OPLEMENI MALČEM SVOJU BAŠTU


Dom


U zavisnosti od raspoloživog prostora i ličnog ukusa, izabraćemo i način uređenja našeg dvorišta. No, izvesno je da naši odabiri treba da budu istovremeno i praktični i dekorativni, tako da smo izborom malča na pravom putu.

PRIPREMA PROSTORA ZA TOPLE DANE

Kako se sa dolaskom proleća mnogobrojne dnevne aktivnosti prenose u vanjski prostor, te u njemu pretežno i boravimo sve do jeseni, važno je da se posvetimo i njegovom uređenju kako bi doživljaj bio potpun. Tek u prostoru u kojem se osećamo prijatno možemo u potpunosti iskoristiti njegov kapacitet, odnosno u njemu uživati.

Prilikom sređivanja eksterijera uobičajeno se kreće od krupnijih promena, izgradnje ili renoviranja terase, nadstrešnica, bazena, česme ili fontane, formiranja staza. Međutim, katkada se i sitnijim promenama, recimo sadnjom novih drveta ili formiranjem cvetnjaka, koncipiranjem rasvete, postiže velika efektivnost. Kada želimo da osvežimo naš eksterijer i doprinesemo njegovoj estetici, odlična opcija jeste i dekorativni malč.

ŠTA JE TO MALČIRANJE?

Malč predstavlja prirodan materijal koji se postavlja na zemlju oko drveta, cveća, u ">saksije ili žardinjere, oko žive ograde, a koji se sastoji od seckanih i eventualno bojenih komadića drveta. Pravi se od različitih vrsta drveta, no onaj od borovine prepoznaje se kao najpopularniji budući da je sjajnog kvaliteta. Delići koji ga čine mogu biti sitniji i krupniji, ali je najbolje kada je posredi njihova kombinacija. Budući da je ova podloga ekološka, vrlo korisna, a pre svega dekorativna, malčiranje je vrlo popularna i ekonomična tehnika pri uređenju bašta, kako privatnih, tako i javnih objekata.

PREDNOSTI UPOTREBE

Kako se posipa na tlo, oko različitih vrsta biljaka, malč umnogome pomaže njihovom opstanku. Naime, njime se suzbija rast korova, vlaga koja se nalazi u zemljištu se čuva, odnosno dolazi do sprečavanja isparavanja. On faktički predstavlja svojevrsni zaštitni prekrivač koji čuva biljke od smrzavanja, a potonjim razlaganjem doprinosi njihovom hranjenju. Njegovim postavljanjem ćemo stoga imati i manje posla, a sam prostor uvek će delovati sređeno i estetski lepo uređeno.

DEKORATIVNA NAMENA

Iako dekoracija nije jedina uloga malča, svakako je veoma važna i često primarni razlog zašto se pojedinci baš za njega opredeljuju prilikom uređenja svojih dvorišta. Osim u prirodnoj, boji drveta, može se naći u mnogobrojnim nijansama, poput crvene ili zelene, žute ili plave, narandžaste ili crne i drugih, a čak se i te boje mogu na različite načine kombinovati. Važno je napomenuti da su boje kojima se tretira malč po biljke bezbedne, vrlo trajne i kvalitetne. Čak i kada je u prirodnim nijansama, vrlo je efektan, potpuno u saglasju s okruženjem, te eksterijer deluje vrlo skladno, uredno, kompaktno. No, kada su boje malča intenzivnije, on biva u kontrastu sa biljem, što može pružiti vrlo zanimljiv estetski doživljaj.

IZBOR KOJIM ĆETE BITI ZADOVOLJNI

U skladu sa namenom, kao i ostatkom eksterijera, izabraćemo i boju malča, debljinu ove podloge i veličinu sastavnih elemenata. Takođe, ukoliko je potrebno, tačnije ako primena i uslovi to nalažu, ispod njega se može postaviti i podloga. Svakako, on nam omogućava da ispoljimo svoju kreativnost i igramo se bojama, ovaplotimo ideje i svoj vrt učinimo neodoljivim, istovremeno štiteći biljke.
Srodni tekstovi:


Raznolikost hrane u odnosu na godišnja doba

Zima, proleće, leto, jesen - svako godišnje doba nosi sa sobom jedinstvene darove prirode, a ...

Detaljnije

DIY Renoviranje Kupatila: Saveti za Neustrašive Samostalne Majstore

DIY (uradi sam) renoviranje kupatila može biti ispunjavajući i uštedeti vam novac, ali takođe...

Detaljnije

Meseci trudnoće - razumevanje trudničke matematike

Meseci trudnoće podeljeni su na tri trimestra. Svaki trimestar broji po 3 meseca, odnosno 13 ili 14 ...

Detaljnije

Rešite se komaraca za sva vremena uz ove korisne savete

Komarci bez sumnje spadaju u najomraženije insekte na planeti i to sa dobrim razlogom. Pored toga &s...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS