Koncept balansirane ishrane za decu - kako da obogatite ishranu mališana?


Porodica Zdravlje Zdravlje

Kako bi se dete pravilno razvijalo i raslo u prvim godinama života, važno je da se obezbedi odgovarajući odnos svih  hranljivih materija kojih ima u majčinom mleku ili adaptiranoj formuli, koju beba pije u prvim mesecima života. Takav pristup ishrani dece naziva se koncept balansirane ishrane. Koncept balansirane ishrane posebno je važan nakon što beba počne da uzima čvrstu hranu. Uvođenjem čvrste hrane, ne isključuje se mlečni obrok, on je i dalje osnova bebine ishrane. Aptamil 3 i 4, dohrana za bebe  je idealan mlečni obrok koji se uvodi pošto je dete prestala da doji.


Zbog čega se dohrana za bebe uvodi u ishranu?

Svedoci smo toga da se na društvenim mrežama često vode polemike na temu: Kada mama treba da prestane da doji? Iako pedijatri savetuju da mame, koje imaju dovoljno mleka, mogu da doje i do trećebebine godine, odgovor na pitanje je jednostavan: Dojenje prestaje onda kada mama i beba to žele. Možda je važnije pitanje: Kako prestati sa dojenjem? Svakako da je nagli prekid stresan i za mamu i za bebu. Treba postepeno smanjivati podoje, odvikavanje može da traje i nekoliko nedelja, pa kada se beba navikne na adaptirano mleko, onda menjati jedan po jedan obrok i kombinovati sa dohranom. Od uzrasta i potrebe deteta,  zavisi i izbor formule koju će dete da uzima, a te formule se razlikuju po mirisu, ukusu, sastavu, svarljivosti, kalorijskoj vrednosti. Iako je majčino mleko najbolje za bebu, mlečne formule su napravljene tako da, zadovolje nutritivne i energetske potrebe i dece od tri i četiri godine. Važno je da roditelji znaju da je najbolje adaptirano mleko ono koje odgovara uzrastu i potrebama bebe. Aptamil 3 i 4, dohrana za bebe ima mlečne formule koje su obogaćene vitaminima i mineralima potrebnim mališana u uzrastu od 3 i 4 godine. Prvi rođendan je veoma važan u odrastanju deteta, zato što su mališanima u tom uzrastu ptrebni hranljiviji sastojci koji će pogurati rast i dati energiju za sve aktivnosti u toku dana. 

Teško je obezbediti sve hranljive sastojke samo iz čvrste hrane, često bebe u tom  uzrastu odbijaju da prihvate takve obroke, zato je jednostavnije da se hranljivi sastojci obezbede iz formule.  Pravilnu ishranu nakon mališanovih navršene dve i tri godine omogućava Aptamil 3 i 4, dohrana za bebe, osmišljena da upotpuni ishranu deteta.


Aptamil 3 – dohrana za bebe

Aptamil 3 je namenjen za ishranu deteta koje sa majčinog mleka i standardne mlečne formule prelazi na kravlje mleko. Ima više proteina i ugljenih hidrata u odnosu na standardne formule. Od kravljeg mleka ima manje elektrolita, sadrži kvalitetnije masti, odgovarajući sadržaj vitamin i mikroelemenata i dodate probiotike. Bez glutena je, ali sadrži vitamin C I D, gvožđe, jod, cink.


Aptamil 4 – dohrana za bebe

Aptamil 4, dohrana za bebe, tako je osmišljena da obezbedi hranljive materije koje se ne nalaze u  dovoljnim količinama u kravljem mleku, a neophodne su u ishrani male dece. Odlaganje uvođenja kravljeg mleka u ishranu manje dece je dobra odluka, zato što je pravilna ishrana u prvim godinama života važna za fizički, mentalni i psihološki razvoj dece. Ova formula je bolja od kravljeg mleka, sadrži manje zasićenih masti, natrijuma i proteina,a vise vitamina, minerala i mikroelemenata nego kravlje mleko, ali ipak dovoljno. Obogaćena je gvožđem kako bi sprečila anemiju I postavila temelj zdravog života.






Srodni tekstovi:


Putovanje u inostranstvo bez velikih troškova i skupih aranžmana turističkih agencija?

Putovanja u inostranstvo su vrlo popularna. Primarno zbog toga što mnogi odlaze na odmor &nda...

Detaljnije

Kako upotrebom nove tehnologije možete značajno unaprediti svoje poslovanje?

Kompanije se danas susreću sa velikim brojem izazova u svom poslovanju. Međutim, zahvaljujući razvoj...

Detaljnije

PRESELJENJE, JEDNA VELIKA GLAVOBOLJA?

Ideja o selidbi može zvučati kao velika avantura. Medjutim za većinu ljudi, proces selidbe je ogrom...

Detaljnije

Zbog čega je bolje raditi iz kancelarije: Kako radni prostor i atmosfera utiču na produktivost?

Bojne promene na planu organizacije poslovnih procesa modernih poslovanja, koje su mahom u vezi sa m...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS