Najbolji materijali za posteljinu


Dom


Materijali i boje su važni u svetu mode, likovne umetnosti, enterijeru i uređivanju doma. Međutim, boje i materijali ne utiču samo na kompletan izgled već i na stepen komfornosti i prijatnosti životnog prostora. Istraživanja su pokazala da određene boje utiču na raspoloženje ljudi, te da za svaku prostoriju u kući postoji posebna boja kako bi podstakla željenu atmosferu i pozitivnu energiju. Tako na primer, ukoliko radite od kuće, poželjno je da vaša kancelarija ili radna soba bude okrečena u plavu boju kako bi podstakla dobru radnu energiju i aktivnost, a smanjila potrebu za spavanjem. Isto tako, za spavaću sobu se preporučuje nežna zelena boja zidova koja vas polako sa kvalitetnom posteljinom vuče u svet snova.  

Šta kaže većina?

Za mnoge simbol kvalitetne posteljine, predstavlja pamuk. I tu nema greške. Činjenica je da, pamuk kao prirodni materijal, zbog svoje mekoće, izdržljivosti, sposobnosti da upija vlagu i slično, nosi uveliko zastavicu nad ostalim materijalima koji se koriste za izradu posteljine. Otuda kada tražimo jastuk, jorgan, prekrivač ili bilo koji element iz seta za spavanje najradije se okrećemo pamučnom asortimanu. Međutim, pored pamuka, postoje još neki materijali koji su dobar izbor kada želite da osnažite i osvežite svoj prostor i priuštite sebi kvalitetan i dobar san. O svim kvalitetnim materijalima za posteljinu čitajte u nastavku teksta.  

Pamučna posteljina

Pamuk je toliko otporan materijal da se koristi za izradu raznovrsnih predmeta i u toliko različite svrhe. Pamuk može imati kraća i duža vlakna. I jedna i druga koriste se u posebne svrhe. Duga vlakna spadaju u grupu najkvalitetnijih, te se koriste uglovnom za izradu fine tkanine i čipki. Ranije je ovaj tip pamučnih vlakana bio zadužen za peškire i prekrivače, ali danas za pomenutu proizvodnju dominiraju kraća pamučna vlakna i druge vrste materijala, a među njima najviše je sintetike. 

Kraća vlakna dominiraju u proizvodnji konca, pamučne vune, zavesa, prekrivača i slično. Ranijih godina, pamučna posteljina bila je jedna od najrasprostanjenijih na marketu. Cena je išla uz kvalitet posteljine, ali se sa sigurnošću može reći da je koštala mnogo manje nego što je danas slučaj sa cenom pamučne posteljine, jer se nažalost vrlo retko može naći posteljina u čijem sastavu je 100% pamuka. Prijatnost, mekoća, udobnost, izdržljivost i vrlo jednostavno održavanje i pranje svakako ide u prilog činjenici zbog čega je pamuk zasluženo na prvom mestu kada je u pitanju izbor materijala za posteljinu. 

 Svilena posteljina

Svila je jedan od najskupljih materijala, a nekada i nedostižan. Srećom, postoji ekonomičnije rešenje, a to je pamučni saten. Pamučni saten je vrlo srodan svili, kada je u pitanju mekoća, prijatnost i osećaj luksuza. No, vratimo se svili, glavno obeležje, pored neverovatne prijatnosti jeste njeno hipoalergeno svojstvo.

Satenska posteljina

Saten kao i svila odiše luksuznošču i romantikom. Posebno je zanimljivo za uređenje spavaće sobe mladih bračnih parova, ali nemojte da vas to sprečava da unesete malo neobičnosti u svoj dom. Ukoliko volite svetlucave stvari, saten je dobar izbor, a što se tiče materijala nema greške. Postoji posebna vrsta satena, a već smo je spomenuli, to je pamučni saten. Pamučni saten je zapravo pamuk koji se obrađuje na specifičan način dajući tkanini svilenkast izgled i mekoću. Ovaj materijal, opet može biti dobro rešenje za one koji žele da im izgled spavaće sobe ne bude tako napadan kao što bi to bio slučaj sa čisto satenskom posteljinom. 








Srodni tekstovi:


KORISNI SAVETI ZA ODRŽAVANJE ZAVESA

Svaki enterijer bilo da se radi o domovima, poslovnim prostorima i drugim javnim ustanovama oplemenj...

Detaljnije

Šta sve utiče na povećanje nivoa hormona sreće?

U današnjem užurbanom svetu, gde se suočavamo sa različitim izazovima i stresovima, svi težim...

Detaljnije

PAKOVANJE ZA LETOVANJE: SPISAK STVARI KOJE SE MORAJU NAĆI U VAŠEM KOFERU

Jedna od možda najčešćih i kako je neki nazivaju večitih dilema jeste ona koju vezujemo za pa...

Detaljnije

Kako da sačuvate dragocenosti u kući?

Svi smo se našli u situaciji kada smo poželeli da imamo mesto na koje možemo da odložimo važn...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS