Šta vesti dana čini najčitanijima u jednom danu?


Ekonomija Tech


Vesti dana su kratke informacije koje su najviše ustalasale javnost. Vesti dana rezervisane su za važne, upečatljive priče, koje izazivaju glad za informacijama kod čitalaca ili gledalaca koji svakodnevno žele da saznaju nove detalje određenog događaja. 


Primer za to mogu biti pad putničkog aviona, velike nesreće, atentat na neku poznatu ličnost kao što su Džon Lenon ili Džon Kenedi, prirodne katastrofe kao što su bile nedavne poplave u Nemačkoj ili majske poplave u Srbiji 2014. godine, gde se iz časa u čas prate svi novi detalji događaja. 


Britanska kraljevska porodica oduvek je izazivala veliku pažnju javnosti, pa je tako, na primer, smrt princa Filipa, sahrana i svaki postupak članova porodice bio maksimalno ispraćen. Nešto pre toga, vesti dana nisu mogle proći bez informacije o princu Hariju i Megan Markl kada je par odlučio da napusti kraljevske dužnosti i preseli se u Ameriku.


Naravno, govoreći kraljevskoj porodici, vesti dana veoma često čine i pozitivne i lepe vesti, pa je tako venčanje Harija i Megan bez daha pratio čitav svet, a naslovnice i mesto u udarnim televizijskim terminima ima i svaka vest o prinovi.


Ne postaju samo događaji koji nas iznenade vesti dana, već to mogu biti i događaji koji se ponavljaju na svakih nekoliko godina, poput Olimpijskih igara, velikih sportskih takmičenja ili parlamentarnih i predsedničkih izbora, ili doga]aji koji se održavaju svake godine u isto vreme, kao što je na primer takmičenje za pesmu Evrovizije.


Vesti dana mogu pratiti događaje tokom perioda koji traje od nekoliko dana do jedne sedmice, ali je moguće, u zavisnosti od prirode, trajanja i aktuelnosti događaja, da ove vesti budu zastupljene u medijima i duže od tog perioda. 

Naravno, u jednom trenutku dođe do zasićenja publike u vezi sa određenom pričom, posle čega se ciklus vesti o toj temi polako gasi. A onda neki novi događaj preuzimaju primat.


Ono što je za vesti dana bitno jeste da su koncizne, pisane u momentu kada se događaji zbivaju ili čim se o njima sazna. 

Da li vesti dana moraju biti zanimljive? 


Odgovor je da!


Džozef Pulicer, krajem 19. veka, savetovao je reporterima: „Tragaj za značajnim novostima, a to su: originalne, određene, dramatične, romantične, uzbudljive, jedinstvene, neobične, čudne, humorne, naročito prikladne da se o njima priča„.

Po Puliceru nazvana je prestižna nagrada, koja se dodeljuje za novinarstvo, karikaturu, književnost i muzičku kompoziciju. Samo jednom je Pulicerova nagrada dodeljena za jednu pojedinačnu vest. Ta vest glasi:


„Džon Barington, Crnac, zaposlen u kafani „Tri keca“ u Harlemu, pokušao je upaljenom šibicom da proveri da li ima benzina u rezervoaru njegovog „Ševroleta“. Imao je 37 godina, ženu i troje dece”.
Srodni tekstovi:


Xiaomi širi poslovanje u segmentu električnih vozila

10 milijardi američkih dolara će biti investirano u pametna električna vozila u periodu od narednih ...

Detaljnije

Ugaone kade salon kupatila Alvos

Za mala kupatila, male i kade Mali prostor i njegovo sređivanje danas nije više tako te&...

Detaljnije

Pozitivne stvari vezane za kolica za bebe

Mnogi roditelji se danas razmišljaju da li da kupuju kolica za bebe ili da jednostavno svoju ...

Detaljnije

Razlozi iz kojih je servo pogon tako značajan za kontrolu mašina

Moderna tehnološka otkrića rasprostranjena su u brojnim sferama života i obavljanja delatnost...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS