Razlika između kasko osiguranja i osiguranja od autoodgovornosti


Automobili

Šta je kasko osiguranje?


Kasko osiguranje je vrsta osiguranja vozila koja pokriva štetu na vašem vozilu, bez obzira na to ko je kriv za nesreću. Ovo osiguranje pruža zaštitu od različitih rizika kao što su saobraćajne nezgode, krađe, vandalizam, požar, prirodne nepogode i drugi događaji koji mogu oštetiti vaše vozilo. Postoje dve vrste kasko osiguranja: puna kasko polisa, koja pokriva sve vrste šteta, i delimična kasko polisa, koja pokriva samo određene rizike. Kasko osiguranje je obično skuplje od osnovnog osiguranja, ali pruža sveobuhvatnu zaštitu.


Šta je osiguranje od autoodgovornosti?


Osiguranje od autoodgovornosti, poznato i kao obavezno osiguranje ili osnovno osiguranje, je vrsta osiguranja koja pokriva štetu nanetu trećim licima u saobraćajnoj nezgodi za koju ste vi odgovorni. Ovo osiguranje je zakonski obavezno u većini zemalja i služi kao zaštita za vozače i pešake koji mogu biti povređeni ili čija imovina može biti oštećena u nezgodi. Osiguranje od autoodgovornosti ne pokriva štetu na vašem vozilu niti lične povrede koje vi pretrpite; ono je isključivo namenjeno zaštiti trećih lica.


Ključne razlike između kasko osiguranja i osiguranja od autoodgovornosti


Jedna od glavnih razlika između kasko osiguranja i osiguranja od autoodgovornosti je u obimu pokrića. Dok kasko osiguranje pokriva štetu na vašem vozilu i štiti od različitih rizika, osiguranje od autoodgovornosti pokriva samo štetu nanetu trećim licima. Kasko osiguranje je opcionalno i obično skuplje, dok je osiguranje od autoodgovornosti zakonski obavezno i jeftinije. Takođe, kasko osiguranje može uključivati dodatke kao što su osiguranje od krađe ili pokriće za stakla, dok osiguranje od autoodgovornosti obično nema takve opcije.


Prednosti i mane kasko osiguranja


Prednosti kasko osiguranja uključuju sveobuhvatnu zaštitu vašeg vozila od različitih rizika, uključujući nesreće, krađe i prirodne nepogode. Kasko osiguranje može značajno smanjiti finansijski teret popravki ili zamene vozila. Međutim, mane uključuju višu premiju u poređenju sa osnovnim osiguranjem, kao i mogućnost da određeni zahtevi za naknadu štete budu odbijeni zbog visokog odbitka (franšize) ili ograničenja polise.


Prednosti i mane osiguranja od autoodgovornosti


Osiguranje od autoodgovornosti ima prednost niske cene i zakonske obaveznosti, što znači da je dostupno svima i štiti treća lica u slučaju nesreće. Ovo osiguranje je osnovni oblik zaštite za sve učesnike u saobraćaju. Međutim, mana je to što ne pokriva štetu na vašem vozilu niti vaše lične povrede, što znači da ćete sami snositi troškove popravki ili lečenja u slučaju nesreće.


Kada odabrati kasko osiguranje, a kada osiguranje od autoodgovornosti?


Odabir između kasko osiguranja i osiguranja od autoodgovornosti zavisi od vaših potreba i finansijskih mogućnosti. Ako imate novo ili vredno vozilo, ili živite u oblasti sa visokim rizikom od krađa ili nesreća, kasko osiguranje može biti bolji izbor zbog sveobuhvatne zaštite. S druge strane, ako vozite starije vozilo ili želite da smanjite troškove osiguranja, osiguranje od autoodgovornosti može biti dovoljno. Takođe, neki vozači biraju kombinaciju oba tipa osiguranja kako bi imali osnovnu zaštitu uz dodatnu sigurnost kasko osiguranja.







Srodni tekstovi:


Važnost kvalitetne obuće za zdravlje stopala i udobnost

Kvalitetna obuća igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja stopala i pružanju udobnosti tokom svakodnev...

Detaljnije

Mere zaštite od urinarnih infekcija

Kod mnogih žena, a pogotovo kod trudnica dolazi do pojave urinarnih infekcija. Nelagodnosti u mokrać...

Detaljnije

10. nedelja trudnoće – formiranje organa je završeno, sledi rast i razvoj!

Trudni ste između 64 i 70 dana. Za to vreme maleno biće u vama završava fazu embriona i započ...

Detaljnije

Nega kose na prelazu između godišnjih doba- kako sprečiti jesenji gubitak kose?

Nakon nekoliko meseci pod suncem i UV zračenjem, dolazak jeseni može rezultirati intenzivnim opadanj...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS