Koja hrana je najbolja za vašu bebu?


Hrana i piće Hrana i piće


Ukoliko ste tek od nedavno postali roditelj, sigurno da imate mnogo nedoumica počev od samog samog negovanja, a kasnije i vaspitanja. To je sasvim normalno, posebno ako vam je to prvo dete.  Ipak, ne biste trebali da imate mnogo razloga za briga, već se prepustite roditeljstvu i osluškujte svoju bebu. Jedino tako ćete znati šta voli, šta joj prija a šta ne. Jer, generalno, nisu sva deca ista niti postoji neki univerzalan način kako da budete idealan roditelj. 

Sigurno, jedno od najčešćih pitanja svakog novopečenog roditelja je kada započeti sa uvođenjem nemlečne ishrane. U samom tekstu predstavićemo vam šta kažu pedijatri kada se radi o ovom pitanju, kao i koja je to hrana koja je zdrava za brz i pravilan razvoj svakog deteta.


Koje je idealno vreme za uvođenje čvrste hrane?

O ovoj temi postoji zaista enorman broj tekstova. Čak i među pedijatrima vlada različito mišljenje, pa tako od nekog možete čuti da je idealano vreme za uvođenje prve kašice kada beba napuni četiri meseca, dok su drugi stava da treba da sačekate još dva meseca, i da sa šest meseci počnete da izbacujete mlečni obrok kako biste umesto njega uveli kašu.  

Na vama je da sami odlučite o ovome. Ono što treba da znate da je majčino mleko kao i adaptirano mleko jedina prava i zdrava hrana za svakog bebca, naročito u prvim mesecima života. 


Koje su to kašice koje bebe najpre probaju?

Odlučili ste da započnete sa uvođenjem čvrste hrane u ishrani vašeg mališana? Mnogi od vas se pitaju koja je to prva kašica koju biste trebali dati detetu da proba? Većina pedijatra će vas posavetovati da krenete sa pirinčanom kašom, a zatim postepeno da uvodite bareno voće i povrće kao i voćne sokiće. Kada govorimo o sokovima, tu  pre svega mislimo na prirodne sokove. Bilo da pravite sok od malina, jabuka ili krušaka, nebitno da li je u obliku sirupa ili ga razredite sa vodom je nešto što će svaki bebac obožavati kada prvi put proba. 

Stručnjaci preporučuju da novu namirnicu uvek uvodite preko dana, nikako uveče jer se može destiti da beba reaguje na neki sastojak. Tada može doći do povraćanja, pojave alergije, osipa i sl. 

Bareno povrće poput krompira, šargarepe, tikvica je nešto što sve bebe najpre probaju. U početku je najbolje je pomešati ga sa majčinim ili adaptiranim mlekom kako bi se formirala adekvatna kašica. Kada kuvate povrće, preporuka je da ga kuvate na pari kako biste zadržali što više hranljivih materija poput vitamina i minerala. 


Zbog čega su za vašu bebu bolje kašice koje sami pripremite u odnosu  na kupovne kašice?

Danas u mnogim marketima, možete pronaći različite vrste hrane za vaše dete, još od najranijeg bebećeg uzrasta. Takva hrana je najčešće u obliku kašica, a dovoljno je samo da je podgrejete (ovde mislimo na kašicu sa povrćem) i obrok je spreman. Naravno da je za svakog mališana najbolje da konzumira sveže pripremljenu kašicu umesto kupovnu jer je poznato da kupovne sadrže određene konzervanse kako bi što duže trajale u ambalaži. 

Tako da, ukoliko imate vremena, trudite se da da vaš bebac uvek dobije taze pripremljen obrok. 






Srodni tekstovi:


3 glavne karakteristike kamera za video nadzor

Danas video nadzor postaje sastavni deo svakodnevne opreme, odnosno „odomaćen“ uređaj. M...

Detaljnije

Za zdrav život – proso

Iz biljke, žitarice, semena prosa, dobija se proso, koji konzumiramo u obliku kaše. U Evropu ...

Detaljnije

Dobar i loš holesterol: Osnovne činjenice koje treba da znate

Kada analize pokažu da vam nešto nije u redu sa holesterolom, onda nastaje ta vrsta blage pan...

Detaljnije

Avio karte za Tivat - biser Jadrana

Tivat svake godine beleži veliki broj gostiju iz različitih delova sveta. Poznato je da se tokom sez...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS