7 stvari koje treba da znate o Baliju pre nego što ga posetite


Turizam Turizam


Bali je nesumnjivo savršeno mesto za one koji žele da iskuse tropski raj sa pomalo svega. Od neverovatnih pejzaža i zadivljujućih plaža, do bujnih džungli i epskih vodopada, Bali ima toliko toga da ponudi svojim posetiocima. Osim istraživanja njegovih prirodnih čuda i lepota, duboko uranjanje u njegovu lokalnu kulturu i duhovnost je jednako zanimljivo i puno izazova. Bez obzira na to kako želite da doživite „Ostrvo bogova“, postoji puno opcija za svakog putnika, posebno za one koji dolaze prvi put.

Bali predstavlja pravu turističku destinaciju za sve one koji žele da udoban odmor iskombinuju sa istraživanjem prave azijske egzotike. Zbog toga vam donosimo mini vodič o neizostavnim iskustvima ukoliko se odlučite na ovo uzbudljivo putovanje.

  1. Grad Ubud je savršen za upoznavanje tradicionalne balijske kulture

Ako prvi put posećujete Bali, najverovatnije ćete želeti da vidite sva popularna turistička mesta i vrhunske atrakcije. Ali za one koji žele da dožive tradicionalniju i opušteniju atmosferu, grad Ubud vas očekuje sa svojom jedinstvenom atmesferom. Poznato je da je ovo opušteno mesto srce ostrva, gde možete istražiti tradicionalnu umetnost, kulturu i istoriju Balija.

Uživajte u kultnim pejzažima Ubuda, od tropskih prašuma i džungle do terasastih pirinčanih polja i veličanstvenih hinduističkih hramova. Takođe ne želite da propustite posetu čuvenoj svetoj šumi majmuna u kojoj žive na hiljade razigranih dugorepih makaka. Na kraju, ovaj grad smešten u visoravni Balija pruža prekrasan pogled koji će vaše prvo putovanje na „Ostrvo bogova“ učiniti vrednim i nezaboravnim.

Poznato po vrhunskim talasima i sunčanim plažama, čuveno Ostrvo bogova je takođe mesta gde se nalaze prirodna čuda i kulturne znamenitosti koje podjednako zaslužuju pažnju putnika koji imaju želju da kompletno dožive ostrvo. 

  1. Živopisni pejzaži i domaći zanati

Otkrijte živopisne pejzaže centralnog Balija tokom obilaska pirinčanih terasa, drevnih hramova i aktivnog vulkana u slikovitom centru ostrva. Priroda će vas ostaviti bez daha. Međutim, oni koji žele da se upoznaju sa životom lokalnog stanovništva, najbolje će steći uvid u njihov način života i rada u lokalnim selima.

Otputujte u selo Batubulan da biste videli ručno rađeno tkanje batika. Pogledajte kovače srebra i zlata kako rade u selu Celuk i posetite dom zanata za rezbarenje drveta na Baliju u selu Masu.

Istražite selo umetnika Batuan Ubud i divite se rezbarijama u drvetu u hramu. Posetite sveti hram Sebatu i hram svete izvorske vode Gunung Kavi. Uživajte u indonežanskom ručku u Kintamaniju uz panoramski pogled na aktivni vulkan, planinu Batur i njeno jezero.

Posetite selo Tegalalang da probate kultnu Balinese Luvak kafu i čaj od đumbira. Ostaćete zadivljeni vrtovima začina i spektakularnim terasama sa pirinčem pre popodnevnog čaja. 

  1. Upustite se u podvodne avanture na Nusa ostrvima

Jedna od najzabavnijih aktivnosti na Baliju uključuje uranjanje u njegove netaknute vode. Možete pronaći većinu najboljih plaža u južnom delu Balija, na mestima kao što su Jimbaran, Kuta i poluostrvo Bukit. Ova mesta su obično zauzeta i prepuna ljudi, posebno u toku špica sezone.

Ukoliko želite nešto drugačije od običnog izležavanja na rajskim plažama, pobegnite na ostrva Nusa, koja nude neke od najlepših i najraznovrsnijih koralnih grebena na celom svetu. Netaknuta ostrva Nusa Lembongan i Nusa Penida mogu se pohvaliti neverovatno čistom vodom i finim belim peskom. Ovde možete uživati u aktivnostima poput ronjenja s maskom na dah sa mantama i kornjačama i u vođenim avanturama ronjenja do obilazaka plaže gliserom. Idealno za avanturiste koji žele nešto više.

  1. Batur

Najbolji način da vidite koloritne izlaske sunca na Baliju je na pešačkoj turi do planine Batur. Ovaj aktivni vulkan u regionu Kintamani nudi slikovit pogled na kristalno čiste vode jezera Batur, planine i lekovite tople izvore. Ovo dvočasovno pešačenje na vrh vam omogućava da sedite na moru oblaka dok čekate da sunce izađe. Na putu nizbrdo, vaš lokalni vodič će vas odvesti do balijske plantaže gde se završava obilazak. Ovde možete da uživate u širokom izboru ukusnih lokalnih kafa i čajeva sa malo keksa. Ovo jesvakako avantura koju želite da isprobate dok ste na Baliju – malo pešačenja, zora na planini uz stručno vođenje lokalnih vodiča. Neopisivo.

  1. Balinežanske tehnike isceljenja i meditacije

Atmosfera Balija čini ga duhovnim utočištem za sve sfere života. Zahvaljujući bogatoj vegetaciji, drevnim hramovima i tropskim kišnim šumama, dodir u vašu unutrašnju holističku stranu čini ga privlačnijim. Ako prvi put posećujete Bali, ne želite da propustite da doživite utočište isceljenja i zdravlja da biste nahranili svoju dušu.

Najbolje mesto da se uronite u tradicionalne balijske prakse bio bi Ubud, mesto gde se nalazi najveći broj šamanskih iscelitelja, jogija i wellness praktičara. Na vašem duhovnom putu vas očekuje širok spektar tehnika lečenja. Neki od njih uključuju ritual kupanja za čišćenje aure i psihičko isceljenje koji će vam pomoći da se povežete sa svojim unutrašnjim bićem.

Nemojte u startu sa zapadnjačkim raciom odbijati ove tretmane. Proširite vidike i pokušajte da se na istočnjački način dubinski povežete sa svojom suštinom. Videćete da će vam ovo biti najdragocenije iskustvo na Baliju.

  1. Bogata gastronomija za potpuni hedonizam

Svaki putnik koji kroči na novu destinaciju uvek će se radovati isprobavanju novih ukusa. Tako će prvi putnici na Baliju sigurno uživati u suštini ostrva sa svakim obrokom koji se servira bilo gde. Ali, za one koji traže mesto za uživanje u svežim morskim plodovima i domaćim jelima, čeka vas poslastica u Bale Udang Mang Engkingu. Ovaj živopisni plutajući restoran skriven u Denpasaru, glavnom gradu Balija, podiže vaše gastronomskoiskustvo na viši nivo.

Vaše putovanje kroz ukuse se tu ne zaustavlja. Ovde možete koristiti praktičniji pristup da biste naučili o tradicionalnoj balijskoj kuhinji u radionici kuvanja. Ukoliko posetite drugu stranu ostrva koju malo turista posećuje - na organskoj farmi na Tegallalang pirinčanim terasama - upoznaćete ljubazne meštane koji će vas naučiti različitim tehnikama pripreme hrane na balijski način.

  1. Javne pijace i zanati

Očigledno, putovanje na Bali ne bi bilo potpuno bez malo „šoping“ terapije. Najbolja mesta za kupovinu na ostrvu su lokalne pijace, ulične prodavnice i mali butici. Možete ih pronaći u Denpasaru, Canguu, Ubudu i Seminjaku, između ostalih gradova. Isprobajte svoje veštine cenjkanja i dobijte najbolje ponude za lokalne proizvode, ručno rađene zanate, nakit, odeću i nameštaj. Ne samo da donosite kući jedinstvene suvenire za svoje prijatelje i porodicu, već sa sobom nosite i deo ostrva. Zamislite to kao svoj način da pomognete i lokalnim zanatlijama i preduzetnicima.

Bali je zemlja koja svojim posetiocima nudi sve – od odsedanja u najboljim hotelima, uživanja na plaži i noćnom životu, pa sve do dubokog uranjanja u način života i kulturu. Kakvi god da su vaši motivi za posetu, možete da napravite svoj plan puta i da sve o čemu ste toliko maštali, jednostavno ostvarite. Jer Bali je jedinstveno mesto – destinacija na kojoj upoznajete svet podjednako koliko upoznajete sebe. Zato i idemo toliko daleko – da bismo došli do sebe.






Srodni tekstovi:


Kako organizovati nezaboravan izlazak?

Planiranje nezaboravnog izlaska zahteva pažljivo razmatranje kako biste stvorili savršeno isk...

Detaljnije

Prirodna rešenja za kašalj

Kašalj pa i takozvano nakašljavanje kao i kašljucanje nešto je št...

Detaljnije

Majstorski radovi koji nikada ne izlaze iz mode!

U eri digitalizacije, umrežavanja i automatskih sistema, lako je pretpostaviti da su tradicionalni m...

Detaljnije

10. nedelja trudnoće – formiranje organa je završeno, sledi rast i razvoj!

Trudni ste između 64 i 70 dana. Za to vreme maleno biće u vama završava fazu embriona i započ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS