10. nedelja trudnoće – formiranje organa je završeno, sledi rast i razvoj!


Zdravlje Zdravlje

Trudni ste između 64 i 70 dana. Za to vreme maleno biće u vama završava fazu embriona i započinje fetusnu fazu koju karakteriše razvoj svih organa u telu. Od 10 nedelje trudnoće, pa sve do kraja prvog tromesečja iz nedelje u nedelju organi će polako preuzimati svoje funkcije iako je beba još u stomaku.

I dok se beba ubrzano razvija vama se čini da jutarnje mučnine nikad neće proći. Umor, nervoza, povremena nesanica vas iscrpljuju, ali će sa rastom trudnoće ovi rani simptomi biti iza vas.


Kako izgleda vaša beba u 10 nedelji trudnoće?

Fetus je veličine šljive, dug oko 4 cm, težak oko 8 grama i započinje ubrzan razvoj i transformaciju izgleda.

Glava je nesrazmerno velika u odnosu na telo, a čelo je istaknuto jer i mozak započinje svoj razvoj sa po 250.000 novih moždanih ćelija svakog minuta. Uši su najistaknutije, oči su razmaknute, ali od 10 nedelje trudnoće to će se sve više menjati i ona će dobiti konačne obrise lica.

Na malenim šakama se odvajaju palčevi, a ruke i noge su zgrčene ispred tela, u fetalni položaj. To će se menjati svakim novim danom kada će svi prstići biti razdvojeni, a beba postati sve aktivnija pomerajući ruke i noge. To će se videti na ultra-zvuku već za 7 dana.

Žumančana kesa polako nestaje, a njenu ulogu preuzima placenta koja će se u narednom periodu razvijati brže. Pupčana vrpca je veza između mame i bebe putem koje se beba hrani, ali i prečišćavaju svi toksini uz pomoć tela majke.

Obris kičme se nazire, nervi počinju da se protežu duž kičmene moždine, a u 10 nedelji trudnoće beba počinje i da udiše i izdiše male količine amnionske tečnosti vežbajući pluća.


10 nedelja trudnoće – šta se događa sa telom majke?

Visok nivo HCG hormona je glavni krivac za to što vas mučnina muči već nekoliko nedelja. I ova, 10 nedelja trudnoće je obeležena njome, ali i sve češćim problemima sa probavom i nadimanjem.

Može se javiti i problem sa vrtoglavicom pri naglim pokretima usled promena u arterijskom pritisku pa treba postepeno ustajati i više voditi računa o stabilnosti. 

Unos dosta tečnosti je za trudnice jako važan jer telom cirkuliše veća količina krvi, a od 10 nedelje trudnoće sve je više plodove vode koja se menja na svaka 3 sata. Važno je povesti računa i o zdravom načinu ishrane, ali i izbacivanje nikotina i alkohola iz upotrebe jer je pred bebom važan period završetka pravilnog razvoja do kraja prvog tromesečja.

Kako trudnoća odmiče tako će se smanjivati sve aktivnosti, pa treba birati one koji su prilagođene za trudnice u mesecu u kom se nalazite. Plivanje je jedno od odličnih načina da trudnica vežba i bude aktivna svih 9 meseci trudnoće.

Uskoro će rani simptomi trudnoće biti iz vas! Energija, želja za seksom, pomešana osećanja…sve što vam sada pravi probleme nestaje oko 14. nedelje trudnoće. Radujte se svakom milimetru rasta i razvoja jer je to magija za koju je samo žensko telo sposobno!


Srodni tekstovi:


PVC ili drvena stolarija: Šta izabrati?

Za našu kuću ili stan uvek želimo da izaberemo ono najbolje. Želimo da izaberemo ono š...

Detaljnije

Vrste mašina za rad na visinama

Kako je tehnologija napredovala u svakom smislu, tako se javila i potreba da se u većoj meri olak&sc...

Detaljnije

Stone lampe – neophodne u svakom domu

Stone lampe su uređaji koji upotpunjuju osvetenje svakog doma omogućavajući da se svetlost prilagodi...

Detaljnije

Prvi recepti za kašice za bebe

Sa uvođenjem čvrste hrane u bebinu ishranu kreće se od 6. meseca. Do tada isključiva hrana za bebe j...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS