Koji su simptomi Parkinsonove bolesti koji se prvi uoče?


Zdravlje Zdravlje

Parkinsonova bolest je neurološko oboljenje čije simptome je prvi put otkrio i opisao Džejms Parkins davne 1817. godine. To je bolest koja se razvija usled odumiranja nervnih ćelija u različitim regijama mozga, a pogotovo u onim u kojima se proizvodi dopamin, a kao za posledicu ima poremećaje pokreta.

Parkinsonova bolest simptomi 

Parkinsonova bolesti spada u one bolesti koje se sporo razvijaju. Od početka oboljevanja pa do pojave prvih simptoma može da prodje i do nekoliko godina. Medju prvim i najčešćim simptomima je često podrhtavanje ruku ili samo prstiju, a koje se kasnije tokom perioda razvija u potpuno nekontrolisano ali ritmično podrhtavanje. Nakon pojave simptoma drhtanja, izvođenje komplikovanijih pokreta rukama i nogama postaje mnogo otežano, a čak može da se javi i potpuno ograničenje ili čak i ukočenje sa nepsretnim pokretima.

Parkinsonova bolest simptomi koji su najuočljiviji su: tremor ili drhtanje, rigor ili ukočenost mišića vrata i ekstremiteta, kao i usporenje svih pokreta celog tela. Ono što je medicina uspela da dokaže, jeste da se simptomi ne moraju javiti istovremeno, niti moraju biti istog inteziteta.

Bitno je napomenuti da drhtanje delova tela, ruku ili prstiju može imati različito poreklo i ne mora odmah ukazivati, niti značiti da osoba boluje od Parkinsonove bolesti.

Pored pomenutih simptoma, često se dešava da osobe koje boluju od Parkinsa, imaju i druge simptome poput poremećaja sna, mokrenja i stolice, pa čak i teži oblik anksioznosti depresije. 

Parkins je bolest koja može imati različite intenzitete napredovanja uz prisutnost različitih simptoma. Sve zavisi od bolesnika do bolesnika. Kod pojedinaca, dugo vremena može doći do neiskazivanja simptoma ili mogu dugo vremena biti blagi i gotovo nikako ne uticati na sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.

Zbog toga je veoma važno bolest otkriti na vreme, slušati savete lekara specijalista, a simptome lečiti preporučenim lekovima.


Dijagnoza Parkinsonove bolesti

Bez obzira na dostignuti napredak medicine, još uvek nisu stvoreni uslovi za nastanak laboratorijskog testa kojim bi se dijagnostifikovala ova bolest. Zbog toga je jako bitno obratiti se lekaru-specijalisti neurologije, koji će moći da prepozna o kojoj bolesti se radi, kao i da proceni koje dijagnostičke metode mora da sprovede kako bi i tačno utvrdio da li je u pitanju Parkinsonova bolest ili nije.


Kako se leči Parkinsonova bolest?

“Parkins je bolest koje može da se zaleči, ali ne i potpuno izleči. Od Parkinsonove bolesti se ne umire, ali se sa njom umire.”

Osobe koje su obolele od Parkinsa treba prvo da shvate da to nije bolest od koje se umire, već se sa njom živi. Parkins je bolest koju medicina još uvek nije uspela u potpunosti da izleči, ali lekovi mogu da ublaže simptome do te granice da se bolesniku obezbeđuje uspešna funkcionalnost. Pogotovo u ranom stadijumu, kada je bolest tek otkrivena, lekovi mogu umnogome da pomognu u sprečavanju pojave simptoma. Lekar propisuje specifične lekove, savetuje pacijentu promenu u načinu ishrane, preporučuje vežbanje, itd.

Moderna medicina još uvek nije uspela da zaustavi napredovanje simptoma ove bolesti, ali ih za sada uspešno umanjuje. Lekari specijalisti preporučuju specifičnu kombinaciju lekova, koja može biti različita od pacijenta do pacijenta, a koje zahtevaju vreme da počnu da deluju i strpljenje bolesnika. Nažalost, i lekovi za Parkinsonovu bolesti imaju svoja neželjena dejstva.

Lekovi koje doktori preporučuju kao terapija za Parkinsonovu bolest podižu nivo dopamina u mezgu, ili pak direktno utiču na same receptore i na taj način zamenjuju ulogu koju ima dopamin.

Pored terapije lekovima, postoji i opcija hirurškog lečenja obolelih. Ovaj vid lečenja se primenjuje samo kod osoba kod kojih lekovi nisu uspeli da suzbiju simptome bolesti.


Svaka osoba koja oboli od ove bolesti mora da prihvati borbu i pronađe saveznika među najbližima, jer samo tako je moguće promeniti tok same bolesti.


Srodni tekstovi:


Zbog čega je probiotik važan za zdravlje vašeg mališana?

Definitivno jedan od najvažnijih proizvoda koje kupujemo i daje mo svojoj deci u trenucima kada su z...

Detaljnije

Šta je isplativije – grejanje na ugalj, pelet ili drva?

Kada samostalno brinete o svom grejanju, onda je nemoguće da se ne zapitate koji sistem će biti dovo...

Detaljnije

U kojim situacijama se rade spermokultura i spermogram?

Redovne analize krvi, mokraće, ali i semene tečnosti kod muškaraca trebalo bi da budu rutina....

Detaljnije

Putovanje autobusom do nemačkih gradova

Putovanja na relaciji Srbija Nemačka su jako česta, zbog čega se u skoro svakom trenutku ka određeni...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS