Kako se pripremiti za davanje uzorka sperme u laboratoriji?


Zdravlje


Davanje uzorka semene tečnosti radi se uglavnom iz dva razloga, od kojih je prvi najvažniji, a to je potvrđivanje ili otklanjanje sumnje o sterilitetu kod muškarca. Drugi razlog jeste ispitivanje prisutnosti bakterija u semenoj tečnosti. Kada se ispituje sterilitet najpre se kreće od ispitivanja spreme, budući da je ovo analiza koja se radi rutinski, brzo i efikasno. Nakon toga se, kada se stvori potreba, nastavlja sa ispitivanjem steriliteta kod ženskog partnera u paru. Spermogram i spermokultura su prve analize koje je neophodno obaviti.

Najvažnije je da znate da se uzorak ne nosi od kuće, ne skuplja u toku seksualnog odnosa, niti na bilo koji drugi način, osim u posebnoj prostoriji koja je tome namenjan, u sklopu laboratorije gde se vrše analize za dobijanje rezultata spermograma i spermokulture, za koje je potrebno obaviti i jednostavne pripreme.


Šta je spermogram?


Spermogram predstavlja dobijene rezultate na osnovu dobijenog uzorka semene tečnosti muškarca. Kroz analizu se vrši detaljno ispitivanje sperme, od broja i pokretljivosti sprematozoida, što je i najvažniji deo, ali i kompletnih kvalitativnih i kvantitativnih osobina semene tečnosti. Ispituje se viskozitet sperme, njen izgled, boja, pH vrednos, ćelije koje prirodno postoje u semenoj tečnosti, te sve ostale odlike koje ova tečnost poseduje. 


Šta predstavlja spermokultura? 


Uz spermogram se uvek radi i spermokultura, iako se ona može raditi i pojedinačno. Njeni rezultati ukazuju na prisutne bakterije u semenoj tečnosti i njihove vrednosti. Prostata predstavlja „mesto“ u donjem urogenitalnom traktu koje služi za nastanjivanje velikog broja bakterija. Kada određene bakterije premaše normalne vrednosti mogu biti uzročnik nastajanja problema, zbog čega se uz spermokulturu otkriva i njihovo prisustvo, kao i vrednosti u kojima se nalaze u samoj semenoj tečnosti.

Da bi kompletni rezultati, kako spermograma, tako i spermokulture bile validne i valjane, a ne lažne, pacijent je u dužnosti da obavi određene pripreme nekoliko dana pre davanja uzorka sperme. Treba napomenuti i to da je potrebno analize ponoviti, uglavnom dva do tri puta, kako bi se stekle kompletna i uredna slika o stanju semene tečnosti i kvalitetu spermatozoida. 


Potrebne pripreme za davanje sperme u laboratoriji


Na ovo pitanje odgovor nam daju stručnjaci iz ustanove Analife:

Prvo pravilo jeste apstinencija, kako od seksualnih odnosa, tako i od masturbacije, tri do pet dana. Ako se uzorak da ranije, ili nakon pet dana, dobijaju se rezultati koji nisu validni, koji su skoro u potpunosti lažni, posebno za broj i pokretljivost spermatozoida.

Uzorak se daje u laboratorijskoj prostoriji koja je namenjena ovim potrebama, nikako van laboratorije. Pre masturbacije, muškarac mora da urinira, što utiče na izbacivanje određenih, nagomilanih bakterija koje bi takođe uticale na rezultate. Nakon toga je potrebno genitalnu regiju uredno oprati. Veoma je važno da se kompletna semena tečnost skupi u sterilnu bocu, sa širokim otvorom, za šta je najbolje koristiti bočicu za urin i to tako da se skupi kompletno ejakulirana semena tečnost. Važno je da se skupi kompletna sperma u momentu ejakulacije, što doprinosi uspešnosti dobijenih rezultata. Nakon toga se na bočici sa uzorkom upisuje tačno vreme davanja sperme, što je važna informacija u procesu analize i dobijanja daljih rezultata. 








Srodni tekstovi:


Zdrava hrana, pre svega!

Da bi se pravilno održavala zdrava ispravnost hrane, neophodno je redovno čišćenje i održavan...

Detaljnije

4 saveta koji će vam pomoći da položite vožnju iz prve

Nijedan vozač koji to tek postane nije u potpunosti siguran u svoja znanja i sposobnosti kada dođe v...

Detaljnije

Kako da organizujete porodični piknik?

Porodični piknik je sjajan način da provedete vreme sa svojim najmilijima, uživate u prirodi i stvor...

Detaljnije

Smanjenje masnih naslaga uz liposukciju

Liposukcija predstavlja hiruški zahvat koji se koristi prilikom odstranjivanja masnih naslaga...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS