Da li zaposleni imaju privatnost na poslu?


Tech

Ako znate da poslodavac prati svaki vaš korak na poslu, kao i svaki klik, onda znajte da to nije ništa nezakonitno. Naime, poslodavci imaju pravo da prate sve vaše radne mejlove, kao i poruke i posete različitim veb stranicama koje pratite preko kompjutera ili nekog drugog poslovnog uređaja, bilo da je u pitanju telefon ili tablet. Svaki uređaj koji je u vlasništvu kompanije može da se prati i poslodavac ima pravo na to. Da li onda zaposleni s pravom očekuje da imaju bar malo privatnosti na poslu?


Ograničeno nadgledanje zaposlenih

Poslodavcima nije dozvoljeno da slušaju i da beleže razgovore svojih zaposlenih ukoliko im na to zaposleni nije dao saglasnost. Prisluškivače, tajno snimanje i praćenje, dragi poslodavci, zaboravite! Na poslovnim telefonima svaki nadređeni ima pravo da sluša telefonski razgovor svog radnika ali jedino ako je telefonski razgovor poslovne prirode. Kada su u pitanju privatni razgovori i njihovo snimanje, poslodavac ne bi smeo da ih prati. Ako su vam na pamet pali prisluškivači i ako se pitate da li vaš poslodavac ima pravo da ih ugradi u radnim prostorijama, znajte da ima pravo to da uradi. Međutim, u svim prostorijama koje su predviđene za rad, poslodavac može da vas prati, ali kada se govori o svlačionicama, sobama za odmor i kafeteriji, to je već privatni prostor i poslodavc nema pravo da vas kontroliše na tim mestima.

Video kamere mogu biti instalirane u svim kancelarijama i radnim prostorijama u kojima se ne očekuje da će biti upotrebljavane u privatne svrhe, ali zajedničke radne površine kao što su prostorije za presvačenje i toaleti ne smeju biti pod video nadzorom.

Da li zaposleni ima privatnost ako radi od kuće?

Mnoge moderne kompanije danas dozvoljavaju svojim zaposlenima da rade od kuće. Nekima rad od kuće mnogo znači, jer ujedno mogu i druge obaveze da izvršavaju, ali ima i onih koji sticajem okolnosti su prinuđeni da rade od kuće. To je najčešće kada se zaposleni ne oseća dobro, pa onda odluči da ostane u svom domu. Da li je onda normalno što svaki radnik očekuje privatnost u svom domu? Da, ali ako koristi poslovni laptop kod kuće, onda pravila važe kao i u kancelariji,  a to je nema društvenih mreža, svaki klik se prati, jer je važna efikasnost i efektivnost svakog zaposlenog. Svakako, prisluškivači nisu nigde oko vas, nema video nadzora.

Lične informacije i dokumenta zaposlenih na poslovnim računarima

Iako su prisluškivači zabranjeni u situacijama kada privatno komunicirate, trebalo bi da imate na umu da se vaše lične informacije olako mogu saznati ako ih čuvate na poslovnom kompjuteru. Prisluškivači i video nadzor nije potreban ako vi skladištite različite datoteke na vašem poslovnom laptopu. Ne zaboravite, osoblje koje se bavi tehničkom podrškom povremeno proverava, ažurira i popravlja vaše poslovne uređaje, a samim tim imaju pristup svim informacijama koje se čuvaju na računaru. Zato pažljivo birajte informacije koje čuvate na poslu, jer u nekim situacijama i kompanijama, poslodavac zahteva da se sve informacije koje nemaju veze sa poslom proslede njemu natrag, a to znači da će biti upućen u vaš privatni život, zato budite obazrivi.






Srodni tekstovi:


Dobro zaraditi od rasadnika – nije nemoguća misija

Kada se razmotre spoljašnji faktori, kao što su: temperatura, vlažnost vazduha i zemlj...

Detaljnije

Drvo u savremenom enterijeru

Pred vama je prostor koji želite da uredite i prvo od čega krećete je uređenje podnih površin...

Detaljnije

Prvi recepti za kašice za bebe

Sa uvođenjem čvrste hrane u bebinu ishranu kreće se od 6. meseca. Do tada isključiva hrana za bebe j...

Detaljnije

Luksuzno opremljena kuhinja - saveti za savršen enterijer

Današnji enterijer zahteva pored praktičnosti i lepotu. Stilski odabir nameštaja izrađ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS