Praćenje ovulacije kao metod planiranja porodicePraćenje ovulacije je metod praćenja plodnih dana u okviru menstrualnog ciklusa koji parovi koriste kao metod prirodnog planiranja porodice. Neki parovi praćenje ovulacije koriste i kao metod kontrole začeća. Međutim, njegova pouzdanost u tom smislu je upitana a osim toga ne pruža zaštitu od polno prenosivih bolesti.

Ovulaciju je moguće pratiti na nekoliko načina od kojih su najpopularniji metod kalendara, praćenje bazalne temperature tela, testovi urina i testovi pljuvačke. Ako znate kada ovulirate, možete imati odnose ne samo na dan očekivane ovulacije već i dva, tri dana pre toga, obzirom da spermatozoidi mogu preživeti i do pet dana u materici.


Praćenje ovulacije - metod kalendara

Ukoliko imate redovne menstrualne cikluse a to podrazumeva isti broj dana ciklusa iz meseca u mesec, ovuliraćete oko dve nedelje ili 14 dana pre početka sledeće menstruacije. Kao prvi dan ciklusa računa se prvi dan menstruacije a kao poslednji dan ciklusa - dan pre nego što dobijate narednu menstruaciju.

Pored vođenja kalendara ovulacije, pažnju treba obratiti i na simptome ovulacije kao što su tačkasto krvarenje, grčevi u stomaku, pojačan vaginalni sekret, bolne i osetljive grudi, promene raspoloženja. U svom kalendaru ovulacije možete beležiti i vreme pojave ovih simptoma.


Praćenje ovulacije merenjem bazalne temperature tela

Bazalna temperatura tela je tela koja se meri ujutru, odmah nakon buđenja i pre nego što ustanete iz kreveta. Temperaturu je najbolje meriti preciznim digitalnim toplomerima. Konstantan porast bazalne temperature ukazuje na ovulaciju. Izmerene vrednosti možete beležiti u kalendar ovulacije ako ga vodite.


Testovi urina za praćenje ovulacije

Testovi za praćenje ovulacije pomoću urina slični su kućnim testovima za utvrđivanje trudnoće. Oni pokazuju kada je nivo LH hormona porastao. LH (luteinizirajući hormon) je hormon koji dovodi do sazrevanja i izbacivanja jajne ćelije u jajovod. Njegov porast u sredini ciklusa je znak da je došlo do ovulacije.

Povećanje LH hormona ukazuje da će do ovulacije doći u roku od 12 do 36 sati. Tada se preporučuje da imate redovan seks u narednih nekoliko dana.

Test se mora raditi u nekoliko uzastopnih dana kako bi se uočio porast LH hormona. Recimo,

ako se testirate redovno tokom pet dana, imate oko 80% šanse da predvidite ovulaciju, ako se testirane tokom 10 dana, šanse su 95%.


Praćenje ovulacije na osnovu pljuvačke

Komplet za praćenje ovulacije pomoću pljuvačke uključuje malo sočivo nalik mikroskopu na koji se stavlja kap pljuvačke. Naime, tokom ovulacije dolazi do hemijskih promena u pljuvački, odnosno kako raste nivo progesterona povećava se prisustvo soli u njoj i kada se uzorak osuši on poprima izgled kristala nalik paprati.

Kap pljuvačke stavlja se direktno  na sočivo i ostavlja da se osuši oko pet minuta. Nakon toga, ukoliko se na uzroku pljuvačke razviju karakteristični kristali, ovulacija će se verovatno dogoditi u roku od 31 do 72 sata od nastanka prvih formacija.


Praćenje promena cervikalne sluzi

Ovo nije jedna od najpopularnijih metoda za praćenje ovulacije ali može biti korisna ili služiti kao dopuna ostalim metodama. Treba svakako znati da cervikalna sluz u vreme ovulacije počinje da se razređuje, providna je i klizava. Na taj način olakšava put spermatozoidima kroz grlić materice i obezbeđuje im alkalnu sredinu u kojoj mogu da prežive.

Ukoliko niste sigurni koja metoda za praćenje ovulacije vam najviše odgovara, najbolje je da se posavetujete sa svojim izabranim lekarom.Srodni tekstovi:


Probiotik – prirodni saveznik digestivnog sistema

Probiotici su živi mikroorganizmi koji su od izuzetne koristi za naš digestivni sistem. Oni p...

Detaljnije

Vakcinacija u trudnoći - šta se (ne) preporučuje

Vakcinacija u trudnoći nije razlog za brigu iako većina trudnica strahuje za zdravlje bebe kada treb...

Detaljnije

Običan bol ili je ipak reč o diskus herniji?

Imate bol u leđima? Budite se ukočeni i stalno vas boli vrat? Kada se desi da vam se uklešti ...

Detaljnije

Kišobran ili klasična kolica za bebe? Ovo su prednosti i mane i jednih i drugih, a evo šta savetuju iskusni roditelji

U periodu trudnoće, dok budući roditelji čekaju da se beba rodi uglavnom prave velike planove, raspi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS