Kako i kada početi sa odvikavanjem deteta od pelena?


Porodica


Odvikavanje deteta od pelena je važan korak u njegovom razvoju nezavisnosti. Postoji nekoliko razloga zašto je to važno a glavni je da odvikavanje od pelena pomaže detetu da razvije osnovne životne veštine kao što su kontrola bešike i creva, što je važno za njihovu samostalnost.

Pelene mogu često da izazovu iritacije kože i pelenski osip, pa čak i alergije, a korišćenje noše drastično smanjuje te rizike. Pored drugih poteškoća koje dolaze sa korišćenjem pelena (kao što je, na primer, finansijska teškoća), jasno je da treba što pre početi sa razmišljanjem o odvikavanju ili njihovoj zameni. 

Zato ćemo u ovom tekstu odgovoriti na nekoliko važnih pitanja koja se tiču odvikavanja dece od pelena, kao što su: kada početi sa odvikavanjem, koliko dugo ono traje u proseku, kao i čime možete zameniti pelene ili koji je prvi sledeći korak nakon pelena. 

Spremite se i kupite nošu, gaćice za odvikavanje od pelena i naoružajte se srtpljenjem.


Kada početi sa odvikavanjem deteta od pelena? 


Idealno vreme za odvikavanje deteta od pelena uvek varira, ali većina dece je spremna između 18 meseci i 3 godine. Možete da primetite da je vaše dete spremno za promenu po nekim učestalim znacima, kao što su:

  • Dete pokazuje interesovanje za toalet.

  • Može da ostane suvo nekoliko sati ili tokom dremke.

  • Može da komunicira kada mu je potrebno da ide u toalet.

  • Smeta mu kada je pelena mokra ili prljava.

  • Počinje da pokazuje fizičke znakove kao što su čučanje ili držanje pelene.

Kako započeti proces odvikavanja deteta od pelena?


Ovaj proces je dugačak i nimalo lak, kao što su i mnogi drugi procesi vezani za detetovo odrastanje i razvoj, poput toga da dete uči da hoda ili priča. Za razliku od hodanja i pričanja, odvikavanje od pelena donosi malo veći stres i neprijatnost, konstantno menjanje veša i posteljina, stalnu punu mašinu za veš uz poseban prašak za dečiji veš i tako dalje.

Za početak, postoji nekoliko stvari kojima možete da započnete proces odvikavanja deteta od pelena:

  • Upoznajte dete sa nošom. Objasnite mu njenu finkciju, kako i kada se koristi, i uvek je držite na istom mestu za početak, a najbolje bi bilo da to bude u ili blizu kupatila.

  • Uspostavite rutinu tako što ćete dete redovno stavljati na nošu, posebno nakon obroka ili kada pokaže znake da treba da ide.

  • Pohvalite dete kada koristi nošu uspešno. Mali podsticaji ili nagrade mogu biti dosta motivišući za malu decu, a tako im istovremeno i gradite zdravu naviku na pozitivni podsticaj pri učenju novih stvari.


Najvažnije je da budete strpljivi. Proces može biti dugotrajan i pun neuspeha, te je važno biti strpljiv i ne kažnjavati dete za nezgode. Najbolja opcija je da nošu držite u toaletu, kako bi se dete i kasnije naviklo na toalet za odrasle malo lakše.

Odvikavanje od pelena je važan korak ka razvijanju samostalnosti deteta i zahteva vreme, strpljenje i upornost. Svako dete je različito, pa je važno da se prilagodite njegovom tempu, a odvikavanje nekad može trajati i do nekoliko meseci.

Faze odvikavanja od pelena


Iako je svako dete različito i uči svojim tempom, postoje neke učestale faze kroz koje svako dete prolazi prilikom odvikavanja od pelena.

Prvo je najbitnije upoznavanje da nošom i njenom funkcijom, koje može trajati nekoliko dana, a zatim sledi korak redovnog korišćenja noše. Uz dobru komunikaciju sa detetom, prelazak na redovno korišćenje noše može da se dogodi i u prvih mesec dana.

U početku će dete nužno imati nezgode tokom dana kada se odvikava od pelena, ali kroz par meseci korišćenja noše će i samo početi da je traži kada mu je potrebna. Nakon što pređete korak kontrole bešike tokom dana, sledi onaj teži deo, a to je kontrola tokom noći.

Deca imaju tendenciju da piške u krevet i do sedme godine života, nezgode se dešavaju i zato je važno da ostanete strpljivi. Ali, što se faza skidanja pelena tiče, kontrola bešike tokom noći se obično potpuno uspostavi do pete godine života.

Pri skidanju pelena i tim teškim trenucima tokom noći, jako je bitno da dete ima udoban dečiji veš! Bilo da krećete na more sa detetom ili ostajete ovog leta kod kuće, u procesu odvikavanja mnogo će vam pomoći gaćice za odvikavanje.

Izbor materijala, način izrade i model veša su najbitnije stvari na koje morate da obratite pažnju kada irate veš za vašu decu, pogotovo onaj koji koriste tokom noći. Sa dobrim odabirom veša dolazi i udobnost sna i lakše odvikavanje od pelena!








Srodni tekstovi:


Kako pronaći najbolji tepih servis u Beogradu za svaki dizajn podne obloge

Tepisi su važan dekor svakog enterijera, i uvek treba da zrače blistavošću, svežinom i živopi...

Detaljnije

Koji suplementi poboljšavaju naš imunitet

Posebno u vreme većeg broja infekcija dobro je obratiti pažnju na jačanje odbrambenih snaga organizm...

Detaljnije

Prirodni sastojci za čistu kuhinju

Da li ste znali da za čišćenje te centralne prostorije vašeg doma ne morate uvek posez...

Detaljnije

Za zdrav život – proso

Iz biljke, žitarice, semena prosa, dobija se proso, koji konzumiramo u obliku kaše. U Evropu ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS