Prirodni sastojci za čistu kuhinju


Dom

Da li ste znali da za čišćenje te centralne prostorije vašeg doma ne morate uvek posezati za jakim hemikalijama? Priroda nam je podarila snažne saveznike u limunu, sirćetu i drugim prirodnim sastojcima, koji su pravo blago kada je reč o održavanju čistoće i svežine naše kuhinje.

Zašto se okrenuti prirodi? Razlozi su brojni. Za početak, korišćenje prirodnih sastojaka je ekološki prihvatljivo. Ne samo da smanjujemo upotrebu štetnih hemikalija, već i doprinosimo zaštiti naše planete. Takođe, prirodni sastojci su zdravija alternativa. Ne iritiraju kožu, ne ugrožavaju naše zdravlje udisanjem i savršeni su za domove sa malom decom ili kućnim ljubimcima. A što je najbolje, ova rešenja su i više nego ekonomična. Limun, sirće i slični sastojci su lako dostupni i često već imamo u našim domaćinstvima.

Limun kao sredstvo za čišćenje

Ah, limun - taj čarobni citrus čiji nas sam miris podseća na svežinu i čistoću. Ali, jeste li znali da limun nije samo za limunadu? Limunska kiselina, koju ovaj sočni plod obilato sadrži, pravi je mali čistač u svetu domaćinstva. Kiselost limuna čini ga savršenim za razbijanje masnoća i borbu protiv bakterija, što ga čini idealnim za korišćenje u kuhinji. Evo kako možete iskoristiti moć limuna u svom domu:

Čišćenje mikrotalasne
Zaboravite na tvrdokorne mrlje i neprijatne mirise. Jednostavno napunite posudu vodom i dodajte nekoliko kriški limuna, pa je stavite u mikrotalasnu. Uključite na visokoj temperaturi nekoliko minuta. Para koja se stvara uz pomoć limuna omekšaće svu prljavštinu, a vi ćete lako moći da obrišete unutrašnjost mikrotalasne bez mnogo truda.

Uklanjanje mrlja sa radnih površina
Limun nije samo za ukus u kolačima, već i za blistave radne površine. Iscedite malo limunovog soka direktno na mrlju, ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim obrišite vlažnom krpom. Limunska kiselina će razgraditi masnoće i osvetliti površinu, ostavljajući vašu kuhinju ne samo čistom, već i mirisnom.

Osvežavanje sudopere
Da li vam smeta miris iz sudopere? Limun dolazi u pomoć! Samo prepolovite limun i iscedite ga direktno u odvod, a zatim isperite toplom vodom. Ovaj trik pomoći će da se eliminiše neprijatan miris, a vaša sudopera će mirisati sveže i čisto.

Sirće - Univerzalni Čistač

Kada je reč o čišćenju, sirće je pravi superjunak! On je prirodni dezinficijens i odmašćivač, što ga čini savršenim za širok spektar upotreba u čišćenju. Zbog svoje kiselosti, sirće je odlično u razbijanju masnoća, uklanjanju nečistoća i ubijanju bakterija. Evo nekoliko načina kako možete iskoristiti moć sirćeta u svojoj kuhinji:

Čišćenje prozora i ogledala
Zamagljeni prozori i ogledala sa otiscima? Sirće će to rešiti u trenu. Pomešajte jednake delove sirćeta i vode u sprej boci, poprskajte na prozore ili ogledala, i obrišite mekom krpom ili novinskim papirom. Rezultat? Kristalno čisti prozori i ogledala bez tragova i mrlja.

Uklanjanje kamenca sa česmi
Kamenac na česmama može biti prava noćna mora, ali ne i kada imate sirće pri ruci. Natopite krpu u sirćetu i obavijte oko česme. Ostavite da deluje nekoliko sati (ili preko noći za tvrdokorni kamenac), a zatim isperite vodom. Česme će zablistati bez traga kamenca.

Dezinfekcija daski za sečenje
Daska za sečenje može biti plodno tlo za bakterije, ali sirće je tu da pomogne. Nakon pranja daske, prebrišite je rastvorom sirćeta. Ovo ne samo da će dezinfikovati površinu, već će i neutralisati neprijatne mirise, poput mirisa belog luka ili crnog luka.


Da rezimiramo, korišćenje limuna, sirćeta, i drugih prirodnih sastojaka u čišćenju donosi brojne prednosti: od ekološke održivosti i zdravlja vašeg domaćinstva, do ekonomičnosti i lakoće upotrebe.
Zapamtite, svaki korak ka prirodnijem načinu života je korak ka zdravijem i srećnijem domu.






Srodni tekstovi:


Razvoj medicinske karijere u inostranstvu i alternativa

Kada se lekari iz državnih Domova zdravlja žale na visinu plate i nedostatak kvalitetne medicinske o...

Detaljnije

Praktični saveti za čišćenje i održavanje automobila

Čistoća i održavanje automobila nije samo estetsko pitanje, već i faktor koji direktno utiče na njeg...

Detaljnije

Šta je kolnoskopija i kako se izvodi

Uzroci smrti u našoj zemlji i regionu danas su u najvećoj meri predstavljeni kroz dva uzroka....

Detaljnije

Nekoliko saveta za organizovanje korporativne proslave

Možda mislite da je korporativne proslave lako organizovati, zato što već imate određeni budž...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS