Kako se kreću cene nekretnine u Novom Sadu


Građevinarstvo Građevinarstvo


Čini se da u prethodnih nekoliko godina, cene nekretnina u Novom Sadu i Beogradu samo rastu. U Novom Sadu je u prethodne 2 godine niklo preko 800 gradilišta. 


Međutim, i pored ovolikog broja gradilišta, nekretnine Novi Sad i dalje nema mnogo, jer i dalje više ima zainteresovanih kupaca nego što ima nekretnina za prodaju. Iako smo već pomenuli da gradilišta niču na svakom koraku, povećana ponuda i konkurentnost nisu uticali na cenu nekretnina u Novom Sadu, pa tako, najjeftiija opcija po kvadratu iznosi 850 eura i to u blizini Veterničke rampe. Kada su u pitanju centar grada, naselja Grbavica, Rotkvarija i Podbara, cena kvadrata je tu ipak najjača. Najimućniji kupci daće maksimalnih 2.450 eura po metru kvadratnom i to za stanove u stambenoj zgradi “Pupinova palata”.


Nekretnine Novi Sad -  da li će cene padati?

Ono što većinu Novosađana interesuje jeste kada će cene početi da padaju. Nažalost, pad cena nekretnine Novi Sad nije na vidiku. Potražnja za stanovima u Novom Sadu je tolika da investitori zaista ne moraju da se brinu niti da daju konkurentske cene. Razlog pojačane potražnje ogleda se i u migraciji stanovništva i olakšani uslovi prilikom apliciranja za kredite, zatim pojačana kupovna moć prosečnih kupaca, kao i ekspanzija IT-jevaca u Novom Sadu. 

Cene građevinskog zemljišta takođe su u porastu i to je još jedan od razloga zašto ne možemo još uvek da očekujemo pad cene nekretnine u Novom Sadu. Najveća potražnja kod porodica sa decom vlada za stanovima u Novom Naselju i Limanu jer ta naselja imaju dovoljno zelenih površina, parkinga i vrtića. 

Za razliku od ovih naselja, Nova Detelinara se manje traži jer nema dovoljno parkinga niti prostora za zelene površine.  

Atraktivne su i nekretnine na novim bulevarima i Telepu. 


Razlozi povećane potražnje za stanovima u Novom Sadu 

Glavni razlog povećane potražnje za nekretninama u Novom Sadu jesu migracije, odnosno pozitivan priraštaj stanovništva. U Novi Sad uglavnom dolaze Vojvođani, ali je značajan broj pridošlica i iz ostatka Srbije, kao i iz BiH. Oni dolaze u Novi Sad zbog boljih prilika za rad i napredovanje, kao i zbog mogućnosti za nešto boljim i uređenijim životom nego što je to slučaj sa Beogradom. 


Sve je više i onih koji nekretnine kupuju kako bi ih izdavali, pogotovo u opciji stan na dan koja nudi priliku za znatno veću zaradu u odnosu na standardno izdavanje. 


Raste cena i kirije

Rast cene kvadrata nužno prati i rast cene izdavanja. Cena kirije u Novom Sadu kreće se od 100 eura, s tim što se ta kirija odnosi na garsonjere koje imaju oko 20 kvadrata. Za veće garsonjere i jednosobne stanove cena se kreće od 150 eura, dok se za veće stanove cena najma kreče od 200 do 1.200 eura na mesećnom nivou. 

 

Ekspanzija izdavanja stana na dan takođe je uticala na cene kirije. Međutim, ovaj faktor uskoro bi trebao da postane manje presudan jer država planira da ozakoni ovaj vid biznisa te će oni koji se bave tim poslom uskoro moraju da plaćaju i poreze pa se predviđa da će se broj ovakvih stanova za izdavanje znatno smanjiti.  Srodni tekstovi:


Osnovne prednosti pametnih kuća

Iako su pametne kuće moderan koncept življenja, ipak neće uskoro biti dostupan svima. Dok se mnogi l...

Detaljnije

Vozači preporučuju: Kako xenon sijalice menjaju vožnju

Kada ste po, otprilike, stoti put čuli da se vozači „kunu“ u xenon sijalice, reši...

Detaljnije

Drvo u savremenom enterijeru

Pred vama je prostor koji želite da uredite i prvo od čega krećete je uređenje podnih površin...

Detaljnije

Ženski kupaći kostimi - istorija i trendovi za 2019.godinu

Kada su u pitanju devojke nema boljeg načina za prevazilaženje zimske depresije od planiranja letova...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS