Kako smanjiti stres prilikom preseljenja u drugi grad


Dom Zdravlje Zdravlje Dom


Početak života u novom gradu nosi uzbuđenje i neizvesnost koju ne možemo izbeći niti razumeti u potpunosti dok taj trenutak ne dođe. Tek kada počnemo da pakujemo stvari i tražimo novi dom, shvatimo koliko je ovaj proces komplikovan i kako često ume da bude dugačak. Pored svega toga, treba da se nosimo sa tekućim životnim situacijama i da se trudimo da ne zaboravimo na obaveze koje moramo da uradimo pre selidbe. Ipak, uz dobru organizaciju sve može da bude završeno na vreme što će nam omogućiti da drastično smanjimo stres pre i tokom selidbe.

Upoznajte se sa svim koracima

Često se najviše stresa nakupi zbog nepoznavanja procesa selidbe i šta sve treba da uradite. Svi oni koji ne započinju ništa bez planiranja znaju koliko dobar plan može da umanji stres i učini da se bilo koji posao, bez obzira koliko on bio zahtevan, obavi na vreme i bez stresa. Najlakši način da ovo uradite jeste da napravite mali plan selidbe ili čak skinete neku od aplikacija kako biste imali unikatan vodič. Uz sve obaveze koje imate, ubacite i neke sitnice koje će vam pomoći da se opustite - od kafe sa prijateljima do opuštene šetnje u parku.

Kako ćete se seliti?

Ukoliko je grad u koji se selite daleko od onog u kom trenutno živite, organizacija preseljenja treba da bude detaljno isplanirana. Najveći problem je kako preneti stvari i da li ćete to raditi sami ili ćete unajmiti nekoga da to uradi za vas. Čak i da posedujete automobil, nećete moći da ponesete previše stvari odjednom, te izračunajte koliko će vas izaći gorivo i koliko vremena će vam trebati za nekoliko odlazaka naspram onoga koliko bi vas izašlo da to neko drugi obavi umesto vas. Takođe, postoje firme koje i pakuju vaše stvari te je na vama samo da im pokažete šta želite da se prenese i sve to će vas sačekati u novom domu.

Na vreme pronađite stan

Tržište nekretnina se menja svakodnevno i često se dešava da se stanovi prodaju čim izađe oglas. Kako biste ovo izbegli, na vreme krenite u potragu za novom nekretninom kako biste imali dovoljno vremena da sve sredite pre preseljenja. U poslednjih godinu dana je porasla potražnja te se mogu pronaći stanovi različite kvadrature i spratnosti. Ukoliko se selite u veći grad i interesuje vas prodaja stanova, Niš je pravo mesto za započinjanje života i ulaganje u nekretninu. Na vama je da se odlučite da li želite da renovirate stan ili želite onaj u koji odmah možete da se uselite.

Provedite vreme sa bližnjima

Ukoliko se selite iz mesta gde su vam bližnji, provedite što više vremena sa njima pre no što se odselite jer ćete kad počnete sa pakovanjem i selidbom biti prezauzeti. Organizujte druženja kako biste se i vi opustili i smanjili stres koji će što se dan selidbe bude približavao biti sve veći. Ukoliko imate decu, provedite neko vreme sa njima na omiljenim mestima gde ste stekli uspomene kako biste se prisetili lepih stvari. Ovo će vam pomoći da shvatite zašto je selidba dobra za vas i zašto ste se odlučili na ovaj korak.


Na kraju vam preostaje pakovanje koje ne mora da bude komplikovano ukoliko znate šta nosite, a šta ostavljate. Rešite se svih nepotrebnih stvari kako biste smanjili broj kutija, a samim tim i količinu stvari koju treba preneti. Ovo će vam pomoći kod raspakivanja kako biste što pre završili i upustili se u istraživanje novog grada i stvaranje novih uspomena. Uvek vodite računa da kada vidite da stres utiče na sve aspekte vašeg života da stanete na trenutak i posvetite se sebi i svojoj porodici kako biste se opustili i spremili za dalje obaveze. 






Srodni tekstovi:


Najukusniji internacionalni deserti

Kada putujete, najbolji način da upoznate neku zemlju jeste da čujete priče o njenoj istoriji, oseti...

Detaljnije

Kafana na vodi – Boemski duh u srcu Beograda

Na Vodi Kafana se nalazi na najpoznatijoj lokaciji za izlaske u Beogradu -  na Savskom keju u u...

Detaljnije

Šta učiniti ako ste izgubili posao i kako pronaći novi

 Gubitak posla je izuzetno stresna životna situacija koja izaziva niz nelagodnih osećaja i nega...

Detaljnije

MALO KUPATILO – VELIKO UŽIVANJE!

Uređenje kupatila je bitna stavka u vašem domu. Iako se čovek tu najmanje vremena zadržava, u...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS