Podno grejanje znatno utiče na komfor


Dom Građevinarstvo

podno grejanje

Ukoliko niste sigurni da li je podno grejanje za Vas, tu smo da Vam kažemo da je ono veoma čist i jednostavan vid grejanja i pritom, dobro po zdravlje. Pored toga, podno grejanje je najstariji oblik centralnog grejanja koji se koristio još u doba Rimljana, i zvao se hipokaust. 

Podno grejanje je idealno pogodno za današnje dobro izolovane i niskoenergetske kuće. Efikasna je alternativa tradicionalnim radijatorima, ili drugim sistemima za grejanje vazduha, posebno u prostorijama sa tradicionalno hladnim podovima od kamena ili pločica. 

Ukoliko Vas cena brine, znajte da može biti iznenađujuće pristupačna.

Šta je podno grejanje?


Podno grejanje koristi osnovni princip talasa toplote koja se uzdiže kroz vazduh. Podno grejanje može biti ili „mokar“ sistem koji pumpa toplu vodu kroz cevi ispod poda, ili „suvi“ sistem električnih namotaja postavljenih ispod poda koji se zagrevaju kada je sistem uključen.

Zašto biste izabrali podno grejanje?


Ukoliko Vas nismo razuverili u samom početku teksta, evo koje su prednosti podnog grejanja:

  1. Udobnost: Najubedljiviji razlog za izbor podnog grejanja je udobnost. Radijacija je, kao i toplota koju dobijamo od sunca, najprirodniji i najudobniji oblik grejanja. Istraživanja su pokazala da se ljudi osećaju prijatnije kada iskuse topla stopala i hladnu glavu. Sistem podnog grejanja proizvodi ove uslove prirodnim putem, nema lokalizovanih vrućih tačaka, već samo nežan osećaj topline u celom Vašem domu. Plus, može se koristiti i za hlađenje, tako da zimi dobijate odlično grejanje, a leti efikasno hlađenje prostorije. 


  1. Energetska efikasnost i ušteda: Podno grejanje je sistem grejanja sa niskom temperaturom što ga čini efikasnijim metodom grejanja od radijatora. Dok se radijatori zagrevaju na temperaturi od 50°C do 70°C, voda koja teče kroz hidronički sistem podnih grejanja je samo 40°, isporučujući toplotu u pod na maksimalnih 28°C. To smanjuje potrošnju energije i omogućava znatne uštede grejanja. Pored toga, toplota je ravnomerno raspoređena po prostoriji.


  1. Povećana vrednost kuće: podno grejanje je izuzetno poželjna stavka prilikom kupovine kuće. Imajući to u obzir, svaka nekretnina koja je uključuje (makar samo u jednoj prostoriji) će vredeti više kada dođe vreme za prodaju.


  1. Nevidljivo je rešenje: Još jedna prednost sistema podnog grejanja je što je nevidljiv. Svi njegovi elementi su sakriveni ispod poda, tako da se neprimetno integriše u unutrašnjost. Takođe štedi značajnu količinu prostora, kako na podu, tako i na zidovima, ostavljajući ove prostore bez radijatora ili vidljivih sistema grejanja. To vam omogućava da uredite sobu bez ograničenja i stavite nameštaj, zavese, vrata i prozore gde god želite.


  1. Prilagodljivost svim tipovima energije: Podno grejanje je kompatibilno sa svim vrstama toplotne energije tako da se može prilagoditi bilo kom tipu postojećeg sistema.


Jednostavno olakšava život


Podno grejanje ima i druge praktične prednosti. Ne samo da odsustvo radijatora sprečava naslage prašine, već zračenje toplote iz poda ne cirkuliše vazduhom i omogućava vam da udišete zdraviji vazduh. Pored toga, podno grejanje ne izaziva vibracije ili buku. Zahvaljujući svojim izolacionim panelima ispod podne obloge i škripe, zaboravićete da je podno grejanje uopšte tu.

Ugradnja sistema podnog grejanja


Iako je uklapanje hidroničkog podnog grejanja i dalje prilično tehničko, ugradnja električnog podnog grejanja je jednostavna, brza i pogodna. Čak je i sami možete instalirati. Nekada je bila komplikovana zbog veličine sistema, međutim, nedavne inovacije su smanjile debljinu poda na samo 6 cm. Posebno dobro funkcioniše sa pločicama i kamenom, što ga čini popularnim izborom za kupatila.

Jasno nam je da kruže mnoge zablude u vezi sa podnim grejanjem, ali mi smo tu da Vas razuverimo istih. 

Podnim grejanjem biste lako i brzo osetili sav komfor Vašeg doma, kao i ulepšali život Vama i Vašim voljenima. Srodni tekstovi:


Zaštitna oprema kao element bezbednog rada u svakom preduzeću

Svaki zaposleni ima pravo na bezbedne radne uslove, pozitivnu atmosferu, pomoć i podršku u sv...

Detaljnije

Osteoporoza ubrzano napreduje nakon menopauze

Otprilike 30 godina, stopa formiranja kostiju počinje da se usporava. Tokom perimenopauze i nekoliko...

Detaljnije

Zašto su rolo zavese najpopularnije u poslovnim prostorijama

Kada danas pogledate oko sebe, dok idete, recimo na posao, primetićete koliko se novih poslovnih zgr...

Detaljnije

2 sasvim različite zemlje koje morate makar jednom posetiti

Sreća je kada možete da putujete onoliko koliko želite, kada to radite zbog ljubavi prema nekome ili...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS