Efikasan način grejanja sledeće grejne sezone – toplotne pumpe


Dom Dom


Da li već sada razmišljate kako ćete se ogrejati tokom sledeće grejne sezone? Računate li ili se preračunavate kako da smanjite troškove tokom zime? Mi vam nudimo rešenje pomoću kojeg će vaši računi biti manji, a u vašem stanu će biti isto toplo ili čak i toplije. Pre nego što ugradite ovaj način grejanja, početno ulaganje će biti nešto veće, ali kasnije nećete razmišljati o računima, jer su toplotne pumpe odlične za grejanje zimi, ali i za rashlađivanje prostora leti.

Važno je znati da se toplotne pumpe koriste kako bi se toplotna energija koja je nisa podigla na viši nivo i to zahvaljujući prirodnim i obnovljivim izvorima energije. One funkcionišu na osnovu kružnog procesa koji uključuje četiri neizostavna i važna koraka, a to su isparavanje, kompresija, kondezovanje i ekspanzija. 

Da li je neka toplotna pumpa efikasnija od druge uočava se na osnovu pokazatelja energetske efikasnosti, odnosno koeficijenta koji pokazuje koja količina električne energije je utrošena  u odnosu na to koliko puta više je dobijeno toplotne energije.

Važno je znati da se toplotne pumpe mogu ugraditi in a prvobitno mesto, bilo da je reč o kotllarnici ili nekom drugom prostoru koji je predviđen za smeštanje čvrstih goriva ili nafte, jer toplotne pumpe ne prevazilaze njihovu veličinu.

Kako do prijatne temperature u svom domu?

Mnogi još uvek nisu upoznati sa principom na osnovu kojeg toplotne pumpe funkcionišu. Iako se iz njihovog imena može zaključiti da je samo reč o sistemu za zagrevanje životnog i poslovnog prostora, ipak topolotne pumpe imaju i drug namenu. Naime, one se u vreme letnjih meseci mogu koristiti za rashlađivanje doma ili kancelarije, ali se takođe mogu koristiti i za pripremanje i zagrvanje tople vode. Zato, prilikom ugradnje toplotne pumpe obavezno ugradite i uređaje za hlađenje, jer će vam i te kako koristiti leti.

Osim što su toplotne pumpe efikasne za grejanje u obliku podnog grejanja, najnoviji uređaji mogu poslužiti i za zagrevanje radijatora, a regulisanje temperature moguće je samo jednim klikom. Recimo, ukoliko želite da podesite određenu temperaturu u vašem domu, to možete učiniti online preko Interneta ili pomoću vašeg pametnog telefona ili računara.

Naravno, novotarija nije kraj. Savremene tehnologij čine svoje, a naše je da li hoće da ih pratimo i da im se prilagodimo. Osmišljene su da nam olakšaju život, a da li to čine ili ipak samo izvalače novac iz džepa, to je već posebno pitanje. U svakom slučaju, ako volite da budete u toku, a želite da vam dom bude ugrejan samo jednim klikom, onda su savremene toplotne pumpe pravo rešenje za vas.

Svakako, preporuka je da prilikom ugradnje toplotnih pumpi nabavite i adekvatni akumullator toplote, kako bi vaš dom uvek bio ugrejan ili rashlađen baš onako kako ste želeli. A računica je više nego jasna. Skuplje ulaganje u početku kako bi se željena oprema na pravi način postavila doneće vam znatno manje troškove električne energije kasnije. Razmislite, jer toplotne pumpe su investicija na duge staze, a jedno je sigurno, višestruko se isplate i svakako su one budućnost energetskog sektora.







Srodni tekstovi:


Zdravlje kičme kroz povezan uticaj drugih organa

Usled brojnih pritisaka, promena načina života i svakodnevnog funkcionisanja, kičma trpi izvesne pro...

Detaljnije

Xiaomi beleži rekordne rezultate dok su promet i profit za Q1 2021. na najvišem istorijskom nivou

Strategija „Smartphone × AIoT“ poboljšava performanse svih segmenata poslov...

Detaljnije

Kako se leči erektilna disfunkcija?

Erektilna disfunkcija je poremećaj seksualne funkcije: postizanja erekcije, održavanja erekcije, pre...

Detaljnije

Tepisi - Bitni detalji koji utiču na izgled dnevne sobe

Dnevna soba spada u onu grupu prostorija u kojoj ukućani provode najviše vremena kako bi se o...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS