Simptomi nedostatka vitamina D3 i kako ga obezbediti organizmu?


Zdravlje Zdravlje

Vitamin D3 jedan je od najvažnijih kada govorimo o dobrom osećaju, stabilnom zdravlju i jakom, otpornom imunom sistemu. Osim što je delotvoran za prehladu i grip, vitamin D3 se pokazao kao najdelotvorniji u očuvanju zdravlja tokom pandemije izazvane virusom COVID-19, zbog čega je češće potrebno pričati o njemu, načinima na koje se može obezbediti organizmu, ali najpre, simptomima koji nastaju usled njegovog nedostatka.


Zašto se Vitamin D3 izdvaja? 

Vitamin D3 je najposebniji od svih ostalih, budući da je koža, kao najveći organ ljudskog tela, odgovorna za njegovo stvaranje, jer se dobija putem sunca. Zbog toga je u proleće i leto briga oko njegovog dobavljanja organizmu najmanja, jer je potrebno oko 30 minuta provesti u šetnji na suncu, tokom jutra ili u popodnevnim časovima, kako bi se dobila potrebna dnevna doza. Međutim, zima i jesen su tu da umanje njegovo prirodno dobijanje, kao i određene situacije, gde su osobe sprečene da vreme provode napolju, usled otežanog kretanja, neke bolesti, prirode posla i slično. Tada se govori o drugim načinima na koje je moguće obezbediti vitamin D3 u dovoljnim količinama.


Simptomi izazvani nedostatkom vitamina D3

Kao i svi drugi vitamina, tako i vitamin D3 kada se ne nalazi u organizmu u dovoljnoj količini izaziva određene posledice koje se manifestuju kroz neke od simptoma. Uglavnom su prvi pokazatelji čest umor, čak i neobjašnjiv, te neraspoloženost i nervoza. Međutim, pored toga, tu su jako slab imuni sistem, zbog čega dolazi do čestih infekcija, razboljevanja, posebno virusnih, a naročito u vidu prehlada kod dece. Pokazatelji mogu biti i sporo zaceljivanje rana, bilo kakvih, gde je skoro nemoguće da ona zaraste, ali i bolovi u kostima, zglobovima i mišićima. Ovo su sve pokazatelji da je potrebno uraditi određene analize koje ukazuju na postojanje vitamina D3 u organizmu i količinu o kojoj se radi, kako bi se uspostavila potrebna terapija. Vitamin D3 je moguće nadomestiti na još dva načina, a da to nije izloženost suncu, kroz hranu i kroz suplementaciju.


Hrana bogata vitaminom D3

Većina vitamina se nalazi u voću i povrću, odnosno, većinu njih tako sebi možete obezbediti. Međutim, vitamini kao što su vitamin B12, vitamin D3, i drugi, nešto su specifičniji. Vitamin D3 nećete naći u određenom voću ili povrću, već u masnim ribama, ribljem ulju, ali i u jetri, žumancetu, puteru. Namirnice bogate ovim vitaminom su jako ograničene, ali je poželjno da se zbog njega, kao i drugih svojih svojstava, uvrste u ishranu, posebno tokom jeseni i zime, jer očuvaju zdravlje kostiju, mišića, kao i sam imuni sistem.


Suplementacija

Kada se otkrije nedostatak vitamina D3 u organizmu uglavnom se pribegava pripisavnju terapije dijetetskim suplementima, pa se tako on može naći u vidu tabletica, kapsula, ali i kapi. Vitamin D3 je najbolje u tom slučaju uzimati uz preporuku lekara i farmaceuta, na osnovu urađenih pregleda i analiza, te ga ne uzimati „na svoju ruku“, kao ni jedan drugi vitamin, jer može da dođe do predoziranja, a onda i nastajanja neželjenih simptoma hipervitaminoze.

Vitamin D3 je odgovoran za mnogo toga, dobro zdravlje, imuni sistem, a uz to se koristi i ako prevencija kod kardiovaskularnih bolesti, neuroloških oboljenja, infekcija, autoimunih bolesti i kod drugih ozbiljnih stanja organizma.






Srodni tekstovi:


Ragade na bradavicama i dojenje

Ragade, odnosno naprsnuća kože na bradavicama dojki mogu stvoriti dosta neprijatnosti i bola na samo...

Detaljnije

Šta sve treba da znate o proširenim venama?

Svaka površinska vena na telu može da se proširi, ali uglavnom se proširenje de...

Detaljnije

Upis u privatne srednje škole i obrazovni profil

Većina roditelja pridaje veliku važnost obrazovanju svoje dece i nastoje da im pruže što bolj...

Detaljnije

Uštedite kupovinom na stovarištima

Vrlo dobro ste upućeni da prodavci nažalost često preuveličavaju kvalitet svojih proizvoda. Kada ode...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS