Engleska - zanimljivosti za sve koji planiraju da je posete


Turizam

Svaka zemlja je posebna na svoj način. Čak i one zemlje koje vas ne privlače mogu da budu vrlo interesantne u određenim segmentima. Satkane od istorije i kulture, ukomponovane sa svim savremenim ili donekle modernim elementima, ono što nosi svaka zemlja je pravo blago za sve istraživača. Engleska je već posebna priča i potrebno je zaista osetiti je i doživeti da biste shvatili o čemu govorimo. 

Postoje mnoge zanimljivosti, međutim mi izdvajamo one koje su manje poznate, kao i one koje će vam značiti ukoliko krenete na put u ovu zemlju.

Za put će vam biti neophodna viza

Iako je Engleska i dalje zvanično članica EU, za Britaniju vam je potrebna viza. Dakle, britanska viza je nešto što je bilo potrebno i pre i kada se nije ni pomišljalo o Bregzitu. To je jedina članica Evropske unije koja je imala to pravilo, koje možda pomalo komplikuje celu cituaciju. Procedura za dobijanje vize za Englesku nije ni malo jednostavna. Pored toga što vam je potreban zaista veliki broj dokumenata, može da vam se dogodi da ambasada zadrži vaš pasoš danima, a možda čak i preko 20 dana. Takođe sva dokumenta koja predajate za britansku vizu moraju da budu prevedena na engleski jezik.

Englezi obožavaju čaj i više nego što mislite

Ovde je čaj poseban doživljaj. Da svi smo čuli i slušali o povezanosti čaja i Engleske i svima nam je to dobro poznato. Međutim, Englezi zaista konzumiraju čaj u velikim količinama. Postji podatak da jedan Englez tokom samo jedne godine popije više od 4 kilograma čaja. To je ogromna količina, koju verovatno drugi narodi i ne mogu da zamisle. Generalno njima čaj sluuži kao neka vrsta opuštanja, ali ima i onih koji čaj piju da bi se razbudili. Dakle, postoje čajevi koji sadrže veliku količinu kofeina, čak i veću nego kafa, te se čaj u ovoj zemlji pije umesto kafe. I ono što je nama možda malo čudno jeste činjenica da Englezi u svoj čaj dodaju i malo mleka. Tako da, ako putujete u Englesku onda neka vam na listi želja bude i čaj, koji obavezno treba da probate.

Gde god da se okrenete - drugačiji naglasci

Nama su možda interesatni naglasci u Srbiji, ali ima ih tek nekoliko i prilično ih dobro raspoznajemo i razumemo. Međutim, iznenadiće vas što u Engleskoj ima toliko različih naglasaka da će vam biti čudno kada iz jednog grada odete u drugi da čujete sasvim drugačiji naglasak. Primetne su razlike, čak i za one koji nisu rođeni tu. Nekog ćete možda malo bolje razumeti, a neče reči nećete baš dobro razaznati.

Solsberi je trenutno najbolje mesto za život u Engleskoj

Čuli ste za Solsberi i to verovatno nakon afere. Naime, bivši dvostruki agent otrovan je upravo u ovom gradu i od tada svet bruji o njemu. To mu je, međutim, i pomoglo da godinu dana kasnije dobije titulu najboljeg mesta za život u Engleskoj. Ako vas put nanese trebalo bi svakako da posetite i ovaj grad, jer su ljudi u njemu prilično ljubazni, a postoje i mnogi objekti fascinantne arhitekture iz davnih vekova, koji  će vas oduševiti.

+ zanimljivost - 1814. u Londonu se dogodila poplava piva

Vole Englezi da piju i obožavaćete i vi sa njima zajedno da popijete po koje pivo ili neko drugo alkoholno piće. Međutim, ono što se desilo u Engleskoj 1814. godine ostaće zauvek upamćeno i kao jedna vrsta fenomena. Da li ste znali da je te godine pukao najveći rezervoar sa pivom, koji je tada postojao. U ovom rezervoaru nalazilo se više od milion litara piva, što je uticalo da se čak jedan ceo kvart potopi. Uništene su kuće, bilo je i žrtava, a danima se u vazduhu osećao miris piva.Srodni tekstovi:


Koji su simptomi Parkinsonove bolesti koji se prvi uoče?

Parkinsonova bolest je neurološko oboljenje čije simptome je prvi put otkrio i opisao Džejms ...

Detaljnije

Dostava hrane – najbrži način do najboljih ukusa

Dostava hrane je pogodnost koju sada pruža gotovo svaki ugostiteljski objekat. Doba pandemije je od ...

Detaljnije

Kako izračunati troškove za podstanarski život?

Odluka da se izdvojite od roditelja ili cimera i da počnete da samostalno živite u iznajmljenom stan...

Detaljnije

Donji veš u trudnoći - sve što bi trebalo da znate

Moda je ušla i u svet donjeg veša za trudnice. Zato ne morate da brinete da ćete tokom...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS