Razlike između TFT, LCD i Plazma monitora


Tech Tech

MOnitori


Ako razmišljate u duhu ovog 21. veka, onda je bitno da tehnika koju posedujete ide u korak sa njima, ne iz razloga da biste imali nešto što je savremeno, već zato što vam je to sigurno potrebno. Danas se većinom poslovi zasnivaju na internetu, konstantnoj upotrebi kompjutera i mobilnih telefona, pa čak ni oni poslovi za koje se to ne bi reklo, danas u velikoj meri zavise od tehnike i samog interneta kao alata za rad. Kada su kompjuteri u pitanju, postoji nebrojeni mnogo stavki koje se mogu uvek nadograđivati i sređivati tako da vam bolje funkcionišu, da lakše završavate određene poslove uz njih, a jedna od stvari je definitivno i monitor koji je glavni da poveže vas kao korisnika sa samim softverom računara. Zbog toga je bitno znati kakav monitor vam je potreban, te koji monitor bi bilo dobro da odaberete za sebe i zato vam predstavljamo koje su to razlike između tri najtraženija modela današnjih monitora.

LCD monitori

LCD monitor ima tanak, ravan monitor koji se sastoji od nekog određenog broja piksela koji su postavljeni ispred određenog svetlosnog izvora, pomoći čega se zapravo slika obrazuje i nama prikazuje. Monitori za kompjuter ovog tipa rade po principu polarizacije svetlosti, uz određen strujni napon pomoću tečnih kristala. Napravljeni su tako da daju što bolju sliku u rezoluciji koja odgovara samom ekranu, a rezolucija može i da se promeni, mada slika tada gubi na kvalitetu. Jedan od glavnih problema većini kod LCD monitora jeste činjenica da se iz svakog ugla slike ne vidi dobro, jedino je savršena kada je gleda tačno naspram sebi. Suštinski, LCD monitori se koriste kada za neki posao ili određeni rad kvalitet slike nije od presudnog značaja.

TFT monitori

TFT monitori pripadaju monitorima novije generacije, tako da ukoliko želite da promenite monitor na kojem radite, onda će vam možda baš ovaj biti od pomoći. TFT monitori nemaju katodnu cev, već tečne kristale između dve staklene ploče, budući da su vrsta LCD monitora. Pored toga imaju dva polarizaciona filtera, filtere boje i dva sloja za poravnanje. TFT monitori su odlični za igranje raznih igrica, uobičajene radnje poput gledanja filmova, rada u exel tabelama, ali i za mnoge druge poslove. Naravno, kao i kod drugih, problem jeste što slika nije iz svakog ugla ista i dobro vidljiva, ali već postoje TFT monitori sa uglom gledanja i od 180 stepeni, što je savršeno, posebno za poslove grafičkih dizajnera.

Plazma monitori

Plazma monitori, baš kao i prethodni, predstavljaju tanke, monitore sa ravnim ekranom. Međutim, u odnosu na ostale monitore koje smo već pomenuli, plazma monitori su uglavnom nešto teži. Ime im potiče od činjenice da je svaki piksel na plazma monitori jedna fluorescentna cev, tako da ih plazma između dve ploče ima preko milion. Iako su se vremenom u velikoj meri promenili, plazma monitori nisu nešto za šta se i danas neko odlučuje prilikom kupovine računara, budući da se u samoj prodaji teško više i mogu naći plazma monitori koji su prilično ograničeni za brojne poslove, jer ne pružaju kvalitet slike i uopšte potreban kvalitet rada.






Srodni tekstovi:


Tretman dermapenom podmlađuje lice

Svaka osoba, bez obzira na godine i pol, sigurno želi da ima nežno, hidrirano i zategnuto lice, koje...

Detaljnije

Kako se kreću cene kolica za bebe

Kada dete dolazi na svet, sa njim dolaze i mnogi troškovi. Naravno, te troškove unapre...

Detaljnije

Zašto nije lako odabrati pravi ranac za školu?

Rančevi za školu biraju se u opuštenoj atmosferi, pogotovo kada je ponuda, kao na na&s...

Detaljnije

Koja hrana je najbolja za vašu bebu?

Ukoliko ste tek od nedavno postali roditelj, sigurno da imate mnogo nedoumica počev od samog samog n...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS