostranstva realizovao. 


Šta je potrebno uraditi u momentu smrti osobe?


Kada se dogodi da osoba premine van granica svoje zemlje veoma je važno da se istog momenta obavesti hitna pomoć. Sa ekipom koja dolazi na teren je i doktor koji konstatuje i proglašava zvanično vreme smrti, nakon čega piše izveštaj i izdaje potvrdu o smrti. Ova potvrda predstavlja prvi potreban dokument u procesu koji se prolazi kako bi se prevoz pokojnika iz inostranstva uredno sproveo. Dalje sledi prikupljanje ostale dokumentacije i podnošenje zahteva. 


Dokumentacija potrebna za prevoz pokojnika iz inostranstva


U startu su potrebni važeći putni dokument preminule osobe, odnosno pasoš. Ukoliko nije moguće pronaći pasoš, onda se prilaže dokument, overen, koji služi identifikaciji. Tome se pridodaju izvod iz matične knjige rođenih, kao i izvod iz matične knjige venčanih ukoliko je osoba bila u braku. 

Nakon dobijanja potvrde o smrti potrebno je nadležnoj gradskoj upravi, mesnoj zajednici, opštini, mesta gde je osoba preminula podneti zahtev za dobijanje umrlice. U ovakvim situacijama umrlicu izdaje država u kojoj je smrt nastupila. Uz sve ovo pridodaje se potvrda o postojanju i lokaciji mesta sahrane, tačnije grobnog mesta, te izveštaj sanitarne inspekcije o urednosti kovčega u kojem se vrši prevoz pokojnika iz inostrastva do Srbije. Kada se dokumentacija kompletira, zahtev za dobijanje sprovodnice se popunjava u ambasadi ili konzulatu, gde je potrebno navesti sve informacije o samom prevozu pokojnika, sve se zajedno predaje nakon čega se sprovodnica brzo dobija. 


Koga angažovati za prevoz pokojnika iz inostranstva?


Već na samom početku smo napomenuli da pogrebne firme koje nude usluge prevoza pokojnika iz inostranstva mogu biti ovlašćene i za uređivanje administracije i dobijanje sprovodnice. Njihovo angažovanje u tom pravcu je olakšavajuće, jer su uigrani, poznaju problematiku i značajno brže završavaju potrebnu proceduru. Svakako, njihovo angažovanje je neminovno, budući da se prevoz pokojnika iz inostranstva može dogoditi isključivo specijalizovanim vozilima koja omogućavaju uredan transport tela preminule osobe, koji je prepoznat prema zakonskim regulativama. Iz tog razloga i jeste najbolje celu proceduru prepustiti njima, što porodici olakšava i u fizičkom, ali i psihičkom smislu.

Srodni tekstovi:


Stoperi za vrata – spoj lepog i korisnog

Postoje različiti načini za uređenje doma, ali ono što je uvek dobitna kombinacija jeste kada...

Detaljnije

Zašto su rolo zavese najpopularnije u poslovnim prostorijama

Kada danas pogledate oko sebe, dok idete, recimo na posao, primetićete koliko se novih poslovnih zgr...

Detaljnije

Koliko je važno zdravlje digestivnog trakta?

Zdravlje digestivnog trakta je veoma važno za zdravlje celog organizma, ukoliko ne postoje ni jedan ...

Detaljnije

Vežba za duh i telo

Popularnost joge raste iz godine u godinu. Mnogi se pitaju zašto je to tako, kad je reč o ve&...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS