Prodaja stana u svega nekoliko koraka


Ekonomija Ekonomija

Za samo donošenje odluke o prodaji stana potrebno je mnogo više angažovanja i zalaganja, od određivanja cene, pripreme za samu prodaju pa do njegovog oglašavanja. U daljem tekstu potrudićemo se da vam na što lakši način objasnimo šta je sve potrebno za uspešnu prodaju nepokretnosti.


Prvi korak: Određivanje cene nepokretnosti

Pre same odluke o prodaji nepokretnosti potrebno je da proverite kako se kreću cene na samom tržištu. Pre nego što se sami upustite u analizu tržišta, uvek možete da se obratite agentima za nekretnine. Agenti će nakon obilaska i pregleda vašeg stana dati procenu trenutne vrednosti vaše nepokretnosti. Ukoliko se odlučite sami da prodajete nepokretnost, evo na šta treba da obratite pažnju. Bitno je da znate da lokacija prodaje nepokretnost. Ukoliko se vaša nepokretnost nalazi u centru Novog Sada, možete očekivati da ćete je prodati skuplje u odnosu na nepokretnost iste kvadrature koja se nalazi u okolini Novog Sada. Kako se kreću cene ćete najlakše proveriti tako što ćete u pretrazi kucati prodaja stanova Novi Sad i dodati naselje ili lokaciju na kojoj se nalazi vaša nekretnina. Takođe na samu cenu utiče i spratnost stanova. Najskuplji su stanovi na početnim spratovima, dok se po nižim cenama prodaju stanovi u suterenu i potkrovlju. Zatim bitna je i struktura stana, stanovi manje kvadrature brže se prodaju od onih koji su veće površine. Takođe na samu cenu utiče da li zgrada u kojoj se stan nalazi ima lift ili ne, da li u stanu postoji terasa ili francuski balkon, kakav vid grejanja se koristi u stanu, da li je etažno ili grejanje na gas. Isto se obraća pažnja koliko je osvetljen stan, nije sve jedno da li je stan lociran na istočnoj ili južnoj strani. Isto veliki uticaj na samu cenu stana ima blizina škole, vrtića, parka za decu, dom zdravlja, pijace i marketi.


Drugi korak: Priprema stana za prodaju

Ovaj korak podrazumeva da procenite stanje u kojem se vaš stan nalazi i ukoliko je potrebno da obavite dodatne prepravke ili izmene pre nego što ga stavite u prodaju. Procena stanja podrazumeva da ste proverili u kakvom je stanju vaša stolarija, instalacija, vodovodne cevi, da li je potrebno okrečiti zidove, popuniti pukotine u parketu. Znajte da samo ulepšavanje pre same ponude i te kako može da utiče kako na povećavanje same cene stana, tako i da vaš stan na prvo gledanje postane primamljiv.


Treći korak: Oglasite vašu nepokretnost 

Postoje razni načini putem kojih možete oglasiti vašu nepokretnost i brže doći do potencijalnih kupaca. Najbolji način je preko interneta jer se celokupna dešavanja u pogledu ponude i tažnje stanova odvija baš tu. Postoje mnogi portali za nekretnine na kojima možete reklamirati vašu nepokretnost. Prvo je potrebno da napravite dobre i ubedljive fotografije stana, to predstavlja pravi marketinški pogodak jer kupce zanimaju samo oglasi sa fotografijama. Obavezno pored fotografija navedite glavne karakteristike stana i postavite cenu koju ste odredili. Kao glavne karakteristike stana navedite sve one stavke koje smo naveli u prvom koraku: lokacija stana, spratnost, postojanje lifta ili ne, grejanje, parking, orjentisanost stana, blizina škole, vrtića, sve što smatrate bitnim da biste privukli što više kupaca. 


Četvrti korak: Pripremite se na gledanje stana

Krajnja faza je gledanje stana i primanje ponuda. Ako ste se odlučili za agenta za nekretnine, oni će umesto vas obaviti sve što smo naveli u prethodnim koracima, čak i učestvovati u pregovorima. Ako to radite sami, morate da učestvujete u pregovorima.  Sledeći korak je prihvatanje ponude, skupljanje papira za zaključenje ugovora i na kraju prodaja stana. 


Srodni tekstovi:


Kako se leči erektilna disfunkcija?

Erektilna disfunkcija je poremećaj seksualne funkcije: postizanja erekcije, održavanja erekcije, pre...

Detaljnije

MALO KUPATILO – VELIKO UŽIVANJE!

Uređenje kupatila je bitna stavka u vašem domu. Iako se čovek tu najmanje vremena zadržava, u...

Detaljnije

Šta učiniti ako ste izgubili posao i kako pronaći novi

 Gubitak posla je izuzetno stresna životna situacija koja izaziva niz nelagodnih osećaja i nega...

Detaljnije

Stoperi za vrata – spoj lepog i korisnog

Postoje različiti načini za uređenje doma, ali ono što je uvek dobitna kombinacija jeste kada...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS