Praktični saveti za čišćenje i održavanje automobila



perac pod pritiskom


Čistoća i održavanje automobila nije samo estetsko pitanje, već i faktor koji direktno utiče na njegovu dugovečnost i performanse. Bilo da se radi o vašem pouzdanom starom modelu ili blistavom novom sportskom automobilu, pravilno čišćenje i održavanje su neophodni za očuvanje njegove vrednosti i funkcionalnosti. 

Ovaj vodič je namenjen svim vlasnicima automobila koji žele da steknu praktične veštine i znanje koje će im pomoći da svoja vozila održavaju u najboljem mogućem stanju. Naučićete kako da pravilno tretirate svaki deo vašeg automobila, od eksterijera do enterijera, kako biste mu pružili adekvatnu zaštitu od različitih faktora. Bez obzira da li želite da uklonite nečistoće koje su se nakupile tokom vremena ili želite da se upustite u dublje održavanje, ovaj vodič je savršen izvor informacija za vas. Sve što je potrebno je malo vremena, pravi alati i volja da se posvetite svom vozilu.

Od čega zavisi cena perača pod pritiskom

Perači pod pritiskom su postali vrlo popularni alati za čišćenje, posebno za pranje automobila. Oni koriste visok pritisak vode da uklone prljavštinu, blato, so, izmet ptica i druge nečistoće koje mogu biti teške za ručno uklanjanje. Međutim, određivanje budžeta za kupovinu jednog ovakvog alata može biti izazov, jer cene variraju u zavisnosti od različitih faktora.

Kada je u pitanju cena perača pod pritiskom, jedan od najvećih faktora koji je formiraju je njegova snaga, koja se obično meri u barima. Snažniji modeli sa više bara, obično su i skuplji. Na primer, model sa oko 70 bara biće adekvatan za većinu kućnih poslova, uključujući čišćenje automobila, dok će modeli sa 130 bara ili više biti pogodni za teže zadatke. 

Drugi važan faktor kada se govori o ceni perača pod pritiskom, je da li perač koristi hladnu ili toplu vodu. Modeli sa toplom vodom su obično skuplji, ali mogu ukloniti tvrdokorne mrlje i masnoće koje hladna voda ne može. Marka i kvalitet materijala takođe formiraju cenu. Poznate marke koje proizvode visokokvalitetne perače pod pritiskom obično naplaćuju više za svoje proizvode.

Za današnje tržište, cena perača se kreće, u zavisnosti od faktora koji smo naveli, između 10.000 i 60.000 dinara. Imajte na umu da ova cena ne uključuje dodatne troškove, kao što su deterdženti i posebni nastavci. Dakle, kada planirate kupovinu ovog alata, važno je da uradite domaći zadatak i razmislite o vašim specifičnim potrebama, budžetu i koliko često planirate da koristite ovaj alat. Upoređivanje cena i proizvoda pre kupovine može vam pomoći da pronađete model koji je pravi za vas.

Kako pravilno oprati i polirati vaš auto

Ako želite efikasno da obavite svoj posao, potrebno je da ispratite nekoliko saveta koji preporučuju profesionalci. Prvi korak je da se pripremite za pranje. Odaberite hladan dan ili pranje u hladu da biste sprečili brzo sušenje sapuna na vašem automobilu. Odaberite namenski šampon za pranje, ne koristite deterdžente za sudove ili sredstva za čišćenje kuće jer mogu oštetiti boju. Započnite pranjem krova automobila, a zatim nastavite prema dole. Takođe, upotrebite posebnu četku za čišćenje točkova. Kad završite sa pranjem, isperite auto od vrha prema dnu.

Nakon pranja, koristite mekanu krpu ili peškir za sušenje, kako ne bi došlo do pojavljivanja vodenih fleka. Kada se auto osuši, možete započeti proces poliranja.

Prilikom poliranja, izaberite kvalitetnu pastu za poliranje, počnite od jednog dela, nanesite malu količinu paste, radite malim, kružnim pokretima. Nanesite je ravnomerno preko celog automobila, ali izbegavajte gume i stakla. Nakon što se pasta osuši, koristite čistu mekanu krpu za uklanjanje ostataka.

Ovaj proces će vašem automobilu dati sjaj i zaštititi boju. Međutim, bitno je da se ovo ne radi previše često, jer poliranje može postepeno oštetiti zaštitni sloj boje.

Učenje osnovne mehanike za uštedu na servisima

Ako želite da uštedite novac na servisima i očuvate vaše vozilo, savetujemo vam da naučite osnove mehanike. Evo nekoliko osnovnih stvari koje svaki vlasnik automobila treba da zna:

  1. Naučite kako da proverite nivo ulja u motoru zato što nizak nivo ulja može dovesti do ozbiljnih problema sa motorom. Sve što treba da uradite je da izvadite merač za ulje, obrišete ga, vratite ga, izvadite ga ponovo i proverite gde se ulje nalazi na meraču

  1. Promena guma je još jedna korisna veština. Trebalo bi da znate kako koristiti dizalicu, ključ za točkove i kako pravilno postaviti rezervnu gumu. Takođe, bitno je da znate kada je vreme za promenu guma, da li su se istrošile ili je došla promena sezone

  1. Naučite kako da zamenite brisače. Montirajte brisač iste veličine, bilo originalni ili njemu sličan. Pritiskom na dugme ili taster zamenite stari i postavite novi na odgovarajuću stranu, kako bi pravilno nalegao na vetrobransko staklo

Naravno, postoji mnogo toga što možete naučiti o automobilskoj mehanici, ali ove osnove su dobro mesto za početak. Bićete sigurniji na putu i uštedeti novac na nepotrebne posete servisu.






Srodni tekstovi:


Vitamin D: Ključni činilac za jak imuni sistem i prevenciju bolesti

Vitamin D je esencijalni nutrijent koji ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja našeg organiz...

Detaljnije

Kako biti najbolji u svom poslu?

Da je lako biti majstor, majstor bi bio svako. Zar ne? svaki posao nosi sa sobom brojne izazove i ri...

Detaljnije

Renoviranje kupatila – o čemu treba voditi računa

Adaptacija ili renoviranje kupatila nije ni malo jednostavan i lak zadatak. Bilo da li ste kupili no...

Detaljnije

Rančevi na točkiće čuvaju zdravlje kičme

Koliko puta ste čuli da se dete žali na težinu školskog ranca koji nosi na leđima? Ranče...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS