Istorija automobila od Leonarda Da Vinčija do danas


Automobili

automobil

Možda se Leonarda Da Vinčija znali po mnogo čemu, ali da može da se smatra pretečom automobila kakvi danas postoje, većina sigurno i ne zna. No, pre nego što dođemo do vremena u kojem je živeo dobro je i znati da ekspanzija 21. veka u pravcu čuvanja životne okoline i stvaranja električnih automobila nije u stvari ništa novo. Prvi automobili na električni pogon stvarani su još u 19. veku i tada su predstavljali zaista ogromno dostignuće u samom naučnom i svetu uopšte. No, usled drugih okolnosti i činjenice da se struja nije tako lako ni proizvodila, ni nalazila, rešenja su morala da budu drugačije osmišljena.

Prvi automobil u istoriji

1495. godine Leonardo Da Vinči dao je nacrt automobila najsličniji onome šta danas pamtimo. Opruge u kombinaciji sa zupčanicima i sa nekoliko točkova predstavili su jedan sasvim novi izum koji u tom momentu nije ostvaren. Međutim, skoro 300 godina kasnije, nastaje vrlo sličan automobil čiji je koncept u stvari ideja Da Vinčija. Zato ga možemo iz jedne perspektive smatrati tvorcem motornih vozila. 

Akumulatori - cena nekad i sada

Razvoj akumulatora, kao i mnogih drugih tehnoloških inovacija, pratio je put od luksuza do svakodnevnog predmeta. U ranoj fazi njihove primene, bili su skupi i pristupačni samo eliti. Zbog toga su automobili i drugi uređaji koji koriste akumulatore bili nedostupni većini. U to vreme, posedovanje automobila ili bilo kojeg drugog naprednog tehničkog uređaja, uzimajući u obzir cenu akumulatora, bilo je simbol statusa i bogatstva.

Međutim, kako je tehnologija napredovala, proizvodni procesi su se poboljšali i postali efikasniji, što je rezultiralo da akumulatoru cena bude manja. Oni su postali pristupačniji široj populaciji, što je omogućilo masovnu proizvodnju i upotrebu u  automobilskoj industriji. Danas su sveprisutni i važni za mnoge aspekte našeg svakodnevnog života.

U periodu kada je nastao prvi automobil, 1769. godine, akumulatori nisu postojali, ali je predstavljeno prvo vozilo ovog tipa prema nacrtima i zamislima Francuza Nikolasa Žozefa. U decenijama koje su usledile, predstavljani su noviji modeli, svaki drugačiji i poboljšan u odnosu na svog prethodnika. Problem je svakako bio parni pogon i visoke temperature koje su postizane, a koje su bile teško podnošljive i za putnike i za vozače. Međutim, 1859. godine akumulatori su svojom pojavom promenili istoriju i način na koji se automobili pokreću.

Francuz, Gaston Plante, osmislio je način kako da napravi akumulator, odnosno bateriju koja se puni. Kada se baterija isprazni, može se ponovo napuniti i vratiti u svoje pređašnje stanje, zbog čega može opet da se koristi. S obzirom na to da je kod akumulatora cena padala shodno njihovoj masovnoj proizvodnji, postali su upotrebljivi u različitim industrijama, a najpre motornoj kao glavni izvor struje.

Masovna proizvodnja automobila

U periodu pre 20. veka glavno prevozno sredstvo i dalje predstavljaju kočije, volujska kola, a glavno sredstvo vuče konji i stoka. Čak je i to bilo mnogim porodicama i krajevima sveta nedostižno, pa se prevoz organizovao vrlo teško. Iako su postojali automobili, već slični onima koje danas imamo, ni najbogatiji nisu mogli olako da ih imaju, već su dugo čekali kako bi došli do svog primerka. Sve se menja oko 1913. godine kada se pojavljuje i Henri Ford. Već njegovo prezime danas govori mnogo o automobilskoj industriji.

Ovo je godina kada Henri Ford otvara i pokreće masovnu proizvodnju ovih motornih vozila u fabrici Ford koja je smeštena u Mičigenu. Samom namerom i pokretanjem poslova, odnosno započinjanjem proizvodnje većeg broja automobila, nastaje prava revolucija u industriji i započinje najvažnija prekretnica u proizvodnji ovih motornih vozila, počinje proizvodnja koja se uvećava konstantno do današnjih dana.


Srodni tekstovi:


Kreveti-mesta u kojim provedemo trećinu života

Koliko udoban krevet može da utiče na kvalitet života već je opštepoznata činjenica. Ono &sca...

Detaljnije

6 zdravih namirnica u kojima se folna kiselina nalazi u velikim količinama

Folna kiselina, takođe poznata kao vitamin B9, vitamin je koji je rastvorljiv u vodi i koji obavlja ...

Detaljnije

Osvajanje tržišta: Tajne uspešnog cvećarskog biznisa u urbanom pejzažu

Cvećarski biznis je kao raskošni buket: slojevit, kompleksan, sa varijacijama boja i tekstura...

Detaljnije

Koja štampa je najkvalitetnija?

Danas štamparije imaju ogromnu ponudu, a u svetu surove konkurencije treba biti prvi i prepoz...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS