3 Slatke namirnice koje Vam mogu poboljšati krvnu sliku


Hrana i piće

Ukoliko imate osećaj umora i iscpljenosti koja traje, a koje ne možete pripisati nijednom segmentu svog života, možda je vreme da laboratorijski proverite nivo gvožđa u krvi. Ali, ukoliko je reč o trenutnom nedostatku energije, što može biti posledica stresa kojim smo svi izloženi, predlažemo Vam 3 slatke namirnice kojima možete da podignete nivo gvožđa u krvi.

Kakao, sa visokim procentom gvožđa i velikom nutritivnom vrednošću opravdava naziv “Super hrane”, jer se u 100gr kakao praha nalazi 17mg gvožđa, što je jednako dnevnom proporučenom unosu, ali kako se takva količina uobičajeno ne koristi u dnevnoj ishrani, ukoliko popijete šolju kakaa dnevno, obezbedili ste oko 1/4 preporučenog dnevnog unosa.

Urme ili Datule su takođe bogate gvozđem i prirodni energetski busteri sa niskim procentom masnoće. U našim marketima, nedavno su se pojavile prirodno sušene urme, koje su u samom procesu izgubile vodu, a sačuvale nutritivni sadržaj . U 100gr Urmi ima 1mg gvožđa što je skoro 11%  preporučenog dnevnog unosa.

Lubenica,  kao niskokalorična namirnica sadrži identičan procenat gvožđa kao spanać, odnosno 0.2mg u 100gr, i pritom je puna vode, što znači da pruža obilnu hidrataciju organizma. Jedna od njenih odličnih karakteristika  je i visoki procenat vitamina c koji pomaže absorpciju gvožđa u organizmu.

Lubenica

Laboratorijska analiza gvožđa u krvi


Gvožđe (Fe) ulazi u sastav hemoglobina koji vrši  transefer kiseonika iz pluća ka ostalim, perifernim delovima tela i kao takvo bitno je za mnoge metaboličke procese u organizmu. U telu zdrave odrasle osobe, u proseku  nalazi se između 3 i 5g gvožđa, dok se na dnevnom nivou može uneti do 30mg gvožđa, što je potreba karakteristična za trudnoću.


Gvožđe  se nalazi u velikom broju namirnica što biljnog, što životinjskog poreka (ima ga u govedini, svinjetini, ćuretini, piletini, žumancetu, cvekli, rukoli, brokolima, kelju, grašku, spanaću, suvom grožđu, suvim kajsijama, šljivama, pasulju, soji, orasima, kikirikiju, lešniku, bademu, golici..).

Iako za vegetarijance i vegane može biti interesantna i dobra vest  da se najveća količina gvožđa ( tzv. Nehem gvožđe ) nalazi u biljnoj hrani, u biljnim proteinima, ipak njega u odnosu na Hem gvožđe koje se nalazi u namirnicama životinjskog porekla (mesu, jajima, ribi),  telo teže može da iskoristi.


Nivo gvožđa u krvi najlakše je utvrditi labaratorijskom analizom, koju možete uraditi ukoliko postoji sumnja na anemiju ili prosto preventivno. Najčešća laboratorijska analiza koja se radi za utvrđivanje nivoa gvožđa u krvi  je Kompletna krvna slika (KKS). Za žene normalne vrednosti gvožđa u krvi se kreću u opsegu od 11,5 do 22 µmol/l. (mikro mola po litru), a kod muškaraca od 14,3 do 25,1 µmol/l. Vrednost gvožđa u krvi varira između dana, čak i u toku samog dana, tako da je najbolje izvršiti analizu krvi ujutru do 9 časova, kada su vrednosti najviše.


Preporučuje se da se pre labaratorijske analize krvi ne konzumira hrana  predhodnih 12 do 14 časova, pogotovu ne hrana sa visokim sadržajem gvožđa (crveno meso i riba, prvenstveno) , kao ni alkohol. Lekovi koji spadaju u redovnu terapiju uzimaju se nakon vađenja krvi. Čaša vode pre vađenja krvi, uopšte voda, dozvoljena je, jer će sprečiti dehidraciju organizma i olakšati sam postupak. Trebalo napomenuti da i nesanica može dovesti do opadanja vrednosti gvožđa, kao i nedavno doživljen stres. 

Pročitajte još zanimljivih i korisnih tekstova na temu zdravlja na našem blogu.
Srodni tekstovi:


Kreme sa kiselinama su dobar izbor za kožu

Uglavnom počnemo da koristimo tonik, serum, gel ili neki drugi čistač, kad god želimo da kiseline uk...

Detaljnije

Kako odabrati najbolju obuću za decu?

Mada posebno mlađi roditelji često imaju nedoumicu oko toga kada bi trebalo da svom detetu kupe prvi...

Detaljnije

Zašto raste tražnja za sudskim prevodiocima za hrvatski jezik?

Zadnjih nekoliko godina sve je veća potražnja za prevodiocima na hrvatski jezik. Iako se i dalje naj...

Detaljnije

Koje su krunice za zube najbolje?

U situaciji kada je neophodno da se postavi nadogradnja zuba, bez obzira da li je reč o restaurativn...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS