5 stvari koje treba da uradite kako biste uštedeli novac za vreme korone


Ekonomija


Pandemija korone virusa je potrajala duže nego što smo mogli i zamisliti kada smo prvi put čuli za taj virus. Dugomesečni period nas je naučio da se privikavamo na vanredne situacije ovog tipa, ali da ne zanemarimo svakodnevne potrebe i planove za budućnost. Jedna od najčešćih pitanja koja su se nametala jesu egzistencijalne i materijalne prirode, a među njima kao osnova je raspolaganje novcem tako da nam ostane dovoljno u teškim danima po privredu i ekonomiju. U daljem tekstu ćemo navesti 5 najčešćih načina kako bismo uspeli da uštedimo novac tokom pandemijske situacije.

Dajte sebi ulogu ekonomiste

Najbolji put za početak jeste da testirate svoje ekonomske i koordinacione sposobnosti, a to znači da probate sami da uštedite novac, tako što ćete napraviti, pa kasnije razraditi, detaljan plan uštede. Ovaj način uštede može da se tretira kao “čuvanje novca za crne dane”, jer smo postali svesni da su budućnost i sadašnjost neizvesni. Dajte sebi veliku ulogu osobe koja zna da raspolaže sa novcem u cilju uštede. Napišite na papir broj dana u godini, dnevnicu koju zarađujete i, recimo, tromesečni plan svote novca koju želite da ostavite kao višak od plate. Najbolje je da pratite svaki mesec da li vam ide sve po planu, ali da ne pravite plan koji bi bio duži od 3 meseca, kako biste bolje kontrolisali troškove.

Smanjite nepotrebne užitke

Svakodnevno možemo čuti u medijima kako je potrebno da se distanciramo i što manje družimo. To samim tim podrazumeva i retko obilaženje kafića, restorana i sličnih objekata usmerenih ka užitku. Ovaj princip života prihvatite kao mogućnost da možete smanjiti “nepotrebne” troškove u tim objektima. To nužno ne mora da znači socijalno distanciranje, vi se i dalje možete družiti, ali ćete ređe biti u širokom društvu nego što je to bilo pre pandemije.

Napravit štedljivije verzije uživanja u svom domu

Ukoliko ste ekstrovertna osoba i žudite za stalnim druženjem, probajte da napravite alternativne forme druženja pomoću tehnologije ili društvenih igara. Na ovaj način ćete uštedeti novac koji biste uložili u iznajmljivanje stvari ili njihovo korišćenje u drugim prostorijama. U plan uštede možete ukalkulisati mogućnost da posetite sajtove za internet kupovinu kao što je Shoppster, gde možete naći širok dijapazon korisnih kućnih naprava koje će vam korisiti i kada se pandemija završi.

Istražite bankarske ponude

Ukoliko ne uspete da ostvarite planove sami kod kuće, siguran put da uštedite novac je tako što ćete određenu sumu davati banci svaki mesec, i u zavisnosti od ugovora, dobićete ga nazad nakon određenog vremenskog perioda, zajedno sa kamatom koje jesu niske, ali je to siguran put ka ostvarenju cilja. U ovom slučaju je takođe pametno napraviti plan za koliko meseci želite da uštedite koju sumu novca i na osnovu toga da gledate ugovore.

Racionalizujte kupoholičarske potrebe

Već smo pomenuli da kupovina korisnih stvari može doneti uštedu, jer ćete kupiti proizvod koji je trajan, kvalitetan i bitan. Sa druge strane, kupoholičari često depresivnu situaciju “leče” tako što će kupovati gomilu nepotrebnih stvari, kao što je mnoštvo odeće, obuće, itd. Ukoliko imate za cilj da uštedite i da ne pohrlite za svakim popustom ili promocijom i razmislite koliko vam je potrebna obuća ukoliko se ređe krećete na javnim događajima. Obnovite kombinacije stare garderobe koju ste nosili i sigurno ćete se usrećiti.

Svaki mesec, u većini slučajeva, leže slična svota novca i čini se da smo ranije neracionalno trošili, tačnije nismo preispitivali i ulazili u trag svakoj novčanici, ali vanredno stanje nam nameće pitanje gde i kako “nestaje” novac, a sve je u našoj moći da bar racionalizujemo troškove i uštedimo novac.








Srodni tekstovi:


Demencija najčešći povod za razmatranje domova za stare

Treće doba kako ga neki popularno nazivaju je prirodan sled koji čega sve od nas. Sve češće j...

Detaljnije

Dobro zaraditi od rasadnika – nije nemoguća misija

Kada se razmotre spoljašnji faktori, kao što su: temperatura, vlažnost vazduha i zemlj...

Detaljnije

Kako funkcioniše NLP?

Da li ste se ikada pitali kako NLP zaista funkcioniše? I da li uopšte funkcioni&scaron...

Detaljnije

Najbolje odevne kombinacije za doček Nove godine u restoranu

Odlučili ste da idete na doček Nove godine 2019 u restoran, rezervisali mesto i uplatili cenu aranža...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS