Vežba za duh i telo


Zdravlje Zdravlje


Popularnost joge raste iz godine u godinu. Mnogi se pitaju zašto je to tako, kad je reč o veštini staroj nekoliko hiljada godina. Jedan od odgovora na to bi mogao biti da joga pruža današnjem čoveku priliku da uspori, zastane, obrati pažnju na svoje misli i svoje telo. Praktikovanjem joge vaš nervni sistem se smiruje, a vaše telo dobija priliku da odmori. A to je danas svima nama sve više potrebno, jer smo svi preokupirani obavezama i skačemo sa jednog zadatka na drugi.


DA LI JE JOGA ZA VAS?

Joga je za svakog. I u tome je lepota joge. Bilo da ste stari, mladi, gojazni,mršavi, ništa od toga nije važno. Važno je da vežbate. Jer joga mora da se vežba. Što je više vežbate, veći je napredak u svakom pogledu. Nije važno šta radite, već način na koji radite, jer vam to onda pruža potpuno iskustvo vraćanja sebi. Važno je biti smiren i disati. Mnogi jogu doživljavaju kao vid treninga, što ona može i biti, jer su neki delovi joge uvršteni u fitnes. Međutim, glavni cilj joge nije fizička transformacija, već da svoj um umirite i haotične misli stavite na pauzu, i na taj način stvorite balans svog uma i tela. Ponekad je dovoljno sedeti i disati. I to može da bude joga.


KOLIKO ČESTO PRAKTIKOVATI JOGU?

Jogu možete vežbati svakog dana. Počnite sa jogom kad god vam to obaveze dozvoljavaju. Ovde je važna doslednost, a ne trajanje jednog joga treninga. Ne treba forsirati dugotrajne treninge ili vežbati kad vam nije do toga, na taj način će joga teže postati deo vaše rutine. Neka to bude aktivnost kojoj se radujete u toku dana. Slušajte šta vam vaše telo poručuje, i naravno, ukoliko vas nešto zaboli, prestajete sa tom vežbom. Takođe, možete praviti češće pauze tokom sesije, a možete i poze prilagoditi svom trenutnom stanju i mogućnostima. Napravite od tog treninga samo vaše mesto ispunjeno mirom i srećnim mislima.


KOJA JOGA JE NAJBOLJA ZA POČETNIKE?

Najčešće praktikovana joga za početnike je Hata joga, koja u svojoj osnovi sadrži puno sporih pokreta, gde svaku pozu zadržite tokom nekoliko udaha i izdaha. Mnogi je smatraju nežnijom vrstom joge. Hata joga je bilo koja joga koja vas uči fizičkom držanju, koji balansira telesnu i umnu energiju. Takođe, napomenućemo i asane, odnosno položaje tela, koje su takođe korisne kada počinjete sa jogom. Asana je određeni položaj u kojem možemo da ostanemo duže, uz ravnomerno disanje. Mnogi takvi položaji su proizašli iz pokreta životinja, pa tako postoje

asane: tigra, mačke, psa. Utiču na mišiće, nervni sistem, zglobove, disanje, krvotok. Na taj način postižemo skladnost tela i uma, opuštenost i osećaj unutarnjeg mira.


JOGA PRUŽA BESKRAJNE KORISTI

Joga može biti korisna različitim ljudima na razne načine. Pomaže kod fleksibilnosti, ojačava mišiće i pomaže svaukupnom balansu. Neka istraživanja pokazuju da joga pozitivno utiče na navike u ishrani, pomaže u regulisanju telesne težine i kardiovaskularnog sistema. Mnogo ljudi sa različitim oboljenjima je usled praktikovanja joge umanjilo bolove i druge simptome. Pospešuje mentalno zdravlje i utiče na sveukupan kvalitet života.

Uvek je pravo vreme da krenete sa jogom. I samo opušteno, joga nije neka ozbiljna disciplina koju spremate za takmičenje. Uživajte i posvetite se sebi, a to će vam se mnogostruko vratiti.
Srodni tekstovi:


Da li treba drugima reći da ste povećali grudi

U većini slučajeva kada devojke i žene nemaju dovoljno samopouzdanja, kada nisu zadovoljne sobom, ka...

Detaljnije

Demencija najčešći povod za razmatranje domova za stare

Treće doba kako ga neki popularno nazivaju je prirodan sled koji čega sve od nas. Sve češće j...

Detaljnije

Kako da prepoznate najluksuznije tepihe na osnovu njihovih karakteristika?

Nekada simbol moći i bogatstva, simobl umetnosti trajanja i simbol istorije različitih naroda, a dan...

Detaljnije

Kada želite da podarite nov izgled vašem kupatilu – krenite od pločica

Svaka prostorija u domu je podjednako važna. Dom – to je mesto sigurnosti, opuštenosti ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS