Stoperi za vrata – spoj lepog i korisnog


Dom Dom

stoperi za vrata


Postoje različiti načini za uređenje doma, ali ono što je uvek dobitna kombinacija jeste kada je ono što treba da se ugradi u dom ujedno i doprinos lepoti i jedinstvenosti prostora. Takav je slučaj sa stoperima za vrata, te će u daljem tekstu biti reči o tome sa čim se sve možemo susresti kada se odlučimo za kupovinu stopera za vrata.

Šta su stoperi za vrata?

Stoperi za vrata ili, kako se drugačije nazivaju, odbojnici za vrata, vrlo su korisna stvarčica koja će doprineti da kvake na vratima ne naprave one ružne rupe u zidovima, kao i da spreče lupanje vrata o zid.

Koje sve vrste stopera za vrata postoje?

Na tržištu se mogu naći različiti modeli odbojnika, a razlikuju se po tome na kom mestu se ugrađuju, kako se pričvršćuju, od kog su materijala i tako dalje. Takođe, postoje i oni dekorativni koji ne zahtevaju ugradnju, već samo postavljanje tamo gde je potrebno.

Gde se stoperi za vrata mogu montirati?

Stoperi za vrata mogu se postaviti na zid ili na pod na mestu gde je potrebno sprečiti udarac vrata o zid ili neki nameštaj. Mnogima je životni ili poslovni prostor skučen, te je potrebno, usled nedovoljnog prostora za puno otvaranje vrata ili krila nekog ormana, postaviti stoper kao zaštitu i za zid i za sam nameštaj. Što se tiče pričvršćivanja, stoperi se mogu postaviti tako što se zalepe da pod (bez obzira da li su u pitanju parket, laminat ili pločice). Takođe, varijanta koju mnogi izbegavaju, ali koja je i dosta pouzdanija jeste da se stoper ušrafi u pod ili zid. To ne odgovara onima koji ne vole da prave rupe i time menjaju postojeći izgled podnih obloga. 

Od kog materijala mogu biti stoperi za vrata?

Materijali od kojih se mogu napraviti stoperi za vrata mogu biti različiti, a najčešće se koriste plastični, metalni i gumeni, kao i u kombinacijama pomenutih materijala. Takođe, ukoliko je potrebno da zaštita bude neprimetna, tu su i stoperi koji su transparentni. Ono što se pominje kao najbolja opcija kada birate odbojnike jeste da oni budu kombinacija metala i gume, što omogućava da se vrata ne oštete prilikom udara u stoper, jer će to sprečiti upravo gumeni deo u koji vrata udaraju.

Stoperi za vrata kao zaštita za nestašne dečje prstiće

Ne postoji dete, naročito ono koje je u fazi ispitivanja sveta oko sebe, koje ne privlači otvaranme i zatvaranje vrata. Neretko to iskustvo može da se završi povredom, odnosno tako da dete priklješti prste, što je, znaju svi koji su to nekad iskusili, veoma bolno. Da bi se sprečile takve i slične situacije, postoje posebni stoperi za vrata koji te nemile događaje sprečavaju. To su posebni stoperi koji se ne fiksiraju nigde, već se postavljaju na sama vrata i napravljeni su od posebne vrste penastog materijala, obično u obliku nepotpunog kruga. Danas postoje i oni koji su dizajnirani na takav način da se savršeno uklapaju u dečje sobe, te mogu biti sa različitim veselim dečjim motivima.


Srodni tekstovi:


Vitamin D3 i njegov značaj u brojnim procesima našeg organizma

Pored toga što vitamin D3 ima značaj za vitalnost kostiju i zdrav izgled kože, benefit upotre...

Detaljnije

GDE SE SVE PRIMENJUJU ZAŠTITNE NAOČARE? I ZAŠTO SU TOLIKO VAŽNE? OBLASTI PRIMENE, SVRHA I FUNKCIJA

Primena zaštitnih naočara u različitim sferama života je potekla iz potrebe da se zašt...

Detaljnije

Da li je moguće trajno izlečiti kandidu?

Možda zvuči čudno, ali gljivica poznata kao kandida je sastavni deo ljudkog organizma. Čak ima i ulo...

Detaljnije

Tuš kabine i minimalistički stil

Tuš kabine su sve češći izbor za kupatila iz više razloga. Zauzimaju manje pros...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS