Šta vesti dana čini najčitanijima u jednom danu?


Ekonomija Tech


Vesti dana su kratke informacije koje su najviše ustalasale javnost. Vesti dana rezervisane su za važne, upečatljive priče, koje izazivaju glad za informacijama kod čitalaca ili gledalaca koji svakodnevno žele da saznaju nove detalje određenog događaja. 


Primer za to mogu biti pad putničkog aviona, velike nesreće, atentat na neku poznatu ličnost kao što su Džon Lenon ili Džon Kenedi, prirodne katastrofe kao što su bile nedavne poplave u Nemačkoj ili majske poplave u Srbiji 2014. godine, gde se iz časa u čas prate svi novi detalji događaja. 


Britanska kraljevska porodica oduvek je izazivala veliku pažnju javnosti, pa je tako, na primer, smrt princa Filipa, sahrana i svaki postupak članova porodice bio maksimalno ispraćen. Nešto pre toga, vesti dana nisu mogle proći bez informacije o princu Hariju i Megan Markl kada je par odlučio da napusti kraljevske dužnosti i preseli se u Ameriku.


Naravno, govoreći kraljevskoj porodici, vesti dana veoma često čine i pozitivne i lepe vesti, pa je tako venčanje Harija i Megan bez daha pratio čitav svet, a naslovnice i mesto u udarnim televizijskim terminima ima i svaka vest o prinovi.


Ne postaju samo događaji koji nas iznenade vesti dana, već to mogu biti i događaji koji se ponavljaju na svakih nekoliko godina, poput Olimpijskih igara, velikih sportskih takmičenja ili parlamentarnih i predsedničkih izbora, ili doga]aji koji se održavaju svake godine u isto vreme, kao što je na primer takmičenje za pesmu Evrovizije.


Vesti dana mogu pratiti događaje tokom perioda koji traje od nekoliko dana do jedne sedmice, ali je moguće, u zavisnosti od prirode, trajanja i aktuelnosti događaja, da ove vesti budu zastupljene u medijima i duže od tog perioda. 

Naravno, u jednom trenutku dođe do zasićenja publike u vezi sa određenom pričom, posle čega se ciklus vesti o toj temi polako gasi. A onda neki novi događaj preuzimaju primat.


Ono što je za vesti dana bitno jeste da su koncizne, pisane u momentu kada se događaji zbivaju ili čim se o njima sazna. 

Da li vesti dana moraju biti zanimljive? 


Odgovor je da!


Džozef Pulicer, krajem 19. veka, savetovao je reporterima: „Tragaj za značajnim novostima, a to su: originalne, određene, dramatične, romantične, uzbudljive, jedinstvene, neobične, čudne, humorne, naročito prikladne da se o njima priča„.

Po Puliceru nazvana je prestižna nagrada, koja se dodeljuje za novinarstvo, karikaturu, književnost i muzičku kompoziciju. Samo jednom je Pulicerova nagrada dodeljena za jednu pojedinačnu vest. Ta vest glasi:


„Džon Barington, Crnac, zaposlen u kafani „Tri keca“ u Harlemu, pokušao je upaljenom šibicom da proveri da li ima benzina u rezervoaru njegovog „Ševroleta“. Imao je 37 godina, ženu i troje dece”.








Srodni tekstovi:


Xiaomi predstavio proširenu Mi 11 seriju na globalnoj mega premijeri

Predstavljeni Mi 11 Ultra, Mi 11 Lite 5G/Mi 11 Lite i Mi 11i uz Mi Smart Band 6 i Mi Smart Projector...

Detaljnije

Tri osnovna uzroka povišenog krvnog pritiska

Postoji mnogo uzroka koji potencijalno mogu da izazovu povišeni krvni pritisak. Međutim, ne t...

Detaljnije

NAJLEPŠE MODERNE UGAONE GARNITURE

Moderno doba zahteva uređen prostor u život i rad tako da se omogući lakša organizacija, u&sc...

Detaljnije

Kako da efekat koji daju hijaluronski fileri traju što duže?

Prirodni proces starenja čini da se na koži pojavljuju znakovi koji govore o vašim godinama, ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS