Povećana potražnja dostave hrane


Hrana i piće

Zašto je ovaj potrošački trend toliko popularan?

Dostava hrane je kurirska usluga preko koje restorani, barovi, pabovi i prodavnice dostavljaju hranu ili druge proizvode na zahtev potrošača. Kod nas se ovakav vid isporučivanja sastojao iz telefonskog poziva upućenog kafani, a zatim i skupljaju hrane odlaskom u kafanu. Međutim, sada imamo još bolju i jednostavniju mogućnost, a to je da pozovemo ili naručimo hranu preko sajta ili aplikacije i hrana će nam doći na željenu adresu za ne više od 2 h. 

Dostava hrana može pored burgera, pice i sendviča da uključuje i kuvana jela kao i namirnice iz supermarketa, dok neki drugi načini dostave uključuju i ugostiteljstvo i veleprodaju. 

Kada je sve započelo sa dostavom hrane?

Prvi slučaj dostave hrane poznat istoriji jeste 1889. godina i dostava pice kraljevskom paru, kralju Umbertu i kraljici Margariti, koji su tražili da im slavni pica-majstor i tvorac pice Margarite, Rafael Esposito isporuči picu u palatu u Napulju. 

Prva asocijacija na Ameriku je brza hrana i dostava hrane, pa je negde očekivano da je ovakav tip usluge posle Italijana zabeležen u Americi. Isporučivanje hrane popularizovala je srednja građanska klasa 50-ih godina XX veka, koja se retko kretala i slabo obilazila restorane, što je uslovilo pojavu dostava hrane. 

Prednosti i mane:

Iako je dostava hrane prilično korisna stvar sa mnogo dodatnih prednosti ipak postoje i određeni problemi. U ovom članku ćemo ispitati prednosti i nedostatke ove delatnosti. 

Prednosti dostave hrane i namirnica

Ne morate se doterivati

Velika prednost dostave je to što ne morate da izlazite napolje samo da biste jeli. Neki restorani imaju određen dress code, a vi možda niste tog dana raspoloženi za tako nešto, pa se dostava čini savršenom. 

Svoju omiljenu hranu možete jesti ispred TV-a

Mnogi vole da ručaju uz seriju ili film, a dostava im pomaže da nemaju obavezu pripremanja hrane i žurenja da bi se uhvatio početak serije.

Dostava hrane štedi vaše vreme

Dostava je odlična usluga ako vam se ne najave gosti, a vi nemate čime da ih poslužite. Dostava je odlična i kada tačno znate da vam dolaze gosti, jer što biste proveli ceo dan u kuhinji, a pre toga po supermarketima. Dostava je uvek dobro rešenje za bilo koja veća okupljanja poput proslave rodjandana, slave i slično. 

Dostava hrane naročito znači starijim osoba i osobama koje imaju poteškoće sa kretanjem

Kada je u pitanju priprema i dostava hrane nekim ljudima ona zaista olakšava život. Međutim, koliko god pričamo o tome da je odlično za starije najviše je mlađe populacije, koja koristi usluge dostavljanja hrane. Bilo bi lepo da starije osobe ili osobe sa nekim poteškoćama uputite na verodostojne aplikacije ili sajtove za dostavu hranu, kao i za brojeve telefona ukoliko nemaju internet ili mobilne telefone. 

Dostava omogućuva da probate više jela 

Kada smo u restoranu nekako uvek naručimo jedno te isto, a dostava omogućava duže vreme za razmišljanje, pa i prostora da odaberete nešto drugačije. Pored toga dostava utiče povoljno na sticanje novih mušterija što se tiče restorana jer će oni koji su probali njhova jela preko usluge dostave sigurno svratiti nekada i u sam restoran.

Nedostaci dostave hrane i namirnica

Kvalitet hrane može biti drugačiji

Dešava se da jedno jelo koje uvek jedete u restoranu ne bude baš najbolje dok čekate dostavu zbog dužine puta. Jelo se može ohladiti, a i sam doživljaj nije isti. Jelo dobijate u papirnatoj ili plastičnoj kutiji, odnosno foliji, a u restoranu se jelo služi na tanjir. 

Dostava može dodatno koštati

Često se dostava hrane plaća i to je jedna od glavnih mana pored kvaliteta hrane, ali mnoge aplikacije i sami restorani nude besplatnu dostavu ukoliko naručite hranu u određenoj vrednosti. 

Postaćete lenji i asocijalni

Ovo su ekstremni nedostaci usluge dostavljanja hrane jer se može desiti da prilikom učestalog poručivanja hrane više ne poželite da ikad spremite sami hranu kod kuće zbog čega treba biti vrlo obazriv. 
Srodni tekstovi:


5 stvari koje treba da uradite kako biste uštedeli novac za vreme korone

Pandemija korone virusa je potrajala duže nego što smo mogli i zamisliti kada smo prvi put ču...

Detaljnije

Nekoliko korisnih saveta za ljubitelje nakita

Nošenje nakita predstavlja pravo zadovoljstvo i stvara potrebu da se on stalno kupuje. Dobar ...

Detaljnije

Kako da dobijete najbolje osvetljenje za iznajmljene stanove

Evo korisnog vodiča za postizanje najboljeg, najekonomičnijeg načina za osvetljenja za iznajmljene s...

Detaljnije

Ureaplazma - infekcija koju možda imate, testirajte se obavezno

Ukoliko imate česte urinarne ili genitalne infekcije, bilo bi dobro da se testirate na ureaplazma ba...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS