U SUSRET LETNJIM DANIMA: ALERGIJE NA SUNCE – KAKO IH PREPOZNATI I LEČITI?


Dom ZdravljePored svih slatkih muka kod spremanja za letovanje – od pakovanja, kupovine, rezervacije smeštaja i mesta na plaži – treba misliti i o još jednoj jako važnoj stvari. A to je naše zdravlje tokom letnjih dana, pogotovo ako govorimo o letovanju na moru. Na ovo posebno treba da obrate pažnju porodice sa malom decom i da jedan deo vremena izdvoje za pripremu i pakovanje porodične apoteke za putovanje. Ono sa čim se turisti često susreću na plaži su alergija na sunce kod dece i odraslih. A nju treba razlikovati od opekotina izazvanih dugom i neprimerenog izlaganju UV zracima. 

NAJČEŠĆI SIMPTOMI I ZAŠTO SE JAVLJAJU?

Iako mnogi stručnjaci smatraju da je nasledni faktor najvažniji, sve češće smo svedoci da se reakcije kože u ovom smislu mogu javiti i kao posledica nekih drugih stvari. Dešavaju se čak i kod ljudi koji u istim situacijama ranije nisu imali slične probleme. Tu se kao uzročnik pominje upotreba određene vrste lekova (kao što su antibiotici i analgetici), kod onih koji boluju od autoimunih bolesti i onih koji imaju bolesti bubrega, a oni koji su u grupi posebno osetljivih su oni sa svetlijim tenom. Kod žena se češće javljaju nego kod mušaraca (posebno su rizične one žene koje koriste pilule za kontracepciju). 

Kao najčešći simptom reakcije, a ujedno i najblaži, javlja se crvenilo kože i blagi svrab. Zatim slede osipi po vratu i grudima i drugim delovima tela. Pa sve do razvoja vodenih plikova, krasti, mehurića i krvarenja. Kome se jednom jave reakcije ovog tipa, vrlo je verovatno da će se javljati i svaki naredni put. 

ŠTA AKO SE DESI ALERGIJA NA SUNCE KOD DECE?

Iako ovaj važan izvor vitamina D ima svojih dobrobiti, neprilagođeno izlaganje i njegovo nepravilno ,,konzumiranje“ kod najmlađih može izazvati različitu reakciju na njihovoj koži. Savet lekara je da decu pre šestog meseca života ne treba uopšte izlagati UV zracima s obzirom da je koža dece mnogo osetljivija nego koža odraslih zbog čega su alergije na sunce kod dece mnogo češće. Zato je važna adekvatna zaštita i preventivna reakcija kako do alergije na sunce kod dece ne bi došlo. U tu svrhu mogu poslužiti adekvatna odeća, kapice i šeširići, sučane naočare ali i sredstva za zaštitnim faktorima za mazanje namenjena najmlađima. Još jedan prevetnivni savet može biti da se izbegava izlaganje UV zracima u periodu od 11 do 17 časova. Ukoliko već dođe do alergije na sunce kod dece reakcija može biti minimalne i bezazlene pa sve do onih koje zahtevaju ozbiljno lečenje jer izloženost dece raznim letnjim nepovoljnim uticamjima može dovesti do dehidriranosti njihove kože. 

Najčešća alergija na sunce kod dece javlja se u vidu crvenila koje je praćeno svrabom tog dela i urtikama različite veličine. U skladu sa preporukama pedijatra i lekara koje su pomenute ranije – uz adekvatnu preventivnu zaštitu i poštovanje svih preporuka rizik od alergije na sunce kod dece se znatno smanjuje. 

KAKO UBLAŽITI I LEČITI SIMPTOME?

Kao što je već pomenuto preventivne mere su veoma važne u zaštiti. Obavezno koristiti kreme za zaštitnim faktorom od minimum 15 i više. Ako i pored toga dođe do razvoja simptoma, potrebeno je da u skladu sa procenom stanja odredite da li možete sami da ih sanirate ili je potrebno da se javite lekaru. Budite pažljivi sa lekovima jer određeni lekovi mogu uticati na ovaj vide reakcije samo intenziviranjem simptoma. Tuširanje u hladnijoj vodi može pomoći kod ublažavanja svraba, a nekada je dovoljno i samo da par dana provedete u deblom hladu. Kreme koje služe da umire kožu mogu biti korisne, posebno one koje imaju cvet nevena u svom sastavu. 
Srodni tekstovi:


5 najboljih načina da investirate novac u 2022. godini

 Investiranje novca je uvek nesigurna stvar ali ukoliko dobro istražite tržište u kom pl...

Detaljnije

Uštedite kupovinom na stovarištima

Vrlo dobro ste upućeni da prodavci nažalost često preuveličavaju kvalitet svojih proizvoda. Kada ode...

Detaljnije

Podno grejanje znatno utiče na komfor

Ukoliko niste sigurni da li je podno grejanje za Vas, tu smo da Vam kažemo da je ono veoma čist i je...

Detaljnije

Topla strana minimalizma u uređenju kupatila

Minimalistički dizajn se fokusira na pročišćavanje prostora, u smislu odbacivanja svih suvi&s...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS