U kojoj nedelji trudnoće se radi dabl test


Zdravlje Zdravlje


Već na samom početku trudnoće svaka trudnica obavlja niz pregleda i analiza. Dok se neki pregledi, merenja i testiranja rade periodično, najčešće jednom mesečno, postoje i oni koji se rade samo jednom u toku trudnoće. Takvi testovi su i: dabl test, tripl test, kvadripl test, amniocenteza, biopsija horionskih čupica...


Vaš doktor će vam preporučiti koje bi preglede i testove trebalo da radite u zavisnosti od vaše zdravstvene istorije i toka trudnoće. 


Kako biste se lakše snalazili i organizovali svoje vreme oko neophodnih pregleda i testova u trudnoći najbolje je da evidenciju vodite po nedeljama trudnoće.


Šta je dabl test


Dabl test je neinvazivni test kojim se utvrđuje mogućnost postojanja neke hromozomske anomalije kod ploda. 


Na osnovu biohemijske analize dva hormonska markera (hCG i PAPPA) čiji se nivo prisutnosti meri dobijamo rezultate testa.


Rezultati ukazuju na mogućnost postojanja sledećih genetskih poremećaja:


Daunov sindrom (trizomija 21) -  nastaje kada svaka ćelija u organizmu ima tri kopije hromozoma 21, umesto uobičajene dve.


Edvardsovog sindrom (trizomija 18):  - nastaje zbog prisustva tri hromozoma 18 u svakoj ćeliji, umesto uobičajena dva.


Patoov sindrom (trizomija 13) - nastaje usled prisustva tri kopije hromozoma 13 u svakoj ćeliji, umesto uobičajene dve.


Kada se radi dabl test


Rezultati dabl testa su najpouzdaniji i najmerodavniji kada se urade u 12. nedelji trudnoće


U praksi, test se obavlja između 12.i 14. nedelje trudnoće.Šta da očekujete na testiranju


Dabl test se najčešće radi uz kompletan i veoma detaljan ultrazvučni pregled. Tom prilikom, doktor obraća pažnju na sve karakteristike koje bi eventualno mogle da ukažu na postojanje neke urođene mane ploda.


Posebna pažnja se posvećuje pregledu nosne kosti fetusa i merenju nuhalnog nabora. Nuhalni nabor je mesto u predelu vrata gde se sakuplja limfa. Ako je nuhalni nabor deblji od 3mm to može ukazati na postojanje neke anomalije. Nepostojanje nosne kosti takođe može da bude značajan parametar, jer se kod fetusa sa anomalijama ona formira dosta kasnije.


Posle ultrazvučnog pregleda možete očekivati biohemijsku analizu krvi pri kojoj se analiziraju dva hormonska markera, hCG i PAPPA.


Za krajnji rezutat testa doktorima će biti potrebni i sledeći podaci: starost trudnice, njena težina, etnička pripadnost, da li je trudnica pušač, da li boluje od dijabetesa i da li je trudnoća postignuta veštačkom oplodnjom, da li je trudnoća višeplodna.


Kako se tumače rezultati dabl testa


Rezultat dabl testa pokazuje verovatnoću da li fetus poseduje neku hromozomsku anomaliju i on izgleda npr. ovako, 1:3000. Takav rezultat pokazuje da verovatnoća nije naročito velika. Ali ako je rezultat 1:300 ili još veći, npr 1:150, onda govorimo o visokom riziku.


Rezultat ovog testa ne može pouzdano dati odgovor da li fetus ima neku anomaliju, ali može ukazati na povećan rizik. U tom slučaju doktor će vas uputiti o tome koje naredno testiranje eventualno treba da obavite, kako biste dobili konkretan odgovor.


Dakle, dabl test je statistički test koji, čak i ukoliko pokaže nepovoljne  rezultate, ne znači da beba zaista i ima neki od hromozomskih poremećaja. Na osnovu rezultata dabl testa i u odnosu na vaše godine doktor će vam preporučiti neko od narednih testiranja: tripl test, biopsiju horionskih čupica ili amniocentezu.


Srodni tekstovi:


Kandidijaza kod žena: Česti simptomi i preventivne mere

Kandidijaza, poznata i kao vaginalna kandida ili vaginalna gljivična infekcija, čest je problem kod ...

Detaljnije

Xiaomi predstavio proširenu Mi 11 seriju na globalnoj mega premijeri

Predstavljeni Mi 11 Ultra, Mi 11 Lite 5G/Mi 11 Lite i Mi 11i uz Mi Smart Band 6 i Mi Smart Projector...

Detaljnije

Čega se plaše provalnici?

I provalnici se plaše, da. Verovali ili ne i oni strahuju da će biti uhvaćeni, da će biti otk...

Detaljnije

6 zdravih namirnica u kojima se folna kiselina nalazi u velikim količinama

Folna kiselina, takođe poznata kao vitamin B9, vitamin je koji je rastvorljiv u vodi i koji obavlja ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS