Razvoj medicinske karijere u inostranstvu i alternativa


Zdravlje Zdravlje


Kada se lekari iz državnih Domova zdravlja žale na visinu plate i nedostatak kvalitetne medicinske opreme, ne možete da se ne zapitate kakav kvalitet lečenja se zapravo može ponuditi u državnim ustanovama. U njima su zaposleni nezadovoljni medicinski kadrovi koji često teže ka boljem položaju u društvu i u privatnom životu žele prosperirati više. 


Privatni sektor kao odskočna daska 

Prava odskočna daska u životu medicinskog radnika može biti privatna poliklinika. Ova dobra altrenativa ne samo da lekarima omogućuje da imaju bolju zaradu već radikalne promene načina rada i okruženja. Postoje oni koji žive u strahu od novih mogućnosti pa se usled toga zadovoljavaju radom u državnim ustanovama koje ne obuhvataju njihove kriterijume, ali takođe i oni koji su smeli pa se usled entuzijazma vode poslovnom logikom u kojoj rade na tome da im bude bolje. Mnogo je stručnjaka i u javnom i u privatnom sektoru, a stepen njihovog profesionalnog angažovanja ne određuje se diplomom već posvećenošću prema aktivnom radu. Uprkos mnogim nedostacima i položajima lekara u državnim Domovima zdravlja, lekari uspevaju da se izbore sa iskušenjima i stresom na poslu služeći dobro ili manje dobro svom zvanju. 


Loš imidž državnog sektora

Događa se da prestiž medicinske profesije opada u državnom sektoru. Stare zgrade, otpali malter, neuredne prostorije, zastarela oprema, nemogućnost obavljanja mnogih analiza, neadekvatno zakazani termini - sve su ovo razlozi da se uoči nestabilnost u radu i da imidž jedne ustanove bude nezadovoljavajuć. Usled nedostatka perspektive, niskog standarda društva, loših uslova za razvoj karijere, mnogi mladi lekari ali i medicinske sestre, kao i specijalisti, odlaze da rade u privatne poliklinike, otvaraju svoje medicinske centre, ili se usuđuju na lični razvoj u drugim zemljama gde mogu zaraditi do nekoliko puta više od cifre koju zarađuju u sopstvenoj državi. 


Odlazak medicinskih radnika u inostranstvo 

 U mnogim razvijenim zemljama, potraga za dobrim lekarima je velika. Uslovi su zaista atraktivni, pa je redak slučaj u kojem se medicinski radnici vraćaju u svoju zemlju. Sa kraćim radnim vremenom, fantastičnom platom, besplatnim smeštajem, radnom vizom i osiguranjem, plaćenim ručkom i slično, medicinski radnik u inostranstvu uživaće u plodovima svog rada. Međutim, da bi aplicirao za rad u inostranstvu potrebno je da ispunjava nekoliko zahteva. Obično je to nostrifikovana diploma i polaganje ispita koji potvrđuje stručno znanje, usavršen strani jezik, nepostojanje krivičnih prijava i trogodišnje radno iskustvo. Činjenica je da nije svako talentovan da savlada strani jezik na zadovoljavajućem nivou, ili prosto ne poseduje dugogodišnje radno iskustvo, pa takve osobe ostaju u karijernom deficitu ukoliko se ne snađu u sopstvenoj državi. 


Poliklinika – karijerna alternativa

Mnogo je primera u kojima se lekari dodatno, pored zaposlenja u državnim Domovima zdravlja, bave privatnim radom u poliklinici kako bi stekli veći nivo zarade. Organizacija celokupnog medicinskog osoblja u poliklinikama je bolje uspostavljena. Čak i oni “nerazumni” pacijenti sa povećanim zahtevima biće zadovoljni po pitanju dijagnoze, načina lečenja i prijatnosti stručnih lica. Poliklinika za razliku od državnih zdravstvenih institucija poseduje modernu medicinsku opremu i odlično opremljen enterijer. Osoblje je u potpunosti posvećeno pacijentima, a anonimnost je zagarantovana. Poliklinika kao lider u zdravstvu, pružiće medicinskom osoblju dobar iskorak u karijernom smislu, a pacijentima savršenu negu bilo da se radi o hirurškom lečenju, bolničkom, laboratorijskim uslugama, dijagnostici i drugo…

 

 

 

 








Srodni tekstovi:


ZAŠTO SU PAMUČNE POSTELJINE BROJ JEDAN?

Bez obzira na mnogobrojne materijale od kojih se prave kućni i odevni predmeti, preimućstvo definiti...

Detaljnije

Šta treba znati o lajmskoj bolesti

Lajmsku bolest izazivaju četiri glavne vrste bakterija. Borrelia burgdorferi i Borrelia maionii uzro...

Detaljnije

Nekoliko saveta za organizovanje korporativne proslave

Možda mislite da je korporativne proslave lako organizovati, zato što već imate određeni budž...

Detaljnije

Uloga koju imaju računari u modernom biznisu

Laptop, desktop i srodni uređaji predstavljaju vrste računara koje se veoma frekventno, odnosno svak...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS