Mere zaštite od urinarnih infekcija


Zdravlje Zdravlje


Kod mnogih žena, a pogotovo kod trudnica dolazi do pojave urinarnih infekcija. Nelagodnosti u mokraćnim putevima mogu stvoriti posledice u funkcionisanju deteta, stoga, veoma je važno da majka ima odgovarajuću terapiju. Najčešće su u pitanju bakterijski problemi i gljivične infekcije prilikom kojih stopa perinatalnog mortaliteta raste. 


Povećan rizik bolesti u trudnoći 

Povišen nivo progesterona i drugih hormona u trudnoći može uticati na slabljenje urinarnog trakta i mogućnost stvaranja infekcija. U trudnoći se kod žena karlica uvećava i materica sputava odliv urina pa vrlo lako može doći do upale mokraćnih kanala ili bubrega. Kod trudnica se najčešće ističe bakteriurija, cistitis i pijelonefritis. Učestala mokrenja, peckanje i bolovi, razdažljivost, krv u mokraći i drugi simptomi moraju zahtevati hitnu postavku dijagnoze i lečenje. 


Rano otkrivanje urinarnih infekcija uz pomoć nalaza laboratorija  

Da bi dijagnoza bila adekvatno postavljena, laboratorije vrše mnoštvo testova. Trudnice ne bi trebalo da se izlažu virusima u Domovima Zdravlja, stoga je bolje da svoje analize urade privatnim putem. Moderno opremljene laboratorije u Novom Sadu uspešno identifikuju svaku promenu u organizmu prilikom vršenja analize urina gde se otkrivaju koncentracije krvnih zrnaca, proteina, primesa krvi, eritrocita, leukocita, bilirubina i slično. Laboratorije Novi Sad u okviru poliklinika sa svojim savremenim aparatima putem instrumentalne metode vrše cistoskopiju, uretroskopiju, ultrazvučni pregled i druge procene kako bi imali potpuno saznanje o postojanju opasnosti za majku i dete, ali i o stepenu bolesti. Uz pomoć laboratorije Novi Sad postavka dijagnoze je omogućena i može se započeti lečenje. Većina poliklinika pruža mogućnost ne samo laboratorijskih testova i pregleda već posetu stručnjaku koji daje terapiju i savete za predstojeći period. Učinkovitost u lečenju urinarnih infekcija kod žena pomoću laboratorije Novi Sad je velika. Bakterološki pregled potrebno je izvršiti iznova nekoliko nedelja nakon izlečenja kako bi se smanjio nivo stresa usled brige i proverilo trenutno stanje pacijenta. 


Asimptomatska bakteririja kod žena

Ova urinarna bolest ne pogađa samo trudnice, ali tokom trudnoće može imati određenu opasnost za plod. Hipertenzija i intolerancija na insulin povećavaju mogučnost nastanka bakteriurije u trudnoći. Razmnožavanje bakteriurije u mokraćnom sistemu najčešće ne prouzrokuje nikakve simptome. Dijagnoza se vrši na osnovu procene rezultata urinokulture i radioloških dijagnostika. U lečenju se primenjuje antibiotska terapija kao i razni saveti za efikasnije ozdravljenje, na primer konzumacija velike količine tečnosti. 


Akutni pijelonefritis

Da bi se sprečila pojava pijelonefritisa najčešće u gestacijskom periodu trudnoće mogu se izvršiti preventivni pregledi čak i ako simptomi izostaju. No, najčešće su prisutni bolovi u lumbalnom području kičme, temperatura, jeza i povraćanje. Vršenje dijagnoze nastupa nakon nalaza urađenih u laboratorijama, ultrazvuka i fizikalnog pregleda. Nalazi se moraju ponavljati što češće, a terapija je koncipirana na upotrebi penicilina. Neadekvatno lečenje ove opake bolesti može kod novorođenčeta prouzrokovati meningitis, pa čak i sepsu. 


Postupci zaštite

S obzirom da su žene sklonije raznim urinarnim infekcijama potrebno je da unose najmanje 2 litra vode dnevno, što češće prazne bešiku, konzumiraju proizvode od brusnice, upotrebljavaju vitamin C, imaju dobru intimnu higijenu i nakon polnog odnosa piju vodu i mokre. Ove preventivne mere nisu korisne samo za trudnice, već za svaku ženu. Zbog opšteg interesa za dobrobit i zdravlje trudnica, svih žena i dece, učestalost u preventivnim analizama na urinarne infekcije bi trebala biti značajna mera zaštite.






Srodni tekstovi:


Benefiti redovnog servisiranja automobila

Svako ko ima u svom vlasništvu automobil zna da je u obavzi da ga redovno servisira. Ali za&s...

Detaljnije

Kada treba koristiti crveni malč?

Svako ko voli da uređuje okućnicu sigurno zna i kako izgleda crveni malč. Upravo ta vrsta malča se n...

Detaljnije

Stil tradicionalne dnevne sobe

Šta je tradicionalni stil dnevne sobe? Osvežavajuću romantiku i prefinjenost pro&scaron...

Detaljnije

Modni detalji u uređenju doma: spoj stila i funkcionalnosti

Uređenje doma nije samo pitanje estetike - to je i način kako izražavamo svoj jedinstveni stil, ukus...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS