Kako odabrati kvalitetnu mašinicu za pecanje?


Turizam Turizam

Novopečeni ribolovci često su zbunjeni bogatom ponudom na tržištu. Zato mnogi ne znaju na šta najviše da obrate pažnju kada je ribolovačka oprema u pitanju. Prilikom kupovine mašinice za pecanje, evo o čemu najpre treba voditi raćuna. Pripremili smo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da izaberete najbolje rešenje.

Ako pogledate kakva je ponuda stacioniranih mašinica, onda treba da znate da se ona prilagođava različitim potrebama. Svaka vrsta ribolova zahteva određeno rešenje i kada se odabere adekvatna ribolovačka oprema, onda će ona i biti najbolje iskorišćena u određenoj tehnici. Evo koji u osnovni delovi mašinice.

oprema za ribolov

Svaka mašinica sastoji se iz kočnice špulne, zupčanika i podizača špulne. 

Čemu služi kočnica špulne?

Iskusni ribolovci znaju koja je oprema za ribolov najbolja i da li mašinica za pecanje ima prednju ili zadnju kočnicu. I jedna i druga kočnica imaju isti zadatak. Njihova funkcija je da propuštaju kalem onoliko koliko je neophodno u zavisnosti od najlona i od snage ribe. Kada se struna koristi zateže se špulna isto kao u situacijama da postoji najlon i na isti način se uživa u borbi sa ribom.

razlikuju se dve osnovne grupe mašinica prema kočnici špulne. reč je o zadnjoj i prednjoj kočnici, a obe mašinice mogu imati i dodatnu kočnicu špulne koja ima slobodan hod.

Kakve zupčanike poseduje mašinica za pecanje?

Razlikuju se dva osnovna prenosa i to pužni i tanjirasti. Danas je najčešće tanjirast prenos zupčanika, dok se na manjem broju modela nalazi pužni prenos čija izrada je skuplja.

Tanjirasti sistem je po znazi visokog kvaliteta, trajan je i lako se okreće. No, mnoge mašinice nisu dugog veka, a puna forma traje svega tri do pet godina. Neki iskusni ribolovci kažu da kvalitetno slaganje najlona sputava pužni prenos, ali bolje slaganje najlona postiže se popularnom vormom. Mnogi pak smatraju da je cena proizvodnje presudila zbog čega se najčešće koristi tanjirasti prenos.

Čemu služe podizači špulne?

Veoma važan deo mašinice jesu i sistemi za podizanje i vraćanje špulne, jer su oni značajni ne samo za slaganje najlona, već i za brzinu kojom se najlon odmotava prilikom zabacivanja. Danas su se u tome najbolje pokazala da sistema i to ukošeni S sistem i vorm sistem, tj. beskonačni vijak. I jedan i drugi sistem odlično slažu najlon, a pošto se ukošeni S sistem sastoji iz manje delova, on se manje kvari.

Prednost vorm sistema je u tome što je dugačak koliko i špulna, a pošto ima više delova i veći broj zupčanika i mogućnost kvarenja je veća. Mašinica koja poseduje vorm sistem udare u špulni teže podnosi. I jedan i drugi sistem dobro funkcionišu i sa strunom i sa najlonom.

Podela mašinica prema nameni

Ako ste se već odlučili koju tehniku ribolova ćete koristiti, onda treba da znate da se prema osnovnoj nameni mašinice mogu koristiti za varaličarenje, plovkarenje, laki dubinski ribolov, srednji dubinski ribolov, surf ili bacačke, šaranski ribolov, teški dubinski ribolov i meč tehnika, odnosno zabacivanje plovka na velike daljine.

Eto, nadamo se da će naši saveti pomoći svim početnicima ribolovcima i da ćete lakše pronaći opremu za ribolov po meri. Srećno!
Srodni tekstovi:


Da li zaposleni imaju privatnost na poslu?

Ako znate da poslodavac prati svaki vaš korak na poslu, kao i svaki klik, onda znajte da to n...

Detaljnije

Kako prepoznati lajmsku bolest?

Verovatno su mnogi čuli za ovu vrstu oboljenja. A treba znati da lajmska bolest nastaje usled uboda ...

Detaljnije

Čega se plaše provalnici?

I provalnici se plaše, da. Verovali ili ne i oni strahuju da će biti uhvaćeni, da će biti otk...

Detaljnije

Želite da koristite bežične bubice? Evo na šta treba da obratite pažnju

Ukoliko ste se već odlučili da koristite bežične bubice, neophodno je i da saznate nešto o nj...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS