Šta je kolnoskopija i kako se izvodi


Zdravlje Zdravlje

Uzroci smrti u našoj zemlji i regionu danas su u najvećoj meri predstavljeni kroz dva uzroka. Dok je najveći broj smrti izazvan srčanim bolestima, bez velike razlike u brojkama, glavni krivci su tumori koji iz dana u dan ostavljaju za sobom razočaravajuće i veoma ozbiljne rezultate, koji bi u najmanjoj meri trebalo da utiču na svakog pojedinca da povede više računa o svom zdravlju. Tumori, odnosno rak, u zavisnosti od toga koji organ zahvati, takvu stopu i smrtnosti ostavlja za sobom, a kod nas godišnje od raka debelog creva oboli oko četiri hiljade ljudi, od čega čak 2300 pacijenata ne uspe da se izbori sa ovom bolesti. 

Iako se radi o veoma ozbiljnoj i teškoj bolesti, čiji ishod nikada nije zagarantovan, njeno rano otkrivanje je ipak od presudnog značaja, kada je moguće uticati na smanjenje ili potpuno iščeznuće pojavljenih tumora. Postoje brojni simptomi koji ukazuju na postojanje nekog problema, odnosno, postojanje raka debelog creva, međutim, jedino kolnoskopski pregled sa sigurnošću može da pokaže da li pacijent poseduje neke maligne promene ili se radi o nekom drugom zdravstvenom problemu.

Kolonoskopija dr Draskovic


Postupak izvođenja kolonoskopije

Kolnoskopija je metod koji doktoru omogućava da u potpunosti vidi unutrašnjost debelog creva uz pomoć fleksibilnog instrumenta koji je debljine prsta. Instrument kojim se ovaj pregled obavlja naziva se kolnoskop, ima sistem sočiva, kameru i svetlo kojim se omogućava da se uvidi kompletna slika unutrašnjosti debelog creva na monitoru koji je ispred doktora.  Međutim, pre same kolnoskopije, prethodi pregled lekara i određene instrukcije.

Kolnoskopijom se utvrđuje postojanje raka u debelom crevu ili kada postoje osnovane sumnje da nešto nije u redu sa debelim crevom. Međutim, sumnje ne moraju da vode samo u smeru postojanja nekog tumora, već i nekih drugih problema. Na samo početku, simptomi koji ukazuju na potrebu obavljanja kolnoskopije najčešće su krvava stolica, učestala dijareja koja ne prestaje i drugi simptomi, zbog kojih doktori odlučuju da izvrše kolnoskopski pregled. Kada vam ovo saopšte, doktori će vas ujedno uputiti na to kako bi trebalo da se ponašate i šta je potrebno da radite pre snimanja. 

Najpre, određeni period se menja način ishrane, kako bi se creva što lakše ispraznila i sasvim očistila, što je od ključne važnosti za jasnost i verodostojnost snimka. Uz ovakve instrukcije, od doktora se dobijaju i lekovi za čišćenje, koji uglavnom ne ostvaruju neke neželjene reakcije sa drugim lekovima, ali je ipak potrebno reći lekari tačnu terapiju koja se u tom trenutku uzima, te da li postoji neka alergija na određeni lek ili supstancu.

Kolnoskopija se izvodi uglavnom tako što pacijent leži na boku ili na leđima, a osim nešto neprijatnijeg osećaja, ne postoje bolovi koji se mogu javiti u toku snimanja debelog creva. Svakako, ukoliko osetite jači bol, doktor je tu da vam da neki analgetik, budući da bilo koji vid anestezije nije potreban za ovo snimanje. Kolnoskopija, potpuno snimanje, ne bi trebalo da traje duže od 45 minuta, a doktor u toku snimanja više puta obavlja pregled istih regija debelog creva. Ceo proces se završava tako što najviše do 2 sata pacijent ostaje u ambulanti i onda je sve gotovo.






Srodni tekstovi:


Kandidijaza kod žena: Česti simptomi i preventivne mere

Kandidijaza, poznata i kao vaginalna kandida ili vaginalna gljivična infekcija, čest je problem kod ...

Detaljnije

Kako prepoznati lajmsku bolest?

Verovatno su mnogi čuli za ovu vrstu oboljenja. A treba znati da lajmska bolest nastaje usled uboda ...

Detaljnije

Zašto je važno uzimati probiotik?

100 hiljada milijardi mikroorganizama živi u digestivnom traktu čoveka. Zbunićete se ako samo i poku...

Detaljnije

Da li zaposleni imaju privatnost na poslu?

Ako znate da poslodavac prati svaki vaš korak na poslu, kao i svaki klik, onda znajte da to n...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS