Sportska disciplina- rvanje


Turizam Turizam

Rvanje je drevna sportska disciplina koja datira još iz antičkih vremena. Ova borilačka veština se razvila u različitim kulturama širom sveta i postala važan deo Olimpijskih igara.


Poreklo i razvoj rvanja


 Rvanje se smatra jednom od najstarijih sportskih disciplina na svetu. Prvi zapisi o rvanju potiču iz drevnih civilizacija kao što su egipatska, grčka i rimsko carstvo. U početku, rvanje je bilo više borba za preživljavanje nego sport, ali se tokom vekova razvijalo i postalo formalna sportska disciplina.


Rvanje je sportska disciplina koja se moze podeliti u dve kategorije: slobodno rvanje i grčko-rimsko rvanje. 

Slobodno rvanje: U slobodnom rvanju takmičari se bore bez ograničenja po pitanju hvatanja i držanja protivnika. Cilj je srušiti protivnika na pod i dobiti bod. Slobodno rvanje se smatra bržim i dinamičnijim od grčko-rimskog rvanja.

 Grčko-rimsko rvanje: Ova disciplina postavlja stroga pravila o tome kako se sme hvatati protivnik i gde smeju biti kontakti. Takmičari u grčko-rimskom rvanju nose specifične uniforme i bore se u stojećem položaju. Ova vrsta rvanja zahteva veštinu i snagu.


Takmičenja u rvanju


Ovo je globalno popularan sport i ima mnogo različitih takmičenja na različitim nivoima. Osim Olimpijskih igara, postoje i svetski šampionati, kontinentalna takmičenja, univerzitetska prvenstva i lokalna takmičenja. Takmičari se klasifikuju po težinskim kategorijama kako bi osigurali poštenu konkurenciju.


Ovih dana za smeštaj Beograd se traži mesto više i upravo to zbog rvanja. Naime, ove godine se održava Svetsko prvenstvo u rvanju u Beogradu. Trajaće nekoliko dana i ugostiće mnoge poznate svetske rvače koji će se takmičiti u svojim kategorijama. Ukoliko i vi želite da posetite ovaj dogadjaj u glavnog gradu Srbije i budete u centru dešavanja kada je ovo svetsko takmičenje u pitanju, onda na vreme rezervišite svoj smeštaj u Beogradu i uživajte u ovom sportu. Takmičenje se održava u Štark areni a u njenoj blizini na raspolaganju su vam apartmani Beograd, stanova za izdavanje kao i neki od hotela.


Pored takmičenja svetskih šampionata u rvanje postoje mnoga takmičenja na različitim nivoima kao što su:

Olimpijske igre: Rvanje je uključeno u program Olimpijskih igara i takmičenja se održavaju u dve osnovne discipline, slobodnom rvanju i grčko-rimskom rvanju. Olimpijske igre predstavljaju najprestižnije takmičenje u svetu sporta.

Lokalna i regionalna takmičenja: Na lokalnom nivou, postoje brojni klubski turniri, intermuralna takmičenja i turniri širom sveta. Ova takmičenja pružaju priliku mladim rvačima da steknu iskustvo i napreduju u svojoj karijeri.

Mlađe kategorije: Za mlade rvače postoje takmičenja u mlađim kategorijama na školskom i juniorskom nivou. Ovo je važna platforma za razvoj budućih vrhunskih rvača.


Rvan je više od samog sporta - to je borilačka veština koja zahteva fizičku izdržljivost, tehniku i mentalnu snagu. Ono promoviše disciplinu, timski duh i poštovanje protivnika, čineći ga ne samo izazovnim sportom, već i vrednom životnom lekcijom.






Srodni tekstovi:


6 zdravih namirnica u kojima se folna kiselina nalazi u velikim količinama

Folna kiselina, takođe poznata kao vitamin B9, vitamin je koji je rastvorljiv u vodi i koji obavlja ...

Detaljnije

Prvi koraci u otkrivanju steriliteta

Problem savremenog društva koji je sveprisutniji jeste sterilitet. U sve većem broju ovo je p...

Detaljnije

Kako funkcioniše NLP?

Da li ste se ikada pitali kako NLP zaista funkcioniše? I da li uopšte funkcioni&scaron...

Detaljnije

Sve prednosti IPTV-a

Do sad ste već verovatno čuli za IPTV, jer skoro svi operateri nude ovu uslugu u okviru svojih paket...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS