Namirnice u kartonskoj ambalaži


Hrana i piće Hrana i piće

Šta je kartonsko pakovanje?

Sklopiva kartonska ambalaža pokrenula je industriju ambalaže pre više od sto godina, a danas je to industrija od milijardu dolara. Danas se kutije za pakovanje koriste u gotovo svim proizvodima, kao što su elektronika, igračke, kozmetika, hrana i pekarski proizvodi i još mnogo toga.

Većina kutija za pakovanje, koja se takođe nazivaju kartonskim kutijama, izrađena su od sklapanja različitih vrsta kartona. Tehnike savijanja takođe variraju u zavisnosti od zahteva. 

Vrste kutija za pakovanje

Većina kartona uglavnom se isporučuje u dva formata - sklopivi kartoni i krute kutije.

Sklopivi kartoni

Sklopivi kartoni su proizvedeni od ploče od jednog lista. To može biti karton, valovita ploča ili papir. Pojedini list se izrezuje u skladu sa obrascem i zatim se savija da bi se napravila kutija. Veoma čest primer presavijene kutije je kutija za pizzu u koju se savija jedan pojedinačni valoviti lim da bi se napravili vrh, dno i stranice. Kartonske kutije za pizzu pogoduju svojoj svrsi, jer štite prehrambeni proizvod od zagađenja, čuvaju toplotu, i upijaju višak masnoće.

Takođe, valovita katronska ambalaža pogodna je za sve vrste fast food-a, kao što su kineska hrana, burgeri i hamburgeri, plačinke itd. Ovakva kartonska ambalaža čuva svežinu hrane tokom perioda dostave, ali i kasnije. 

Još jedna pogodnost kartonske ambalaže u svrhu pakovanja fast food-a, jeste to da se kutije nakon korišćenja mogu reckilirati. Pa tako, bilo da restoran koristi kraft ili valovite kutije, one mogu biti prilagođenog dizajna i izgleda, što predstavlja savršeno rešenje za širok izbor obroka.

Krute kutije

Suprotnost sklopivim kartonima su krute kutije. Ovde su gornji i donji deo odvojeni. Ova vrsta kutija je poznata i kao teleskopska kutija. Kutije za cipele uglavnom dolaze u ovom formatu. Odevni predmeti i elektronika takodje koriste dvodelne kutije.

Grupe kartonske ambalaže

Zavisno od materijala koji se koristi, kao i od konstrukcije, kutije za pakovanje su široko grupirane u višerazličitih kategorija.

Papirni karton je napravljen od debelog materijala na bazi papira sa gramažom većom od 250. Na ovom kartonu se lako štampa bogatim bojama, može se obložiti drugim materijalima i može se pregibno složiti. Zbog toga su papirne kartonske kutije idealne za maloprodajne kutije koje na policama trgovina izgledaju prilično zanimljivo. Ovaj karton  se najčešće koristi u pakovanju elektronike, pakovanju igračaka i kozmetike, farmaceutskom pakovanju, stacionarnom pakovanju, ambalaži za cigarete i alkoholne piće i tako dalje.

Ova pakovanja se mogu lako reciklirati ako nisu laminirana plastikom ili štampana metaliziranim mastilom.

Zabat kartonska kutija je višeslojna kutija koja se koristi za čuvanje namirnica u frižideru. Ove kutije se koriste za čuvanje proizvoda poput mleka i sokova. Trogulasti vrhovi su varijanta aseptičnih kartona u kojima se na vrhu kartona nalazi zaseban plastični poklopac. To čini kutiju za višekratnu upotrebu. Mleko ili sok mogu se čuvati u kartonu u frižideru i po potrebi se izliti.

Kartonska ambalaža za jajakartonske ambalaze

Kartonske kutije ili kutije za jaja su kartoni koji se koriste za siguran transport celih jaja. Ove kutije su obično napravljene od recikliranog papira ili oblikovane kaše i imaju jastučiće u kojima se jaja sigurno čuvaju. 

Za kraj, zapamtite da bi pakovanje brze hrane trebalo da bude kvalitetno, a u isto vreme što povoljnije za kupce. To može značiti dodavanje ručki, poklopca ili nečeg drugog tako da je hranu lakše nositi, konzumirati ili čuvati.
Srodni tekstovi:


Prvi recepti za kašice za bebe

Sa uvođenjem čvrste hrane u bebinu ishranu kreće se od 6. meseca. Do tada isključiva hrana za bebe j...

Detaljnije

Zaštitna oprema kao element bezbednog rada u svakom preduzeću

Svaki zaposleni ima pravo na bezbedne radne uslove, pozitivnu atmosferu, pomoć i podršku u sv...

Detaljnije

Praćenje ovulacije kao metod planiranja porodice

Praćenje ovulacije je metod praćenja plodnih dana u okviru menstrualnog ciklusa koji parovi koriste ...

Detaljnije

Kako biti najbolji u svom poslu?

Da je lako biti majstor, majstor bi bio svako. Zar ne? svaki posao nosi sa sobom brojne izazove i ri...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS