Razvoj bebe po mesecima - deseti mesec


Porodica

Do desetog meseca beba je prevalila ogroman razvojni put. Sada joj je mnogo lakše da upamti lica, prostore, puteve i stazice kojima se krećete. 

Vaša beba od 10 meseci sada postaje pravi mali istraživač i njena radoznalost iz dana u dan sve više raste. Ipak, zbog njene bezbednosti, još uvek je potrebno da je u stopu pratite u svim njenim istraživačkim avanturama.  

U ovom uzrastu bebe postaju mnogo spretnije, upravo zbog napretka njihovih motoričkih sposobnosti. Napreduje kao sitna, tako i krupna motorika. Neke bebe u ovom uzrasti puze, a neke već hodaju. Sve radije osvajaju nove prostore, a želja za kretanjem im raste, zajedno sa razvojem sposobnosti.

Bebini pokreti u uzrastu od deset meseci su mnogo koordinisaniji, ona lakše ostvaruje svoje zamisli, pa je sve više motivisana. I stepen na kome komunicira se pomera za nekoliko nivoa naviše. Iako još uvek domunira neverbalna komunikacija, beba počinje  da koristi i reči.


Zaštita prostora u kome beba boravi

Bebi je potrebno puno kretanja. Pošto je prostor u kući u kojoj ona boravi njen glavni prostor za istraživanje, važno je da bude bezbedan. 

Ako niste do sada obezbedite prostor, zaštitite priključke za struju, postavite ogradice na stepeništima, postavite zaštite na fiokama i vratima.

Razvoj bebinih kognitivnih sposobnosti

Beba sada mnogo više komunicira, a to je veoma dobar dokaz njenog mentalnog napretka. Ona vas tekođe mnogo bolje razume. Kada joj se obraćate i tražite da uradi neku poznatu radnju, verovatno će vas poslušati. Naravno, ako je u tom trenutku raspoložena za tu vrstu saradnje.

Sada, u ovom periodu beba stiče razna iskustva i na taj način puno uči. Sticanje skustva je presudno za sticaje znanja. Beba uči i dolazeći u kontakt sa različitim pojavama i generalno sa svima što spoznaje svojim čulima. Sve je izvor znanja: ono što vidi, što omiriše, što čuje, što dodiruje i što pojede. 

Bebe počinju polako i da imitiraju ono što rade roditelji, bake i deke ili starija deca iz kuće. Nemojte se iznenaditi ako vidite svoju bebu kako drži telefon na uvu i “priča”.


Motorički razvoj

Vaša beba se verovatno sada najviše kreće tako što puzi. Do ovog uzrasta većina beba odlično ovlada ovom veštinom, pa zbog toga stiče i samopouzdanje.

U ovom uzrastu bebe sede veoma stabilno. Neke pokušavaju da iz sedećeg položaja pređu u stojeći. Ima beba koje pokušavaju da hodaju, a neke su već prohodale sa deset meseci.


Hranjenje bebe od deset meseci

Pošto ručka već nekoliko meseci, vaša beba je baš dobro ovlada žvakanjem, a od pomoći su joj i novi mlečni zubići koji nastavljaju da niču jedan za drugim.

Neke bebe, koje imaju više zuba, sada počinju da jedu seckanu hranu, dok izblendana postaje stvar prošlosti.

Iskoristite ovaj period kada beba želi da proba različite ukuse, i obogatite njenu ishranu što različitijim zdravim namirnicama, pogodnim za bebe. Ukoliko se na vreme upozna sa različitim ukusima, ona ih neće kasnije odbijati kada bude bila malo dete.

Nemojte prestajati da spremate neku hranu i da je nudite bebi ukoliko je ona odbija. Istraživanja su pokazala da beba ponekad mora da proba neku novu hranu i do 10 puta, kako bi je prihvatila.










Srodni tekstovi:


Nekoliko odličnih načina da sprečite provale

Sigurno je da nećete reći da nikada niste pomislili na to da bi možda bilo potrebno da uradite ne&sc...

Detaljnije

Na šta sve treba da obratite pažnju ukoliko otvarate privatnu ORL ordinaciju?

Svaka vrsta privatnog posla nosi sa sobom određene prednosti, ali i rizike, posebno kada je reč o de...

Detaljnije

Kada treba koristiti crveni malč?

Svako ko voli da uređuje okućnicu sigurno zna i kako izgleda crveni malč. Upravo ta vrsta malča se n...

Detaljnije

Muzička scena u Beogradu

Beograd je poznat kao grad muzike u kome se muzička scena odvija na svakom koraku. Svakog vikenda gr...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS