Zašto svršeni osnovci radije biraju privatne srednje škole?


Obrazovanje

Mnogi budući srednjoškolci se poslednjih nekoliko godina radije opredeljuju za privatne umesto za državne srednje škole. Iako su ranije postojale potpuno neopravdane sumnje u čitav sistem privatnog školovanja i same diplome koje se dobijaju po završetku tih škola, danas je situacija potpuno drugačija. Dokaz za to jeste upravo poverenje koje sve privatne škole dobijaju od roditelja i velikog broja dece koja se odlučuju za upis, završavaju ili su već završili neku od privatni škola.

Danas je Srbija lider u regionu po kvalitetu privatnog školstva, a broj novootvorenih privatnih srednjih škola se samo uvećava. Tako je danas u Srbiji registrovano više od 50 privatnih škola koje su priznate i u potpunosti akreditovane od Ministarstva prosvete i za koje važi Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju. Budući srednjoškolci imaju veliki izbor privatnih škola na raspolaganju, počev od gimnazija, ekonomskih i tehničkih škola, pa sve do onih za negu i lepotu i mnogih drugih. Konkurs za sve privatne škole je isti kao i za državne srednje škole, sa napomenom da za neke od njih nije obavezan položen prijemni ispit.


Zašto su privatne srednje škole bolja opcija od državnih?

Mnogi roditelji i njihova deca kroz završni razred osnovne škole prolaze veoma stresno zbog polaganja male mature i upisa u srednju školu. Zbog toga su se privatne škole odlučile da pojednostave proceduru upisa i ne insistiraju na položenim prijemnom ispitu, a to je jedan od bitnih razloga zašto se i roditelji i deca odlučuju za upis u privatnu srednju školu. Procedura je postala veoma jednostavna, dete se prijavljuje za željenu privatnu školu, a potom bi predstavnici škole obavili razgovor sa detetom i roditeljima i završili sve detalje oko upisa.

Jedna od škola koja na ovakav način upisuje svoje đake je i privatna medicinska škola Beograd. Za upis u ovu školu nije potreban položen prijemni ispit, a diploma koja se stiče na kraju školovanja je jednako priznata kao i diplome državnih medicinskih škola. Pored toga, za različite obrazovne profile koje škola nudi, deca mogu da izaberu da li će ići kroz redovni sistem školovanja ili vanredni, sa jednakim mogućnostima za sticanje znanja kao i u svakoj drugoj državnoj školi.


Sa manje đaka u odeljenju, do više znanja tokom školovanja

Državne škole se odlikuju popunjenošću svih odeljenja do krajnjeg maksimuma, pa se profesori suočavaju sa ozbiljnim izazovom da jednom odeljenju koje broji 30 učenika prenese potrebno znanje. Sami učenici u takvim odeljenjima su postali svesni tog problema i koje sve prednosti nose odeljenja sa manjim brojem učenika. Upravo su se zbog toga sve privatne srednje škole odlučile da ograniče broj učenika po odeljenju na 15 i time su praktično obezbedile svim profesorima dovoljno prostora i vremena da đacima prenesu znanje i utvrde da li je to znanje na potrebnom nivou ili ne. Još jedna od posebnosti privatnih škola jeste i rad “jedan na jedan” gde svaki učenik može da dobije svu pažnju profesora iz predmeta u kojem ima problema da savlada gradivo. Takođe, sve škole nude i opciju individualnog obrazovanja tokom čitavog perioda školovanja, gde predavači rade individualno sa đacima koji to žele.


Neka druge prednosti privatnih srednjih škola

Za 15 godina koliko postoje u Srbiji, privatne srednje škole su počele da stvaraju svoju tradiciju. To su škole sa novim objektima, moderno opremljene i sa puno pažnje poklonjene na bezbednost same škole i njenih polaznika, kao i na izgled i uređenje škole i svih objekata koji se nalaze unutar školskog dvorišta. Svaka od privatnih škola pruža đacima mogućnost za ishranu u okviru školske menze, a đaci koji dolaze iz drugih gradova mogu da se odluče za boravak u školskom internatu umesto svakodnevnog putovanja.

Ono što privatno školstvo čini posebnim jeste i mogućnost slušanja nastave na stranim jezicima i nakon završene škole, nostrifikacija diplome u državama Evropske unije. Ovakvu praksu najviše podržavaju srednje medicinske škole, među kojima je kao lider privatna medicinska škola Beograd


Srodni tekstovi:


Kako se vrši korekcija vrha nosa?

Jedna od danas najpopularnijih estetskih operacija, odnosno operacija koje se rade zbog ulepš...

Detaljnije

Donji veš u trudnoći - sve što bi trebalo da znate

Moda je ušla i u svet donjeg veša za trudnice. Zato ne morate da brinete da ćete tokom...

Detaljnije

Šta treba znati o lajmskoj bolesti

Lajmsku bolest izazivaju četiri glavne vrste bakterija. Borrelia burgdorferi i Borrelia maionii uzro...

Detaljnije

Za mladost lica bez hirurgije

Bore umeju da uplaše, baš kao i prve sede vlasi, ali ih se ne treba stideti, jer uvek ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS