Pojačajte hormon sreće prirodnim putem


Zdravlje Zdravlje

hormon sreće

Svima je bliže ono što je prirodno, makar se na to mišljenje u poslednje vreme svode brojne stvari. Briga o zdravlju je velika, pa mnogi pribegavaju svim načinima da sačuvaju svoje zdravlje i ojačaju organizam. Neko će posegnuti za prirodnim suplementima, neko za veštačkim, gde prednost imaju ipak prirodni izvori zdravlja.

Depresija – bolest savremenog čoveka

Danas većina ljudi, svesno ili nesvesno, ima neki oblik depresije. Može biti izražena u različitoj meri, i u skladu sa tim se preduzimaju određeni koraci u lečenju. Najčešći simptomi depresije su depresivni momenti koji preovladavaju u toku dana, umor, iscrpljenost, nezainteresovanost, uznemirenost i nesanica. Takve tegobe ne treba ignorisati, već potražiti način kako da se reši. Jedan od njih jeste regulisanje hormona sreće.

Šta je hormon sreće

Hormon sreće je najodgovorniji za dobro raspoloženje, a samim tim i ublažavanje depresivnih stanja. Njega čine seratonin, dopamin i noradrenalin, koji se stvaraju u mozgu čoveka. Za njihovu sintezu zaslužna je i jedna supstanca u čovekovom organizmu, koja se zove S-adenozil metionim, ili skraćeno SAMe. Ta supstanca može se dobiti i unosom određene hrane, te se upravo preporučuju određene namirnice koje potpomažu tu sintezu, kao i povećanje nivoa hormona sreće

Hrana koja utiče na hormon sreće

Ne, to nisu samo slatkiši kojima mnogi hrle kada se osećaju loše, nezadovoljno i depresivno. Hrana koja utiče na pojačano lučenje seratonina, dopamina i noradrenalina je i ona koju svakodnevno uzimamo a nismo ni svesni da utiče na bolje raspoloženje. Za stvaranje seratonina koji dolazi do mozga potrebno je da unosimo hranu koja u sebi ima jednu jako važnu aminokiselinu, a to je triptofan. Ona se može naći u namirnicama kao što su određene vrste mesa (ćureće, na primer), zatim u mlečnim proizvodima (sir), mahunarkama, jajima i tako dalje. Jedna uravnotežena ishrana treba da ima sve ove namirnice da bi se uspostavio pravilan rad celokupnog organizma, pa i hormona. Dopamin je hormon koji je zadužen za dobru koncentraciju i zadovoljstvo, i celokupno pomaže čoveku da bolje razmišlja. Za održavanje potrebnog nivoa dopamina i noradrenalina  takođe su važne aminokiseline, i to tirozin, kojeg ima u hrani bogatoj proteinima. Brojne namirnice pojedinačno preporučuju se za prirodno uticanje na hormon sreće (iznutrice, kakao, paradajz, čak i određena alkoholna pića kao što su vino i pivo...), te svako može prilagoditi svoju ishranu.

Hormon sreće u tabletama

Poznato je da se u kliničkoj terapiji depresije i nekih psihičkih poremećaja i problema koriste antidepresivi. Oni u određenim situacijama jesu neophodni, ali imaju i tu negativnu stranu što se veruje da izazivaju zavisnost. Ukoliko je u pitanju blaga depresija, preporučuju se preparati i tablete na bazi pomenute supstance SAMe, koja sintetiše hormone sreće i pomaže u njihovoj proizvodnji. To je upravo sastojak koji pomaže da se eliminišu ili smanje simptomi depresije. 

Još jedan prirodan način da se potpomogne lučenje hormona sreće jeste i pozitivno razmišljanje i osećanje ljubavi. Čovek sebi može u velikoj meri pomoći ukoliko se trudi da u svemu pronađe dobre strane. Ljubav je jedna od najvažnijih emocija potrebnih za sreću, i kada je dajemo i kada je primamo od drugih.






Srodni tekstovi:


Inovativne uslužne delatnosti kao prilike za rast i razvoj na srpskom tržištu

Uslužne delatnosti u Srbiji doživljavaju brzu transformaciju zahvaljujući tehnološkim inovaci...

Detaljnije

Kako smanjiti stres prilikom preseljenja u drugi grad

Početak života u novom gradu nosi uzbuđenje i neizvesnost koju ne možemo izbeći niti razumeti u potp...

Detaljnije

Gubitak voljene osobe u stanoj zemlji

Gubitak voljene osobe je uvek teško i emocionalno iskustvo, ali kada se dogodi u stranoj zeml...

Detaljnije

Kako izabrati kvalitetan nameštaj

Kako se nameštaj ne bira svakog dana, potrebno je izabrati komade koji će služiti u godinama ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS