Renoviranje kupatila – o čemu treba voditi računa


Dom Dom


Adaptacija ili renoviranje kupatila nije ni malo jednostavan i lak zadatak. Bilo da li ste kupili nov stan, odlučili da renoviranje vaše staro kupatilo ili vam je jednostavno pukla cev i renoviranje se nametnulo samo od sebe, čeka vas ozbiljan rad, ali vredan truda. 

Prilikom sredjivanja kupatila izuzetno je važno napraviti dobar raspored svih elemenata tj. adekvatan položaj sanitarija, uredjaja i ostalih detalja, odabrati adekvatnu boju i stil koji odgovaraju veličini i obliku kupatilskog prostora. Naravno, najbolje rešenje je da angažujete stručnjaka-arhitektu. Tekst koji sledi će vam ukazati na šta treba da obratite pažnju i kako da odaberete adekvatnu opremu i materijal za vaše kupatilo. 


Faze adaptacije kupatila

Profesionalce iz firme Jugenterijer pitali smo koje su faze adaptacije kupatila. 

Ako se odlučite da angažujete arhitektu prva faza je naravno je projektovanje vašeg budućeg kupatila u skladu sa vašim željama i smernicama. Prilikom renoviranja kupatila podrazumeva se da pre svega treba izvršiti proveru instalacija i vodovodnih cevi. Pre nego što vodoinstalater počne sa radom, obavestite komšije da izvodite radove, napišite koliko će radovi trajati i da se izvinjavate zbog buke. Takodje, kad budete isključivali vodu u zgradi obavezno obavestite komšije na vreme. 

Nakon provere instalacija i vodovodnih cevi sledi zamena pločica i sanitarija (kada/tuš kabina, toaletna šolja, bide, lavabo,..). Sa majstorima i stručnjakom pre kupovine obavezno dogovorite potrebne dimenzije.  Prilikom kupovine pločica vodite računa da kupite više pločica nego što vam je potrebno jer može doći do oštećenja prilikom postavljanja. 

Zatim, sledi krečenje kupatila – plafona ili dela iznad pločica ako nisu celi zidovi u pločicama. Krečenjem se ubijaju bakterije i preporučuje se ne samo zbog estetskih razloga već i zdravstvenih. Bitno je da se boja zidova i plafona uklopi sa bojom pločica. 

Na samom kraju renoviranja kupatila ide odabir kupatilskog nameštaja (ormarići, ogledala, držači za sapun, peškire, svetiljke,..) koji će vašem novom kupatilu dati konačan izgled.  


Koliko košta renoviranje kupatila

Cena renoviranja kupatila zavisi od vrste radova koje ćete izvoditi. Bitno je da za svaki slučaj odvojite veći iznos novca od onog koji pokazuje predračun jer kod sredjivanja kupatila često dodje do iznenadnih nepredvidjenih troškova. 

Radovi koji ulaze u renoviranje kupatila i njihova okvirna cena su:

- rušenje starog kupatila (skidanje starih pločica, starih cevi, iznošenje šuta,..) - 100-150 evra

- postavljanje nove vodovodne instalacije (nove cevi, ventili, vodokotlić,..) - oko 450 evra sa materijalom

- rad na elektroinstalacijama (utičnice, rasveta,..) - cena zavisi od obima i vrste posla

- postavljanje hidroizolacije oko tuš kabine/kade – cena za prosečnu kadu oko 100 evra

- postavljanje pločica – oko 8 evra po kvadratnom metru (samo postavljanje, bez materijala)

- krečenje plafona

- montiranje sanitarija – okvirna cena po komadu je 30 evra

Na ove cene se dodaju troškovi za potreban materijal – pločice, lepak, sanitarije, slavine, nameštaj za kupatilo.


Kako odabrati adekvatne pločice 

Nemojte napraviti grešku pri odabiru pločica. Naime, vodite računa da postoje podne i zidne pločice. Zidne pločice mogu da se stave samo na zidove, a podne mogu i na zid. U poslednje vreme “in” su pločice koje imitiraju prirodne materijale (drvo ili kamen). Kupatilo možete učini zanimljivijim ako izaberete neke dekor pločice ili mozaike i postavite ih kao borduru. 

Boja može mnogo uticati na doživljaj prostora i njegove veličine. Ako vam je kupatilo malo odaberite pločice svetlijih boja ili ako vam se ipak svide neke tamnije pločice stavite ih samo na jedan zid. Takodje, moderan dizajn i bordure za mala kupatila treba pažljivo birati. 


Odabir opreme za kupatilo

Pored dobrog majstora i planiranje kupatilskog nameštaje i finalno dizajniranje detaljima je izuzetno bitno. Kupatilski nameštaj se fiksira i ako pogrešite godinama ćete biti nezadovoljni funkcionalnošću kupatila. 

S obzirom da je kupatilo prostorija u kojoj se značajno menja temperatura i vlažnost vazduha bitno je odabrati materijale koji su proizvedeni upravo za takve promene i uslove. Preporučuju se podne pločice koje se ne klizaju, da masa za fuge bude vodootporna, da drvo bude adekvatno obradjeno, da se koristi vodootporni presovani materijal, da staklo na tuš kabini bude odgovarajućih karakteristka. 


Kako odabrati sanitarije za vaše novo kupatilo 

Da bi kupatilo bilo praktično, funkcionalno i lepo i samom opremanju kupatila treba posveti posebnu pažnju. Ljudi često pogreše prilikom kupovine sanitarija jer nabave sanitarije neogovarajućih dimenzija. Naime, često na nagovor prodavca ili zato što im se neki element svidja jer je lepo dizajniran ili zbog samog brenda kupe prevelik neki element i tako smanje funkcionalnost kupatila. Kupatilo koje je prostrano na ovaj način može postati nekomforno. Ne treba zaboraviti da ispred estetike ipak treba da stoji funkcionalnost. 

Takodje, česta greška je da slavina (baterija) neodgovara veličini lavaboa ili da nije postavljena na pravom mesto i da onda prilikom pranja ruku voda prska ili da nema dovoljno mesta. U malom kupatilu je izuzetno bitno odabrati svaki elemente odgovarajuće veličine da u celini gledano celo kupatilo bude funkcionalno.  Police i ormariće takodje, treba pozicionirati na pravim mestima.


Finalno uredjenje kupatila 

Prilikom kupovine prateće opreme za kupatila i ostalog aksesoara u njemu vodite računa o stilu i boji. U kupatilu kao i u ostalim delovima stana treba da postoji stil kojeg ćete se pridržavati.  Za finalno uredjenje kupatila možete se inspirisati u raznim časopisima koji se bave uredjenjem enterijera i prostora. Akcentovanim detaljima tj. sitnim detaljima u boji koje ćete pažljivo uklopiti u preuredjeno kupatilo dobićete opuštajuću atmosferu.  

Najvažniji element pored sanitarija u kupatilu je naravno ogledalo. Pored funkcionalnosti ogledalo može vrlo da doprinese celokupnom utisku prostora. Ako ste u mogućnosti, stavljanje ogledala na suprotne strane zidova tako da se medjusobno reflektuju učinićete da vaše kupatilo deluje prostranije jer staklo daje iluziju većeg prostora.  

Detalji jarkih boja mogu takodje, prostor učiniti prostranijim. Zato stručnjaci za enterijer preporučuju da peškiri, prostirke i ostali predmeti u kupatilu budu jarkih boja. Vrlo lep “modni“ detalj u kupatilu mogu biti i biljke. Iako većina ne uspeva u kupatilu zbog obično manjka svetlosti i prevelike vlage, postoje vrste koje je moguće držati. Ukoliko u kupatilu uopšte nema svetla sličan efekat se može postići i veštačkim biljkama. U prodavnicima sa stvarima za uredjenje kuće može se naći izuzetno lepo i kvalitetno veštačko cveće.  

U modernom kupatilu trend je da se kozmetika i ostali sitni aksesoar drži van ormarića na nekim lepim, staklenim policama ili visećim stalažima. Sitni detalji kao što su omiljeni parfem na polici ili korpica sa ručno radjenim sapunima od vašeg kupatila mogu napraviti izuzetno prijatno mesto za opuštanje. A dodavanje mirišljavih štapića ili ukrasnih sveća omogućiće i aromatično zadovoljstvo. 

Poslednji element prilikom projektovanja i renoviranja kupatila je osvetljenje za kupatilo. Ne zaboravite da adekvatnim osvetljenjem možete prostor učiniti vizuelno još zanimljivijim a ono što je danas moderno i aktuelno je svakako led šinska rasveta

Nakon renoviranja kupatila ostaje vam samo da utonete pod tuš ili se potopite u kadi i uz prijatnu muziku sa telefona ili radija prepustite se vodi, aromatičnim mirisima i uživate u zasluženoj relaksaciji. 








Srodni tekstovi:


Uštedite kupovinom na stovarištima

Vrlo dobro ste upućeni da prodavci nažalost često preuveličavaju kvalitet svojih proizvoda. Kada ode...

Detaljnije

ŠTA TREBA ZNATI O NOSAČIMA ZA TV PRE KUPOVINE?

Nosač za TV je investicija koja se kupuje kao dugoročno rešenje za vaš prostor. To ne ...

Detaljnije

Vrste mašina za rad na visinama

Kako je tehnologija napredovala u svakom smislu, tako se javila i potreba da se u većoj meri olak&sc...

Detaljnije

Odlične ideje za poklone kada idete na babine

Na zapadu baby shower kod nas babine. Običaj nalaže da se u jednom trenutku krene u posetu domu gde ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS