Kako biti najbolji u svom poslu?


Dom Obrazovanje Dom

Da je lako biti majstor, majstor bi bio svako. Zar ne? svaki posao nosi sa sobom brojne izazove i rizike. Uglavnom se odmah prepozna kvalitetan i dobar majstor, a posebno se najpre primeti kada neko voli svoj posao. Svi kažu da je zadovoljstvo raditi posao koji volite, jer tada zapravo ne radite, nego uživate. Mi smo saglasni sa tim, ali smo i sigurni da postoje određene veštine koje su neophodne za pojedine profesije.

Nije isto biti profesr i policajac, teško se nauči posao auto-mehaničara, a tek koliko je truda i rada potrebno da bi neko postao inženjer i programer. Dok Srbija vapi za kvalifikovanim radnicima, sve je više visokostručnih koji odlaze u inostranstvo. Bolji život, veća zarada, sigurnija i izvesnija budućnost… Različiti su razlozi zbog kojih ljudi odlaze u inostranstvo. Međutim, ima i onih koji su svesno izabrali da svoju budućnost grade u svojoj zemlji.

Tako, na primer, nije lako biti vozač, vatrogasac, a tek električar ili vodoinstalater. Za svaku od ovih profesija neophodne su određene veštine, a ako želite da budete vodoinstalater, trebalo bi da posedujete određene sposobnosti koje će doprineti uspehu u vašem poslu.

Dobar majstor, vodoinstalater trebalo bi da poseduje:

 - veštinu slušanja;

 - kritičko razmišljanje;

 - fizičku snagu;

 - veštinu razmatranja i sagledavanja problema.

Dobar vodoinstalater neće sam zaključivati niti tražiti problem, već će prvo poslušati šta njegov klijent zahteva. Da biste razumeli potrebe kupaca, neophodno je da obratite pažnju na ono što on govori. Problem će biti rešen samo ako majstor utvrdi uzrok zbog kojeg je došlo do kvara, pucanja cevi i sl. Kada se prepozna uzrok, moguće je izvršiti ispravnu popravku.

Za određene kvarove mogu da se uspostavi nekoliko rešenja, a majstor svojim kritičkim razmišljanje bira najbolje rešenje koje će kasnije predočiti kupcu, ali mu i objasniti zašto je izabrana opcija i najbolje rešenje. samo fizički jak i spreman vodoinstalater može da podigne tešku opremu i alate.

Šta svaki poslodavac očekuje od svog majstora?

Ako se često pitate koji su to zahtevi koje poslodavci stavljaju pred svoje buduće zaposlene, trebalo bi da znate da se pored veština, iskustva i licence za rad razmatraju i druge veštine svakog majstora koji se kandiduje za posao u nekoj firmi.

Bez obzira da li želite da se zaposlite kao vodointalater, električar ili kao moler, trebalo bi da pristupate radnim zadacima sa velikom pažnjom. Čitajte i tumačite radne naloge, obratite posebnu pažnju na naloge, zahteve, skice i šeme, ali i na priručnike. Pridržavajte se politike koju vaša buduća firma vodi, a obavezno poštujte procedure rada. Budite prijatni i trudite se da upijate nova znanja, jer ćete tako skrenuti pažnju na sebe pokazujući svoju zainteresovanost. Budite prijatni i imajte strpljenja. Niko ne voli da mu je zaposleni mrzovoljan, a još ako nije dovoljno profesionalan, onda neće uspeti da izdrži rad pod pritiskom i vremenskim ograničenjima.

Nisu svi poslovi za svakoga, neko se bolje snalazi u teoriji, a neko u praksi. Ispitajte sopstvene veštine i interesovanja, izaberite zanimanje koje ćete raditi sa lakoćom i čiji posao vam neće padati teško. Srećan rad!









Srodni tekstovi:


Kako kućni bicikl može poboljšati vašu kondiciju i zdravlje

Zašto je važno vežbati kod kuće?Vežbanje kod kuće ima mnoge prednosti u odnosu na odlazak u t...

Detaljnije

Spremni dočekajte prvo školsko zvono

Mnogo uzbuđenja i mnogo očekivanja – tako bi ukratko mogao da se opiše prvi škol...

Detaljnije

Saveti za buduće mame: Putovanje kroz trudnoću i majčinstvo

Biti u drugom stanju je jedno od najuzbudljivijih iskustava u životu žene. Dok se pripremate za dola...

Detaljnije

Benefiti prilikom kupovine nove nekretnine

Kupovina novog doma je uzbudljiva prekretnica koja nudi brojne prednosti i mogućnosti. Zbog toga je...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS