Kako xenon sijalice menjaju vožnju


Automobili Automobili

Kada ste po, otprilike, stoti put čuli da se vozači „kunu“ u xenon sijalice, rešili ste da napokon upitate dragi vam internet šta su zapravo xenon sijalice i o čemu se tu u stvari radi. Već vam je jasno da je reč o nečemu dobrom što je svima promenilo način na koji voze kao i doživljaj o vožnji, ali i dalje imate nedoumice u pogledu metoda – kako, zašto, od kad, i slično. Ipak, danas smo mi tu da vam otklonimo sve nedoumice u vezi sa ovom vrstom sijalica, a nakon što pročitate ovaj tekst, sigurno će vam biti jasno zašto će verovatno svaki vozač bez razmišljanja odabrati baš xenon, a ne halogene sijalice za svog četvorotočkaša.

Xenon sijalice olakšavaju vožnju već skoro 30 godina

Xenon sijalice imaju prilično dugu istoriju kada je reč o olakšavanju vožnje. One su se prvi put pojavile 1991. godine (dakle, precizno, pre 27 godina), a poznate marke automobila, kao što je BMW, nisu se libile da isprobaju ovu inovaciju. Inače, xenon sijalice su nastale pre svega iz potrebe za boljim osvetljenjem koje tradicionalne i širom sveta rasprostranjene sijalice nisu bile u stanju da pruže. Dakle, poenta je da xenon sijalice pružaju mnogo jače svetlo od klasičnih sijalica i upravo to je razlog zašto ih svi vozači neizmerno cene. Uostalom, čak je i onima koji nisu vozači jasno da je osvetljenje u saobraćaju jako važno, a xenon sijalice upravo menjaju baš sve što znamo o navodno dobrom i jakom svetlu. I da, tako je, xenon sijalice se za sada najpre koriste u automobilskoj industriji, ali zahvaljujući svojim karakteristikama, verujemo da lako mogu pronaći primenu i u sasvm drugačijim vrstama industrije. Preporučujemo da xenon sijalice kupujete online, jer su dosta jeftinije nego u standardnim radnjama. Na primer Velteh je jedna od firimi koja prodaje svoju robu na taj način i to veoma povoljno.

Vožnja više nikada nije bila ista

Kao što smo već napomenuli, xenon sijalice menjaju vožnju. Olakšavaju je. Samim tim što je sve bolje osvetljeno, jasnije i vidljivije na putu, vožnja i saobraćaj generalno, automatski postaju lakši i bezbedniji. Svi vozači će vam reći da je vidljivost bitno bolja uz xenon sijalice, čak i kada vozite u mraku, u magli ili drugim uslovima smanjene vidljivosti na putu. To znači da ne morate da brinete o samoj vožnji – sve je vidljivo i osvetljeno, što znači i da je mnogo bezbednije jer su mnoge neprijatnosti, moguće usled smanjene vidljivosti, smanjene na minimum.

Xenon sijalice se mogu pohvaliti i velikom izdržljivošću. Izrađene od posebnih materijala, njihov vek trajanja je i do deset godina – znatno više u odnosu na halogene sijalice za automobile. Zahvaljujući izradi, smanjena je čak i mogućnost za fizička, mehanička oštećenja. Način više da jednom kada ugradite ove sijalice, više ne brinete ni o čemu!

Na kraju, mnogima će biti važna i činjenica da su xenon sijalice jako ekonomične, a sve to iz razloga što za svoj rad troše mnogo manje struje. Inače, xenon sijalice za pokretanje koriste gas ksenon po kojem su i dobile ime, dok za dalji rad koriste metal-halogene materije.

Uglavnom, kada se sve ovo uzme u obzir, nije ni čudo što mnogi vozači bez razmišljanja poklanjaju svoje poverenje baš xenon sijalicama. A kako se vama one dopadaju?

Pročitajte još zanimljivih tekstova iz sveta automobilizma na našem sajtu.
Srodni tekstovi:


Demencija najčešći povod za razmatranje domova za stare

Treće doba kako ga neki popularno nazivaju je prirodan sled koji čega sve od nas. Sve češće j...

Detaljnije

Šta treba da kupujete na stovarištima, a šta treba da izbegavate?

Kao što i sami možete da pretpostavite na stovarištima postoji mnogo proizvoda, artika...

Detaljnije

Zatezanje i oblikovanje celog tela putem Total Body Liftinga

Ukoliko ste se ranije borili sa preteranim viškom kilograma, pa se odlučili da poradite na to...

Detaljnije

Kako prilagoditi negu vašem tipu kože?

Danas je izbor kozmetike zaista porastao i u budućnosti se vidi kako će sve više rasti. Ovo n...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS