Ženski kupaći kostimi - istorija i trendovi za 2019.godinu


Moda

Kada su u pitanju devojke nema boljeg načina za prevazilaženje zimske depresije od planiranja letovanja i kupovine kupaćeg kostima. Modeli koje ćemo vam predstaviti biće ovogodišnji mast-have, zato obratite pažnju i uživajte u prelepim komadima, jer ćete se istog trenutka zaljubiti u njih.


Ono što će biti trend leta koje je pred nama kada su u pitanju ženski kupaći kostimi su životinjski dezeni (animal print), naročito tigrasti, zebrasti i zmijski dezen. Verovatno ste već viđale po radnjama majice, haljine, bluze i druge odevne predmete sa ovim dezenima. Možemo reći da životinjski dezeni nisu izašli iz mode već dugi niz godina, i ranijih godina su se mogli videti leopard i tigar print tj. dezen, a ove godine više životinjskih dezena je zaživelo.

Bez obzira koja je motivacija za kupovinu kupaćeg kostima – planiranje odmora ili relaksirajući dan u spa centru, pripremite se za modele koji će vas ostaviti bez daha. Od ovih sa životinjskim dezenima do retro modela jednodelnih kupaćih kostima, kakve je na primer nosila Merilin Monro. Šezdesete nam ponovo mašu, a mi ne možemo biti srećnije!

Zanimljiva istorija kupaćih kostima

Pojava kupaćih kostima je veoma važna za društvo i istoriju uopšte. Kupaći kostimi kakve danas poznajemo i nosimo povezani su čak i sa vojno-nuklearnim probama 1946. godine, koje su vršili Amerikanci na koralnom ostrvu Bikini u grupi Maršalskih ostrva u Tihom okeanu (kada je bačena treća po redu atomska bomba). Te godine i tih dana kada su Amerikanci sprovodili nuklearne vežbe i bacali atomske bombe, francuski automobilski inženjer Luj Rear, čija je porodica posedovala butik donjeg veša predstavio je liniju kupaćih kostima na bazenu u Parizu, nadavši se da će ovakva vest i novina biti podjednako ekskluzivna i važna kao i bacanje bombi. U bikiniju je pozirala striptizeta Mišelin Bernandini, jer nijedna druga žena nije želela da se toliko obnaži. To je zapravo bio njen regularni nastup. Ironično, odevni predmet koji je tada predstavljen dobija ime bikini. Bikini je bio pakovan u kutiji nešto većoj od kutije šibica.

Luj Rear je imao rivala, takođe Francuza, a to je bio Žak Elm, koji je čak pet meseci pre Luja postavio liniju dvodelnog kupaćeg kostima. Upamćen je po najmanjim modelima, onim modelima koji su najmanje “pokrivali”, a njegovi komadi nazvani su Atom.

Bikini je te godine kada je predstavljen bio model iz dva dela, gornjeg i donjeg. Gornji deo je pokrivao samo grudi, dok je stomak žene bio otkriven, što je bila nesvakidašnja pojava za to vreme. Upravo zato je pojava bikinija uticala na promenu društvenih pogleda i odnosa. Žena postaje samostalnija, oslobađa se određenih stega i nepisanih pravila, oseća se dobro u svojoj koži i ne stidi se da pokaže svoje telo.

Luj Rear je bio u pravu, pojava kupaćih kostima u nemirno doba kada se bacaju bombe, zaista se mogla meriti istom jačinom, jer se samo o tim dvema stvarima govorilo i pisalo. Mnogi su negodovali zbog pojave ovakvih kupaćih kostima, odbacivali ih i čak zabranjivali. Španija, Italija, Belgija i Nemačka su zabranile prodaju bikinija pod pritiskom katoličke crkve. Ova zabrana donekle je važila i u Francuskoj pedesetih godina dvadesetog veka, da bi doživeo masovnu proizvodnju i popularnost 1953. godine, kada je u bikiniju pozirala francuska slavna glumica i lepotica Brižit Bardo.

A, ako mislite da se danas preteruje sa otkrivanjem, šta kažete na to što je šezdesetih godina  prošlog veka dizanjniran monokini - još manji model kupaćeg kostima. Gornji deo tela žena je bio potpunom otkriven, grudi nisu sakrivane, samo je postojao kaiš, odnosno traka koja se vezivala oko vrata i bila povezana sa donjim delom kupaćeg kostima.  Ovakva pojava je još više bila osuđivana, ali istovremeno i mnogo bolje i brže prihvaćena u društvu. Monokini izlaze ubrzo iz mode kada su lekari počeli da govore o opasnosti od sunčanja ženskih grudi.

Kako su se menjali trendovi poslednjih 10 godina?

Sada da se podsetimo nekih ranijih modela kupaćih kostima. Spomenućemo modele koji su se nosili pre najviše deset godina. Pre desetak godina jednodelni kupaći kostimi nisu bili toliko popularni koliko dvodelni modeli. Dvodelni modeli su tada bili in, naročito modeli čiji bi se gornji deo razlikovao od donjeg dela po pitanju dezena. Popularni su bili oni modeli čiji je gornji deo bio u vidu topa sa raznim ukrasima u vidi mašni, pufni, cvetova ili klasičan top bez ukrasa.  Bio je popularan i donji deo u vidu bokserica, a onda se ponovo vratila tanga. Nakon toga vraća se klasičan dvodelni model, ali sa resama. Rese su jedno vreme bile mast-have i to uglavnom za gornji deo bikinija. Polako dolazimo do godina kada su devojke zamenile push up modele sićušnim modelima, koji jedva da pokrivaju ono što bi trebalo da bude pokriveno, mislimo najpre na gornji deo. A onda je došao period triangl modela. Vrlo je moguće da je linija ovih modela ostavila najveći utisak, svaka druga devojka na bazenu ili moru bi nosila triangl kupaći kostim. Zatim su usledili modeli donjih delova visokog struka, koji će očigledno obeležiti i 2019. godinu. Polako, ali sigurno došli smo do 2019. godine i do možda najlepših modela kupaćih kostima ikad. Zavirili smo u online prodavnicu Casa dell intimo da vidimo šta nas to očekuje na plažama ove godine.

Ženski kupaći kostimi - must have za 2019.

Za ovu godinu bakarne boje su totalno u trendu, tako da biranjem modela koji je ove boje ne možete napraviti grešku, jer će one obeležiti čitavu kolekciju ženske odeće ove godine. Ovakva boja stoji zanosno i svetloputim i tamnoputim ženama.

Pored bakarnih boja popularne boje za bikini su: crna, bela, crvena i žuta. U trendu su jednobojni jednodelni kupaći kostimi, koji više podsećaju na bodi, koji bi se nosio uz farmerke ili suknju. Neki modeli imaju delove od tila i čipke, što definitivno podseća na majicu koji biste nosili kada izađete u grad. A, neki modeli imaju i haltere, toliko su dizajneri bili maštoviti.

Što se tiče samog modela kupaćih kostima, i dalje će biti aktuelni jednodelni modeli, sa prorezima po sredini stomaka ili sredini leđa, ali i dvodelni modeli, čiji je donji deo visokog struka.

Kada je reč o dezenima, kao što smo već rekli, preovladavaju životinjski dezeni (leopard, zmija, tigar, zebra), koji su bili i ostali klasici, a leopard i zmijski dezen će posebno obeležiti ovu godinu. Takođe, retro dezeni su ponovo u modi.

Pertle su se takođe vratile u modu i vrlo zanimljivo počinju da beleže ovu godinu, tzv. modeli na šniranje. Višestruke trake i dugačke pertle na rukavima bikinija ili cikcak trake na prednjem delu ili na leđima, novi su trend, kao i rajsferšlusi i kopče u vidu ukrasa.

Ove godine biće popularni i tzv. gliter i metalik kupaći kostimi. Spomenuli smo već proreze koji mogu biti na svim mestima kada su u pitanju jednodelni kupaći kostimi, a s ciljem da se pokaže više kože.

Stiže i western look – bikini sa pojasom, kopčom ili kaišem na struku, kao i dezeni kaktusa, što je veoma simpatično. Takvi su i bikini sa printom jednoroga, duge, kolačića, krofni i likova iz crtanih filmova.

A iz osamdesetih godina pozajmljeno je nešto što se zove high leg cut, model koji izdužuje telo i čini ga vitkijim.






Srodni tekstovi:


3 razloga zbog kojih ćete želeti sobni bicikl u svom domu

Ne znamo da li je “zahvaljujući” dobra reč, ali zaista, zahvaljujući globalnoj pandemiji...

Detaljnije

Male tajne finansijske stabilnosti u nestabilnim vremenima

U savremenom svetu koji je pun ekonomskih i socijalnih turbulencija, finansijska stabilnost postaje ...

Detaljnije

Da li ste znali? Zanimljivosti o Meksiku

Meksiko (zvanično Sjedinjene Meksičke Države) je država u Severnoj Americi koja se graniči sa SAD, G...

Detaljnije

ŠTA TREBA ZNATI O NOSAČIMA ZA TV PRE KUPOVINE?

Nosač za TV je investicija koja se kupuje kao dugoročno rešenje za vaš prostor. To ne ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS