3 Slatke namirnice koje Vam mogu poboljšati krvnu sliku


Hrana i piće

Ukoliko imate osećaj umora i iscpljenosti koja traje, a koje ne možete pripisati nijednom segmentu svog života, možda je vreme da laboratorijski proverite nivo gvožđa u krvi. Ali, ukoliko je reč o trenutnom nedostatku energije, što može biti posledica stresa kojim smo svi izloženi, predlažemo Vam 3 slatke namirnice kojima možete da podignete nivo gvožđa u krvi.

Kakao, sa visokim procentom gvožđa i velikom nutritivnom vrednošću opravdava naziv “Super hrane”, jer se u 100gr kakao praha nalazi 17mg gvožđa, što je jednako dnevnom proporučenom unosu, ali kako se takva količina uobičajeno ne koristi u dnevnoj ishrani, ukoliko popijete šolju kakaa dnevno, obezbedili ste oko 1/4 preporučenog dnevnog unosa.

Urme ili Datule su takođe bogate gvozđem i prirodni energetski busteri sa niskim procentom masnoće. U našim marketima, nedavno su se pojavile prirodno sušene urme, koje su u samom procesu izgubile vodu, a sačuvale nutritivni sadržaj . U 100gr Urmi ima 1mg gvožđa što je skoro 11%  preporučenog dnevnog unosa.

Lubenica,  kao niskokalorična namirnica sadrži identičan procenat gvožđa kao spanać, odnosno 0.2mg u 100gr, i pritom je puna vode, što znači da pruža obilnu hidrataciju organizma. Jedna od njenih odličnih karakteristika  je i visoki procenat vitamina c koji pomaže absorpciju gvožđa u organizmu.

Lubenica

Laboratorijska analiza gvožđa u krvi


Gvožđe (Fe) ulazi u sastav hemoglobina koji vrši  transefer kiseonika iz pluća ka ostalim, perifernim delovima tela i kao takvo bitno je za mnoge metaboličke procese u organizmu. U telu zdrave odrasle osobe, u proseku  nalazi se između 3 i 5g gvožđa, dok se na dnevnom nivou može uneti do 30mg gvožđa, što je potreba karakteristična za trudnoću.


Gvožđe  se nalazi u velikom broju namirnica što biljnog, što životinjskog poreka (ima ga u govedini, svinjetini, ćuretini, piletini, žumancetu, cvekli, rukoli, brokolima, kelju, grašku, spanaću, suvom grožđu, suvim kajsijama, šljivama, pasulju, soji, orasima, kikirikiju, lešniku, bademu, golici..).

Iako za vegetarijance i vegane može biti interesantna i dobra vest  da se najveća količina gvožđa ( tzv. Nehem gvožđe ) nalazi u biljnoj hrani, u biljnim proteinima, ipak njega u odnosu na Hem gvožđe koje se nalazi u namirnicama životinjskog porekla (mesu, jajima, ribi),  telo teže može da iskoristi.


Nivo gvožđa u krvi najlakše je utvrditi labaratorijskom analizom, koju možete uraditi ukoliko postoji sumnja na anemiju ili prosto preventivno. Najčešća laboratorijska analiza koja se radi za utvrđivanje nivoa gvožđa u krvi  je Kompletna krvna slika (KKS). Za žene normalne vrednosti gvožđa u krvi se kreću u opsegu od 11,5 do 22 µmol/l. (mikro mola po litru), a kod muškaraca od 14,3 do 25,1 µmol/l. Vrednost gvožđa u krvi varira između dana, čak i u toku samog dana, tako da je najbolje izvršiti analizu krvi ujutru do 9 časova, kada su vrednosti najviše.


Preporučuje se da se pre labaratorijske analize krvi ne konzumira hrana  predhodnih 12 do 14 časova, pogotovu ne hrana sa visokim sadržajem gvožđa (crveno meso i riba, prvenstveno) , kao ni alkohol. Lekovi koji spadaju u redovnu terapiju uzimaju se nakon vađenja krvi. Čaša vode pre vađenja krvi, uopšte voda, dozvoljena je, jer će sprečiti dehidraciju organizma i olakšati sam postupak. Trebalo napomenuti da i nesanica može dovesti do opadanja vrednosti gvožđa, kao i nedavno doživljen stres. 

Pročitajte još zanimljivih i korisnih tekstova na temu zdravlja na našem blogu.












Srodni tekstovi:


Kafana na vodi – Boemski duh u srcu Beograda

Na Vodi Kafana se nalazi na najpoznatijoj lokaciji za izlaske u Beogradu -  na Savskom keju u u...

Detaljnije

Kako da preuredite stan bez mnogo troškova

       Saveti za uređenje stana koji se često nalaze u časopisima, blogovima i n...

Detaljnije

Roditelji pripremite svog đaka prvaka na vreme

Ukoliko imate đaka prvaka koji treba ovog septembra da krene u prvi razred, svi znaju da samo oprema...

Detaljnije

Šta treba znati o lajmskoj bolesti

Lajmsku bolest izazivaju četiri glavne vrste bakterija. Borrelia burgdorferi i Borrelia maionii uzro...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS