Kako xenon sijalice menjaju vožnju


Automobili Automobili

Kada ste po, otprilike, stoti put čuli da se vozači „kunu“ u xenon sijalice, rešili ste da napokon upitate dragi vam internet šta su zapravo xenon sijalice i o čemu se tu u stvari radi. Već vam je jasno da je reč o nečemu dobrom što je svima promenilo način na koji voze kao i doživljaj o vožnji, ali i dalje imate nedoumice u pogledu metoda – kako, zašto, od kad, i slično. Ipak, danas smo mi tu da vam otklonimo sve nedoumice u vezi sa ovom vrstom sijalica, a nakon što pročitate ovaj tekst, sigurno će vam biti jasno zašto će verovatno svaki vozač bez razmišljanja odabrati baš xenon, a ne halogene sijalice za svog četvorotočkaša.

Xenon sijalice olakšavaju vožnju već skoro 30 godina

Xenon sijalice imaju prilično dugu istoriju kada je reč o olakšavanju vožnje. One su se prvi put pojavile 1991. godine (dakle, precizno, pre 27 godina), a poznate marke automobila, kao što je BMW, nisu se libile da isprobaju ovu inovaciju. Inače, xenon sijalice su nastale pre svega iz potrebe za boljim osvetljenjem koje tradicionalne i širom sveta rasprostranjene sijalice nisu bile u stanju da pruže. Dakle, poenta je da xenon sijalice pružaju mnogo jače svetlo od klasičnih sijalica i upravo to je razlog zašto ih svi vozači neizmerno cene. Uostalom, čak je i onima koji nisu vozači jasno da je osvetljenje u saobraćaju jako važno, a xenon sijalice upravo menjaju baš sve što znamo o navodno dobrom i jakom svetlu. I da, tako je, xenon sijalice se za sada najpre koriste u automobilskoj industriji, ali zahvaljujući svojim karakteristikama, verujemo da lako mogu pronaći primenu i u sasvm drugačijim vrstama industrije. Preporučujemo da xenon sijalice kupujete online, jer su dosta jeftinije nego u standardnim radnjama. Na primer Velteh je jedna od firimi koja prodaje svoju robu na taj način i to veoma povoljno.

Vožnja više nikada nije bila ista

Kao što smo već napomenuli, xenon sijalice menjaju vožnju. Olakšavaju je. Samim tim što je sve bolje osvetljeno, jasnije i vidljivije na putu, vožnja i saobraćaj generalno, automatski postaju lakši i bezbedniji. Svi vozači će vam reći da je vidljivost bitno bolja uz xenon sijalice, čak i kada vozite u mraku, u magli ili drugim uslovima smanjene vidljivosti na putu. To znači da ne morate da brinete o samoj vožnji – sve je vidljivo i osvetljeno, što znači i da je mnogo bezbednije jer su mnoge neprijatnosti, moguće usled smanjene vidljivosti, smanjene na minimum.

Xenon sijalice se mogu pohvaliti i velikom izdržljivošću. Izrađene od posebnih materijala, njihov vek trajanja je i do deset godina – znatno više u odnosu na halogene sijalice za automobile. Zahvaljujući izradi, smanjena je čak i mogućnost za fizička, mehanička oštećenja. Način više da jednom kada ugradite ove sijalice, više ne brinete ni o čemu!

Na kraju, mnogima će biti važna i činjenica da su xenon sijalice jako ekonomične, a sve to iz razloga što za svoj rad troše mnogo manje struje. Inače, xenon sijalice za pokretanje koriste gas ksenon po kojem su i dobile ime, dok za dalji rad koriste metal-halogene materije.

Uglavnom, kada se sve ovo uzme u obzir, nije ni čudo što mnogi vozači bez razmišljanja poklanjaju svoje poverenje baš xenon sijalicama. A kako se vama one dopadaju?

Pročitajte još zanimljivih tekstova iz sveta automobilizma na našem sajtu.






Srodni tekstovi:


ŽELITE DA PROSTORIJE VAŠEG DOMA BUDU OSVETLJENIJE? EVO KAKO TO MOŽETE DA POSTIGNETE.

Savršen način da utoplite prostorije vašeg doma su podne lampe, osvetleće sumorne i ta...

Detaljnije

ZAŠTO SU PAMUČNE POSTELJINE BROJ JEDAN?

Bez obzira na mnogobrojne materijale od kojih se prave kućni i odevni predmeti, preimućstvo definiti...

Detaljnije

Koje mere zaštite od korona virusa su preduzete tokom održavanja nastave u školama stranih jezika?

Danas, čitav svet se bori protiv opake epidemije aktivno uvodeći u sve sfere života nova pravila i m...

Detaljnije

Komadi nameštaja i detalji koji će vaš dom učiniti mnogo lepšim

Uvek se govori da je u detaljima čar, te da su oni odgovorni za lepotu jednog autfita, jednog prosto...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS