Razvoj medicinske karijere u inostranstvu i alternativa


Zdravlje Zdravlje


Kada se lekari iz državnih Domova zdravlja žale na visinu plate i nedostatak kvalitetne medicinske opreme, ne možete da se ne zapitate kakav kvalitet lečenja se zapravo može ponuditi u državnim ustanovama. U njima su zaposleni nezadovoljni medicinski kadrovi koji često teže ka boljem položaju u društvu i u privatnom životu žele prosperirati više. 


Privatni sektor kao odskočna daska 

Prava odskočna daska u životu medicinskog radnika može biti privatna poliklinika. Ova dobra altrenativa ne samo da lekarima omogućuje da imaju bolju zaradu već radikalne promene načina rada i okruženja. Postoje oni koji žive u strahu od novih mogućnosti pa se usled toga zadovoljavaju radom u državnim ustanovama koje ne obuhvataju njihove kriterijume, ali takođe i oni koji su smeli pa se usled entuzijazma vode poslovnom logikom u kojoj rade na tome da im bude bolje. Mnogo je stručnjaka i u javnom i u privatnom sektoru, a stepen njihovog profesionalnog angažovanja ne određuje se diplomom već posvećenošću prema aktivnom radu. Uprkos mnogim nedostacima i položajima lekara u državnim Domovima zdravlja, lekari uspevaju da se izbore sa iskušenjima i stresom na poslu služeći dobro ili manje dobro svom zvanju. 


Loš imidž državnog sektora

Događa se da prestiž medicinske profesije opada u državnom sektoru. Stare zgrade, otpali malter, neuredne prostorije, zastarela oprema, nemogućnost obavljanja mnogih analiza, neadekvatno zakazani termini - sve su ovo razlozi da se uoči nestabilnost u radu i da imidž jedne ustanove bude nezadovoljavajuć. Usled nedostatka perspektive, niskog standarda društva, loših uslova za razvoj karijere, mnogi mladi lekari ali i medicinske sestre, kao i specijalisti, odlaze da rade u privatne poliklinike, otvaraju svoje medicinske centre, ili se usuđuju na lični razvoj u drugim zemljama gde mogu zaraditi do nekoliko puta više od cifre koju zarađuju u sopstvenoj državi. 


Odlazak medicinskih radnika u inostranstvo 

 U mnogim razvijenim zemljama, potraga za dobrim lekarima je velika. Uslovi su zaista atraktivni, pa je redak slučaj u kojem se medicinski radnici vraćaju u svoju zemlju. Sa kraćim radnim vremenom, fantastičnom platom, besplatnim smeštajem, radnom vizom i osiguranjem, plaćenim ručkom i slično, medicinski radnik u inostranstvu uživaće u plodovima svog rada. Međutim, da bi aplicirao za rad u inostranstvu potrebno je da ispunjava nekoliko zahteva. Obično je to nostrifikovana diploma i polaganje ispita koji potvrđuje stručno znanje, usavršen strani jezik, nepostojanje krivičnih prijava i trogodišnje radno iskustvo. Činjenica je da nije svako talentovan da savlada strani jezik na zadovoljavajućem nivou, ili prosto ne poseduje dugogodišnje radno iskustvo, pa takve osobe ostaju u karijernom deficitu ukoliko se ne snađu u sopstvenoj državi. 


Poliklinika – karijerna alternativa

Mnogo je primera u kojima se lekari dodatno, pored zaposlenja u državnim Domovima zdravlja, bave privatnim radom u poliklinici kako bi stekli veći nivo zarade. Organizacija celokupnog medicinskog osoblja u poliklinikama je bolje uspostavljena. Čak i oni “nerazumni” pacijenti sa povećanim zahtevima biće zadovoljni po pitanju dijagnoze, načina lečenja i prijatnosti stručnih lica. Poliklinika za razliku od državnih zdravstvenih institucija poseduje modernu medicinsku opremu i odlično opremljen enterijer. Osoblje je u potpunosti posvećeno pacijentima, a anonimnost je zagarantovana. Poliklinika kao lider u zdravstvu, pružiće medicinskom osoblju dobar iskorak u karijernom smislu, a pacijentima savršenu negu bilo da se radi o hirurškom lečenju, bolničkom, laboratorijskim uslugama, dijagnostici i drugo…

 

 

 

 
Srodni tekstovi:


ZAŠTO SU PAMUČNE POSTELJINE BROJ JEDAN?

Bez obzira na mnogobrojne materijale od kojih se prave kućni i odevni predmeti, preimućstvo definiti...

Detaljnije

Kako odabrati najbolju obuću za decu?

Mada posebno mlađi roditelji često imaju nedoumicu oko toga kada bi trebalo da svom detetu kupe prvi...

Detaljnije

Rent a car kao odličan izbor za obilazak novog grada

Većina turista kada poseti neki grad, kao sredstvo za oblizak znamenitosti koristi autobus ili taksi...

Detaljnije

Kako da vađenje umnjaka bude što manje neprijatno i gotovo bezbolno

Problemi sa zubima mogu da počnu i pre nego što izrastu, kako kod mališana, tako i kod...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS